Pokud vyřadíme cukr ze stravy, může to mít 100% dopad na celý svět
Cukr se hojně vyskytuje v mnoha potravinách, a to může mít vliv nejenom na naše zdraví. Světová produkce cukru tvoří 160 milionů ročně. A to rozhodně není zanedbatelné číslo.
Cukr se vyrábí v cukrovarech a jde především o řepný cukr z cukrové řepy nebo o třtinový cukr z cukrové třtiny. Metaanalýza z roku 2015 sice neprokázala, že by běžná konzumace cukru měla zjistitelný vliv na zdraví. A je třeba podotknout, že například lidský mozek cukr potřebuje pro správné fungování, a to 50 gramů denně.
Cukr ve formě sacharidů je hlavní energií života a základním zdrojem pro lidské tělo. Naše tělo totiž všechny sacharidy rozkládá na cukry, aby mohlo podávat výkon. Ale nadměrná konzumace přidaného cukru má negativní dopady na zdraví a způsobuje mnoho zdravotních potíží. Zpracovaný cukr, a to díky procesu dokonalého rafinování a čištění, ztrácí zcela nebo z velké části vitamíny, minerály a živiny. Ty se potom nacházejí v odpadu či melase.
V ovoci, zelenině nebo v obilovinách se ale vyskytuje přírodní cukr. Ale jeho konzumace je v pořádku, jelikož tyto potraviny v sobě obsahují minerály, vlákninu a antioxidanty. A vysoký příjem těchto potravin snižuje riziko onemocnění jako cukrovka, některé druhy rakoviny a srdeční choroby. Naopak, spotřeba rafinovaného cukru riziko těchto nemocí zvyšuje. Navíc přispívá k obezitě, způsobuje zubní problémy a urychluje stárnutí.

Takzvaný jednoduchý cukr se nachází například v ovocných jogurtech, šťávách a džusech. Také v dochucovadlech, jako jsou kečupy nebo dresingy. V pečivu, sterilovaných potravinách, paštikách, uzeninách a instantních výrobcích. A to i v těch určených pro malé děti. Překvapivě i v potravinách, které jsou označovány jako light. Snížení tuku se v nich pro zachování chuti kompenzuje cukrem. Omezením nebo vyřazením rafinovanému cukru ze stravy tak přispějeme nejenom k našemu zdraví, ale může to mít i celosvětový dopad.
Vyřazení cukru ze stravy ovlivní mnoho oblastí života
Ke zlepšení našeho zdraví můžeme použít místo cukru jeho alternativy.
- Rafinovaný cukr můžeme nahradit například medem, který je navíc skvělým antioxidantem, má antibakteriální účinky a obsahuje další prospěšné látky.
- Velmi cenné prospěšné látky obsahují také různé druhy sirupů, kterými můžeme cukr taktéž nahradit. Například javorový, rýžový, datlový nebo sirup z agáve.
- Kokosový cukr pak obsahuje vysoký obsah železa, vápníku, draslíku a zinku.
Omezením či úplným vynecháním cukru pomáháme i životnímu prostředí. Výroba cukru totiž mimo jiné znamená i velkou spotřebu vody. Velká celosvětová poptávka má dále za následek znečištění jak vody, tak vzduchu a degradaci půdy.
Například výroba 1 kg třtinového cukru spotřebuje neuvěřitelných 1 110 litrů vody a vede k 0,42 kg emisí CO2. Při sklizni řepného cukru se ztratí 10 % půdy. Sklizeň cukrové třtiny má pak za následek ztrátu 3-5 % půdy.
Vysoká spotřeba cukru ovlivňuje i ekonomiku
Vysoká spotřeba cukru má i velký ekonomický dopad.
V roce 2010 bylo podle WHO celosvětově vynaloženo 298 miliard USD na přímé náklady spojené se zubním kazem.
Podle Světové zdravotnické organizace je zubní kaz nejrozšířenějším neinfekčním onemocněním na světě, které postihuje skoro polovinu světové populace. WHO proto doporučuje omezit příjem cukrů na méně než 5 % celkového energetického příjmu. A to z toho důvodu, aby se riziko vzniku zubního kazu minimalizovalo. Léčba ve vyspělých zemích může spotřebovat 5-10 % rozpočtu zdravotnictví, což je velmi nákladná záležitost.

Vysoká spotřeba cukru má negativní dopady, a to celosvětově. Proto bychom se měli snažit tuto spotřebu snížit a výrazně omezit. Nebo zcela eliminovat. Jde nejenom o naše zdraví, ale i o životní prostředí. A to má dopad na nás všechny, a to bez rozdílu.
Zdroj: khni.kerry.com, clinic-plus.cz, sciencealert.com, toprecepty.cz, bbc.com
Odborné zdroje: nzip.cz, nzip.cz