Odborníci: Vaše kuchyňské utěrky mohou být nebezpečnější, než si myslíte
Escherichia coli nebo spíše E. coli je bakterie. Některé její kmeny jsou patogenní a těm se snaží většina lidí vyhýbat, protože způsobují infekce. Mnoho lidí ale netuší, že tato bakterie se běžně nachází i v kuchyni na místě, kde by to nikdo nečekal.
Pokud lidé slyší o bakterii E. coli, většinou je to hodně vyděsí, protože si ihned představí průjmy, infekci, zvracení, horečku a další zdravotní potíže. Mnohdy však vůbec netuší, že tuto bakterii si v sobě nosí každý den.
Existuje totiž hodně kmenů této bakterie a lidé by si měli dávat pozor na to, aby se nedostali do kontaktu s těmi kmeny, jenž způsobují zdravotní problémy. Ukázalo se totiž, že bakterie E. coli, která způsobuje infekci, se nachází v každé kuchyni.
Co je bakterie E. coli?
Bakterie E. coli se běžně vyskytuje ve střevech lidí i zvířat a je zde neškodná. Dokonce je na tomto místě i potřebná, jelikož zde vytváří vitamín K a udržuje ve střevě zdravý prostor pro další potřebné bakterie.
Jedná se o součást lidské střevní mikroflóry. Jelikož ale existuje velké množství kmenů této bakterie, může se snadno stát, že se setkáte i s patogenním kmenem, který dokáže hodně potrápit.
Co může tato bakterie způsobit lidem?
O tom, že jste snědli něco s bakterií E. coli, setkali jste se s nakaženou osobou nebo jste nedodržovali správnou hygienu a kvůli tomu jste se nakazili touto bakterií, zpočátku nebudete vůbec tušit.
Později se u vás ale objeví symptomy, které patogenní kmeny E. coli způsobuje. Jedním z typů, který způsobuje průjmové onemocnění je E. coli produkující Shiga toxin (STEC) a enterotoxigenní E. coli (ETEC). Právě ETEC způsobuje průjmy po celém světě a častokrát stojí i za cestovatelskými průjmy. Celkově existuje až 6 patogenních kmenů E. coli způsobující střevní potíže.
Mezi nejčastější příznaky infekce bakterií E. coli patří
- nevolnost,
- vodnatý průjem (i s krví),
- dehydratace,
- silné žaludeční křeče,
- únava, zvracení a horečka.
Infekce se u vás může projevit již další den poté, co jste snědli nebo vypili něco s touto bakterií. Častěji se stává, že se infekce objeví až po týdnu nebo i po 10 dnech od nakažení. A za jak dlouho se uzdravíte? S největší pravděpodobností do 10 dnů, ale pokud vám bude špatně, budete mít průjem i horečku déle než 3 dny, měli byste navštívit lékaře.
Kde se E. coli nachází nejčastěji?
Až si budete připravovat mleté maso, myslete na to, že je potřeba jej důkladně tepelně zpracovat. Lidé, kteří pijí nepasterizované mléko, mají vyšší pravděpodobnost, že se nakazí patogenní bakterií E. coli. Dalším zdrojem této bakterie může být i nemyté ovoce a zelenina.
Pokud patříte mezi osoby, které jedí neumyté ovoce, riskujete své zdraví a to, že vám bude několik dní špatně. Při žízni se vždy napijte vody balené nebo kohoutkové, ze které teče pitná voda. Patogenní E. coli mohou být i ve vodě, a proto nepijte vodu třeba ze studny či potoka. Mimo tyto potraviny a nápoje se může objevit i ve vaší kuchyni.
E. coli má v kuchyni téměř každý, uhádnete kde?
Informace o tom, že E. coli má v kuchyni téměř každý, může být znepokojivá.
Američtí vědci provedli výzkum, ve kterém zkoumali 82 kuchyňských utěrek z domácností v pěti velkých městech. Z tohoto výzkumu vyplynulo, že bakterie byly v 89 % utěrek a ve 26 % ručníků.
Množství bakterií bylo výrazně ovlivněno frekvencí praní. Abyste se zbavili E. coli ve vaší domácnosti, mělo by pomoci, když budete utěrky a ručníky prát pravidelně a správným způsobem.
Vyperte utěrky správným způsobem, abyste se zbavili bakterie E. coli
Kuchyňské utěrky a ručníky byste měli prát 1 x týdně a vždy alespoň na 60 °C. Jen tak se zbavíte bakterií a nečistot, které se za celý týden v látce nashromáždily. Při praní nemusíte používat aviváž, stačí kvalitní prací prostředek.
Jakmile se utěrky doperou, rovnou je dejte do sušičky nebo pověste na sušák. Díky pravidelnému praní se zbavíte bakterie E. coli z vaší domácnosti a snížíte riziko infekce na minimum.
Zdroj: everydayhealth, experts.arizona.edu, healthdirect.gov.au, szpi.gov.cz