Češi ho sypou do jídel po kilech. Přitom je plný chemie a škodlivý
V moderním světě je pro lidi vymyšleno spoustu vychytávek, které mají ulehčit život. Mezi ně patří i průmyslově zpracované potraviny a dochucovadla, která ale obsahují spoustu chemie. Naštěstí existují varianty, čím je lze nahradit.
Při nákupu potravin by se lidé měli vždy podívat i na etiketu a přečíst si složení. Mnohdy by je totiž u určitých potravin překvapilo, kolik umělých přísad a dochucovadel se v nich nachází. Některým se ale nemusíte vyhýbat, stačí vědět, které nejsou pro zdraví škodlivé. V Česku je mezi velmi oblíbenými potravinami i dochucovadlo, které se hojně používá do polévek. Je však plné chemie a je lepší jej nahradit něčím jiným.
Těmto dochucovadlům byste se měli raději vyhnout
Dopřáváte si k obědu či večeři často tatarku, majonézu, kečup či hořčici? Měli byste zbystřit při jejich nákupu. Například tatarka patří mezi často konzumovaná dochucovadla, která obsahují hodně tuku. Jestliže o sobě víte, že si ji rádi dáte velké množství, kupte si raději light verzi. Klasická tatarka totiž obsahuje více než 80 % tuku a light tatarka má 40 až 50 % tuku.
Pozor na množství cukru v kečupu
Kečupy milují už malé děti, protože jsou sladké. To je ale bohužel hlavní kámen úrazu. Dalším problémem je u tohoto dochucovadla množství soli. Té by mělo být v kečupu asi 1 g na 100 g výrobku. Ohledně množství rajčat je vhodné si vybírat produkty, které jsou vyrobeny alespoň z 200 g rajčat na 100 g výrobku.

Hořčice je zdravější než tatarka, ale pozor na její složení!
Hořčice má v porovnání s tatarkou mnohem menší obsah tuku. Na 100 g výrobku obsahuje plnotučná hořčice asi 6,4 g tuku. Ve správném složení by měla být: voda, hořčičné semínko, ocet, trocha soli, trocha cukru a občas i nějaké koření. Další přísady byste ve složení najít neměli a pokud ano, vyberte si raději jinou hořčici.
Tatarku si můžete udělat levnější
Kdo si pravidelně kupuje tatarku, ten moc dobře ví, že její cena není nejnižší. Protože ale dokáže dodat chuť i jídlu, které nemáme příliš v oblibě, stále patří mezi nejčastěji kupované dochucovadlo. Abyste se vyhnuli tukům a chemii, která se v ní nachází, udělejte si tatarku doma. Vyjde vás výhodněji a bude vám chutnat více než ta kupovaná.
Připravte si: 1 ks vejce, 2 ks nakládané okurky i s nálevem, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 špetka soli, 1 špetka mletého černého pepře, olej, 1 lžička nakrájené cibule nadrobno. Okurky si nakrájejte na velmi drobné kousky. Poté dejte do vyšší nádoby vejce a ponorným mixérem jej vyšlehejte. Následně přimíchejte i ostatní suroviny, ale olej ne. Ten přidávejte po kapkách až bude vše rozmixované a znovu mixujte. Jestliže máte rádi česnek, pažitku nebo petrželku, přimíchejte tuto surovinu do tatarky již nasekanou a pořádně promíchejte.
Největší problém umělých dochucovadel
Většina dochucovadel do polévek obsahuje velmi vysoké množství soli. Ta způsobuje vysoký krevní tlak, problémy s ledvinami a také se kvůli ní zadržuje voda v těle. Další přísadou, která není zrovna nejlepší pro lidské zdraví je glutamát sodný.
Jestliže ho zkonzumujete větší množství, je možné, že vás začne bolet hlava, budete mít nepříjemné pocity a také se u vás objeví zarudnutí nebo pocení. Lidé, kteří jedí často potraviny s dochucovadly, si zvyknou na silně kořeněnou chuť a budou více vyhledávat silně ochucená jídla. Pokuste se proto ochucovadlům alespoň u některých jídel vyhnout.

Vyrobte si domácí ochucovadlo polévek bez chemie
Připravte si: 230 g sušené mrkev, 3 lžíce kurkumy, 2 lžíce sušeného česneku, 5 lžic mořské soli. Dejte všechny suroviny do misky a pořádně je promíchejte. Pokud máte rádi, přidejte i sušený nasekaný kopr, petržel či jiné vaše oblíbené bylinky. Směs nakonec rozdělte do sklenic a skladujte je při pokojové teplotě klidně v kuchyňské skřínce u koření.
Zdroje: isitbadforyou, britannica, thespruceeats, pmc.ncbi.nlm.nih.gov