90 % Čechů riskuje rakovinu tlustého střeva. Tyto chyby dělá skoro každý
Do dnešního dne bohužel nebyl vynalezen lék, který by zamezil vzniku rakoviny. Musíme se tak spoléhat jedině na zdravý životní styl, prevenci a pravidelná lékařská vyšetření. Vyhnout se rakovině střev a konečníku, můžeme i tak, že se budeme držet několika tipů.
Rakovina v jakékoliv části na těle se u každého z nás může objevit kdykoliv a v jakémkoliv věku. Je proto více než důležité, abychom dbali o své zdraví, protože to si člověk za peníze nekoupí. Právě Česká republika patří mezi země, kde je toto onemocnění diagnostikováno velmi často. Tento fakt by pro nás měl být varováním, že je potřeba něco změnit. Jen díky prevenci a dodržování určitých zásad je možné snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku u každé osoby.
Doposud zaznamenaná data o rakovině střev a konečníku nesmíme přehlížet
Od roku 1997 do roku 2022 byla v České republice rakovina zaznamenána u více než 3 milionů pacientů. Přímo kolorektální karcinom je v ČR ročně nově diagnostikován u 7 200 pacientů a z toho 3 300 osob na toto onemocnění umře.
To, že člověk rakovinu střev a konečníku přežije, zvyšuje včasný záchyt a zahájení léčby. Z tohoto důvodu nesmíme podceňovat pravidelná lékařská vyšetření. S tím souvisí i včasná návštěva lékaře v případě potíží.
Tyto rizikové faktory mají velký vliv na vznik kolorektálního karcinomu
Mysleli jste si, že se rakovina týká pouze starších lidí? Není to úplně pravda. Nejčastěji je sice diagnostikována ve věku nad 50 let, ale objevuje se i u mladších lidí. Rizikovým faktorem, který může stát za vznikem rakoviny, jsou polypy. V případě, že je lékaři neodstraní při vyšetření včas, může z nich vzniknout karcinom. Pokud někdo z vaší rodiny bojuje s tímto druhem rakoviny, je velká pravděpodobnost, že by se mohla objevit i u vás. Rizikovým faktorem jsou i dědičné vlivy a těm se bohužel nemůže vyhnout nikdo z nás.
V případě, že u vás bylo zaznamenáno zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, zvyšuje se u vás riziko vzniku rakoviny střev a konečníku. Pozor si musíme dávat i na stravu. Málo vlákniny ve stravě, velké množství uzenin, smažená jídla a nadměrné množství živočišných tuků ve stravě má neblahý vliv na střeva. Tato životospráva může vést k rozvoji kolorektálního karcinomu.

Zaměřme se na pohyb a zdravá střeva
Jestliže nemáme nadváhu a máme pravidelný pohyb, splňujeme 1. tip, jak se vyhnout rakovině tlustého střeva a konečníku. Najde se mezi námi i spoustu osob, které tyto podmínky nesplňují a tím pádem mají větší riziko vzniku kolorektálního karcinomu. V případě, že se vás podobné onemocnění zatím netýká, změňte svou životosprávu i to, jak trávíte volný čas. I když se vám nechce, pamatujte na to, že zatím vás nic nebolí, ale to se může rychle změnit.
Omezením tučných potravin snížíme riziko vzniku rakoviny
Tučné potraviny, jídlo bez vlákniny, fastfoody a sladkosti patří mezi velmi oblíbená jídla, které si některé osoby dopřávají tak často, až je to nezdravé. Tyto potraviny nejsou sami o sobě vůbec zdravé a pokud jejich konzumaci omezíme na minimum, nestane se nám nic špatného. Tím, že vynecháme fastfood, cukrovinky a uzeniny, se může stát, že budeme mít chuť na různá jídla. Pokud tyto chutě překonáme a začneme se stravovat jídlem, které našemu tělu prospívá, časem si za tuto snahu poděkujeme. Kromě snížení rizika vzniku rakoviny se zlepší nálada, sníží váha a bude se nám celkově lépe žít.

Dopřejte si místo celé láhve jen 1 skleničku alkoholu
To, že je kouření nezdravé, asi není potřeba dále rozvíjet. V případě, že jste kuřák, omezte počet cigaret na minimum a nejlépe uděláte, když přestanete kouřit úplně. Ohledně pití alkoholu panuje spoustu neshod v tom, jaké množství je vhodné. Upřímně, jakýkoliv alkohol je karcinom a není pro lidské tělo zdravý. Jedinou dobrou zprávou pro některé z nás může být to, že 1 sklenička vína denně (pro zdravé ženy) a 2 skleničky vína (pro zdravé muže) by vám neměla nijak ublížit. Škodlivé látky odvedou z těla ledviny, játra a vylučovací systém. Tímto jednoduchým krokem se můžete vyhnout rakovině tlustého střeva nebo konečníku.
Zdroje: nzip, kolorektum, linkos, nzip, ncbi.nlm.nih.gov