Tajemství zdravých střev odhaleno. Doktoři doporučují tato jídla, budou vám chutnat?
Správná funkce střev zajišťuje bezproblémové fungování celého organismu. Je důležité vědět, jak se o svá střeva starat preventivně a jak jim pomoci, pokud už se zánětem bojují. Naštěstí existují protizánětlivá jídla, která vám můžou pomoct.
Zánět střev je nebezpečný v tom, že ze začátku ani nemusíte vědět, že vás tento problém trápí. Přesto významně ovlivňuje každodenní fungování člověka. Pokud trpíte bolestí břicha, cítíte se unavení a malátní nebo máte jiné zdravotní komplikace, s kterými si nevíte rady, mohou právě vaše střeva trpět zánětem. Díky jídlu můžete těmto potížím předejít, popřípadě projevy zánětu zmírnit.
Zánět střev nepodceňujte

Zánětem střev se zabývejte okamžitě, jakmile zjistíte, že by se o něj mohlo jednat. Může být akutní, ale také chronický a přejít například až do vážnější Crohnovy choroby, můžeme začít trpět artritidou, diabetem, srdečními chorobami, dokonce můžete být napadeni rakovinou. Díky poškození vaše střeva přestanou fungovat správně, nedokáží se bránit infekcím, správně vstřebávat živiny a tím slábnou.
Se slabšími střevy slábne i váš imunitní systém, který se nedokáže ubránit nemocem. Kromě toho, že vás bude pravděpodobně provázet únava a bolesti, můžete mít také psychické problémy, protože se jednoduše nebudete cítit dobře. Může vás začít trápit podrážděnost, která může vyústit do deprese.
Pokud necháte věci zajít příliš daleko, budete pravděpodobně nuceni jíst dietní stravu a vaše návštěvy toalet se rapidně zvýší. Také váš fyzický výkon nebude, co býval. Jste-li navíc sportovcem, pohybové aktivity budou muset jít na nějaký čas stranou. Fyzickou nepříjemnost, jako je zánět střev, ale můžete řešit preventivně, a to protizánětlivými jídly.
Pochutnejte si a ulevte svým střevům
Strava, živiny a fytochemikálie v rostlinných potravinách, jako je zelenina, ovoce a koření, jsou už dlouho známé svou schopností snižování zánětů střev, čímž brání vzniku méně vážných i vážnějších nemocí. Pokud už trpíte zdravotními obtížemi, zaměřujte se spíše na potraviny, které jíst můžete a netrapte se zbytečně tím, co máte k jídlu zakázáno. Protizánětlivé potraviny, které vám mohou dokonce chutnat, můžeme rozdělit do tří skupin.
Sacharidy jsou nepostradatelnou složkou stravy. Měly by být ale vybírány moudře. Zaměřte se spíše na potraviny s celými zrny a rafinované bílé mouce se vyhněte. Celá zrna mají totiž nižší glykemický index, který brání příliš rychlému stoupání hladiny cukru v těle. Do svého jídelníčku zařaďte také sacharidy z ovoce a zeleniny.
Bílkoviny najdete v masu a rostlinných bílkovinách, jako je sója. Doporučuje se konzumace ryb a jemného kuřecího a krůtího masa. Naopak byste se měli vyhnout červenému masu, které je jednou z hlavních potravin, které mohou zánět střev způsobit.
Tuky jsou nutné pro zdravý vývoj vašeho těla. Zaměřit byste se ve své stravě měli na Omega-6 oleje, které najdete v hroznových semenech nebo ve slunečnicovém, kukuřičném, arašídovém nebo sójovém oleji. Nezapomeňte ani na Omega-3 mastné kyseliny, které se nejvíce nachází ve lnu, řepce a rybím tuku.
Jaké konkrétní potraviny pořídit?

Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vlákninu, hořčík a draslík. Je bohaté také na karotenoidy a tokoferoly, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Obsahuje také vitamín E, který pomáhá zmírňovat zánět.
Řepa je plná vlákniny, folátů a betalainů, což jsou pigmenty, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Řepa pomáhá nejen s řešením problému, ale také chrání před rakovinou a srdečními chorobami.
Tučné ryby, jako jsou losos, tuňák nebo makrela jsou bohaté na Omega-3 mastné kyseliny, které brání přirozeným procesům v těle, jež podporují zánět.
Nejen tyto potraviny jsou zdraví prospěšné. Mezi protizánětlivá jídla můžeme zařadit také borůvky, hořkou čokoládu, česnek, zázvor, hrozny, zelenou listovou zeleninu, zelený čaj, ořechy, olivový olej, cibuli, papriku, maliny, sóju, rajčata a kurkumu.
Naopak, pokud chcete zachovat zdraví vašich střev, měli byste se vyhnout smaženým jídlům, sádlu, margarínu, červenému a zpracovanému masu, pečivu z bílé rafinované mouky, včetně těstovin a nápojům s vysokým obsahem přidaného cukru.
Zdroje: stamfordhealth.org, mdpi.com, mdpi.com, cdnsciencepub.com, portlandpress.com