Málokdo tuší, že tyto každodenní potraviny mohou být zdrojem salmonelózy
V České republice se ročně vyskytne na tisíce případů onemocnění salmonelózy ročně. Některé potraviny jsou rizikovější. Existují ale i na první pohled bezpečné suroviny, které vám dokážou pěkně zavařit.
Salmonelóza je onemocnění, které doprovází nepříjemné příznaky. Ničím neobvyklým nejsou bolesti břicha, zvracení, průjmy či horečka. Onemocnění vznikající z bakterie rodu Salmonella není ničím příjemným. Naštěstí se mu dá, v případě dodržování základních pravidel, poměrně snadno vyhnout. Neplatí to ale vždy.
Zmrzlina, maso, ale i ovoce a zelenina
Běžnými potravinami, které při špatném zpracování mohou vést až k onemocnění salmonelózou patří maso. Konkrétně především drůbež a vepřové maso. Objevit se ale bakterie může i u ryb. Důležitá je dostatečná tepelná úprava těchto potravin. Ať už se rozhodnete suroviny smažit, péct nebo vařit, vždy dbejte na to, aby nebyly syrové.
Pro někoho je možná překvapením, že se salmonelou dá onemocnět i po konzumaci ovoce. Pokud jej dostatečně umyjete a oloupete, nemělo by se vám nic stát. Problém může nastat ve chvíli, kdy není ovoce řádně očištěno. Bakterie se totiž snadno může na ovoce dostat při přepravě či při zavlažování znečištěnou vodu. Stejný problém se může objevit také u zeleniny.
Zřídka se salmonela objevuje i u takzvaných suchých potravin. Není to ale nemožné. Ani rýže a těstoviny tak nejsou 100 % bezpečné. Riziko výskytu bakterie je ale extrémně nízké. Tyto potraviny mohou být kontaminovány například během skladování. Opět platí, že při tepelné úpravě se není téměř vůbec čeho obávat.
Tuto surovinu byste mezi rizikové zřejmě nezařadili. Rizikovou potravinou, kterou si minimálně v letních měsících dopřává většina z nás, je zmrzlina. Ta může obsahovat nepasterizovaná vejce. Právě ta mohou být kontaminována. Snadno tak může dojít k přenosu salmonely na člověka.
Vajíčka jsou obecně velkým problémem. Zvažte tak, zda konzumovat například vajíčka připravená na hniličku. Protože se vajíčka dostávají do přímého kontaktu se zvířaty, mohou se od nich nakazit vcelku snadno. Vajíčko bohužel skořápka před nákazou nedokáže ochránit.
Vařením bakterie zmizí
Bakterie se na potravinách mohou objevovat velmi často. Při správném vaření je ale možné jejich zničení. Obecně platí, že pokud je při vaření, pečení či smažení překročena teplota 70 °C, bakterie by měly být zlikvidovány. Na tento teplotní údaj se zaměřte především při přípravě masa a vajec. Ruku v ruce s vyšší teplotou jde také dostatečná hygiena. A to jak kuchaře, tak také strávníků a prostředí, ve kterém je jídlo připravováno a následně také konzumováno.
Při onemocnění jsou pacienti vysoce nakažliví
Pokud přeci jen salmonelózou onemocníte, ideálně vše konzultujte se svým lékařem. V zásadě je vhodné dodržovat:
- Klidový režim s dostatkem spánku.
- Dostatečný pitný režim. Především v případě průjmů a zvracení může dojít k dehydrataci organismu. To je rizikem především pro seniory a děti.
- Dodržování dostatečné hygieny. Bakterie se mohou přenést i na lidi ve vaší těsné blízkosti. Základem je pravidelná dezinfekce toalety a dostatečné mytí rukou. Hygienu dodržujte až několik týdnů po prvních příznacích. Bakterie se vylučuje až několik týdnů. Po celou dobu je člověk stále infekční.
- Snažte se vyhnout lékům. Například léky na průjem mohou sice zastavit problémy s trávením, zároveň ale pozastaví vylučování bakterií z těla. Vše konzultujte se svým ošetřujícím lékařem.
Nad salmonelou snadno zvítězíte
Infekce s průběhem až několik dní je sice nepříjemnou, ne však vysoce rizikovou. Na bezproblémový průběh by si měli zaměřit především starší lidé, lidé s oslabenou imunitou a děti. Velkým rizikem může být i dehydratace. Při dodržení hygienických návyků by se vám, alespoň doma, mělo onemocnění vyhnout.
Zdroje: FDA, PubMed, MayoClinic