Lékař: Našli jsme ovoce, které vám pomůže vyčistit játra a snížit krevní tlak. Vyzkoušejte ho
Granátové jablko nejen skvěle chutná, ale má i pozitivní vliv na naše zdraví. Už jedna sklenice šťávy z granátového jablka denně pomáhá čistit játra a snížit krevní tlak.
Granátové jablko je mimořádné ovoce, které pomáhá snižovat krevní tlak a čistit játra. Obsahuje antioxidanty a polyfenoly, jež chrání játra před poškozením způsobeným volnými radikály. Navíc bylo prokázáno, že šťáva z granátového jablka má schopnost snížit krevní tlak.
Pro naše tělo je granátové jablko opravdu nesmírně zdravé. Pomáhá totiž také proti infekcím, zánětům, podporuje imunitu a má mnoho dalších léčivých účinků.
Přirozené snižování krevního tlaku
Granátové jablko je skvělý pomocník pro přirozené snižování krevního tlaku. Obsahuje antioxidanty a polyfenoly, které pomáhají uvolnit cévy a zlepšit prokrvení. Některé studie dokonce ukazují, že pravidelná konzumace šťávy z granátového jablka může dlouhodobě snížit jak systolický, tak diastolický tlak.
Tento účinek je podpořen i tím, že granátové jablko zlepšuje průtok krve. To pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin a podporuje zdraví srdce. Pokud se tedy snažíte přirozeně snížit krevní tlak, granátové jablko by rozhodně nemělo chybět ve vašem jídelníčku.
Jak granátové jablko prospívá játrům
Granátové jablko se považuje za prospěšné pro játra, protože čistí a posiluje organismus. Díky svému vysokému obsahu vody a kyseliny citrónové napomáhá správnému oběhu tekutin v těle a tak zlepšuje fungování ledvin.
Granátové jablko také obsahuje silné antioxidanty, které chrání jaterní buňky před poškozením. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace granátového jablka podporuje přirozené čisticí procesy v organismu a pomáhá játrům lépe zpracovávat škodlivé látky.
Jak jíst granátová jablka
Granátová jablka najdeme je u nás v obchodech od září do února. Zralé granátové jablko poznáte tak, že má hladkou červenožlutou nebo tmavě rudou slupku. Plody s vysušenou slupkou jsou přezrálé a jádra už budou mít nejspíš tvrdá a suchá.
Z granátového jablka je možné jíst pouze jádra. Vnější slupka a bílé oddělující stěny jsou velmi hořké a špatně stravitelné, protože obsahují hodně kyseliny tříslové.
Granátové jablko je možné buď konzumovat přímo anebo pít ve formě čerstvé šťávy. Doporučuje se sníst polovinu jednoho plodu anebo vypít 100 ml šťávy denně. Nejlepší je konzumovat granátové jablko v přirozené, neupravené formě, získáte tak maximum prospěšných látek.
Proč si přidat granátové jablko do jídelníčku
Granátové jablko je skvělý přírodní prostředek, který pomáhá snížit krevní tlak a čistit játra. Pravidelná konzumace šťávy z granátového jablka přispívá k regeneraci jaterních buněk a podporuje jejich správnou funkci. Díky svým antioxidantům také snižuje riziko srdečních onemocnění.
Zařazením granátového jablka do jídelníčku tak můžete přispět ke zlepšení celkového zdraví svého organismu.
Zdroj: MDPI – studie, BMC Nutrition – studie, ScienceDirect, VeryWell Health