Snědla jsem mrkev z obchodu a nemohla se zbavit průjmu. Už nikdy ji nekoupím
I přesto, že jsou bakterie okem neviditelné, jsou důležitou součástí našeho života. Ne každá bakterie má na tělo negativní účinky. Na pomezí dobra a zla se nachází jedna z nich. Jde o bakterii E. coli.
Bakterie E. coli, celým názvem bakterie Escherichia, je známým druhem bakterií. Nejčastěji se objevuje ve střevech lidí a zvířat. Dle toho, o jakých konkrétních kmenech hovoříme, rozlišujeme i její vliv na lidský organismus. Některý kmen je pro tělo neškodný a naopak mu pomáhá. Kvůli jinému může dojít až k závažnému onemocnění.
E. coli může mít na tělo pozitivní vliv
Tento druh bakterie se běžně objevuje v našem trávicím traktu. Naše tělo podporuje v mnoha směrech. Jedná se například o:
- Ochranu trávicího traktu před škodlivými mikroorganismy.
- Udržení rovnováhy mezi bakteriemi ve střevním mikrobiomu, kterého je součástí.
- Produkci některých druhů vitamínů. Dokáže produkovat vitamíny K nebo některé z druhů vitamínu B. Tím podporuje správnou funkci těla.
Záleží, s jakým kmenem se setkáte
I přesto, že E. coli významně podporuje zdraví našeho organismu, ne každý z kmenů této bakterie je pro nás bezpečným. Patogenní kmeny, které může bakterie obsahovat, vyvolávají různé druhy nemocí. A to od obyčejných bolestí břicha až po závažné infekce.
Těmi může být například infekce močových cest, krvavé průjmy spojené s dalšími komplikacemi či průjmy tak silné, že může dojít až k selhání ledvin. Mezi nebezpečný druh patří například E. coli O157:H7. Tato zkratka vám pravděpodobně nic neřekne. Věřte ale, že pokud se s ní setká váš trávicí trakt, rozhodně to poznáte.
Pozor si dejte na syrové maso i nemyté ovoce
Narazí-li člověk na nebezpečné kmeny bakterie E. coli, může dojít k závažnému onemocnění. Abyste se této bakterii dokázali vyhnout, přinášíme seznam potravin i míst, kde se objevuje nejčastěji.
Na dovolené
Není ničím neobvyklým, že na bakterii E. coli narazíte při cestování. Rizikové jsou především rozvojové země. Konkrétně jejich pitná voda. Ta je často kontaminována fekáliemi. Může se ale jednat také o bazény nebo řeky či jezera. Není-li o vodu správně pečováno, objevuje se obrovské riziko, že ani tato voda nebude v pořádku.
Na talíři
Bakterii E. coli můžete potkat i na svém talíři. A to hned v mnoha případech. Syrové či nedostatečně upravené maso je spojeno se zdravotními problémy. Jedním z nich je i kmen bakterie E. coli.
Pozor si dejte i na nepasterizované mléčné výrobky. A dokonce také na syrovou zeleninu nebo ovoce. Tyto plody mohou být bakterií kontaminovány při zalévání i během následné manipulace a převozu.
Hygiena a vysoké teploty při vaření jsou pro bakterii strašákem
U ovoce i zeleniny je nakažení poměrně snadné. Nemusíte se ale bát, nedochází k němu pravidelně. Pozitivní zprávou je, že bakterii dokáže zahubit vaření ve vysokých teplotách. Obvykle stačí teplota přesahující 70 °C.
Bakterie se objevuje i u mrkví a další zeleniny, kterou nakoupíte v supermarketu. Důkladným očištěním nebo následným vařením se jí ale snadno zbavíte.
- Přenesení bakterie na člověka může být ale i o mnoho jednodušší. Nemusí přitom docházet ke konzumaci žádné z potravin. Bakterie se může přenést také kontaktem. Nejčastější je přenesení spojeno s dotykem výkalů hospodářských zvířat. Těmi jsou například ovce, krávy nebo kozy.
- Rizikem je i nesprávná hygiena. A to nejen nedostatečné mytí rukou, ale i neumytí ovoce a zeleniny. Větší riziko se objevuje v nemocnicích nebo při využití toalet na veřejných místech.
Prevence se vyplatí, nezabírá ale vždy
Bakterie E. coli se objevuje na mnoha, pro nás běžných místech. Snažte se jí předejít dodržováním správné hygieny i konzumací vhodných potravin. Vyhýbejte se nedovařenému masu, konzumujte pouze pasterizované produkty a vždy si ovoce a zeleninu umyjte. Jedině tak máte jistotu, že jste pro své zdraví udělali maximum.
Zdroj: CDC, Mayoclinic, WHO