Odkrojili jste plíseň jako většina Čechů? Tak tím jste si bohužel nijak nepomohli
Ano, jídlo by mělo rozhodně chutnat, ale prvořadá je v kuchyni hygiena. Se zásadami hygieny v kuchyně by se měl bezpečně seznámit každý, kdo se zde bude pohybovat. Bohužel některé zásady se často opomínají, jako třeba to, jak nakládat s plísněmi.
Přitom dodržování těchto zásad je pro naše zdraví skutečně klíčové. Jak se správně zachovat, pokud najdete plísní zasažené potraviny a jaké další zásady dodržovat?
Pokud odhlédneme od ušlechtilých plísní, které se používají například při výrobě sýrů, běžné plísně jsou v domácnosti a v kuchyni zcela nežádoucí.
Jejich vliv na zdraví je totiž zkázonosný, mohou způsobovat dokonce i rakovinu.
Podhoubí plísně je větší než plíseň samotná
Plísně jsou nitkovité houby se složitým podhoubím. Seznámení se s tím, jak plísně ve skutečnosti vypadají, je důležité pro pochopení jejich skutečné škodlivosti.
Podhoubí je totiž lidskému oku neviditelné, ale přesto zcela zásadní a mnohem větší než plíseň, kterou můžeme pozorovat. Z podhoubí vyrůstají rozmnožovací orgány, které uvolňují do ovzduší výtrusy, které se uchycuje na nejrůznějších površích, které tak kontaminuje.
Co to je plíseň? A proč je tak škodlivá?
Plísně mohou mít nejrůznější barvy a nejlépe se jim daří ve vlhku. Jsou velmi nenáročné, nepotřebují světlo, živiny, uchytí se na nejrůznějších materiálech. Rostou při nejrůznějších teplotách.
- Plísně způsobují jednak alergie, dále produkují jedy, které kontaminují potraviny.
- Vyvolávají závažná onemocnění, některé plísně mohou být i rakovinotvorné.
Pokud kontaminovanou potravinu sníte v jednom případu, hrozí, že se vám maximálně neudělá dobře. Horší je, pokud budete plesnivé potraviny konzumovat opakovaně. Tehdy si již zakládáte na mnohem závažnější onemocnění, toto chování může dokonce i vést ke vzniku nádorového onemocnění.
Nestačí plíseň pouze oškrábat
Při odstraňování plísně tedy nestačí ji oškrábat a zbavit se pouze toho, co je viditelné. Složité podhoubí je lidským okem neviditelné a škodí úplně stejně jako plíseň na povrchu. Pokud je potravina nakažena plísní, nemusí to ale vždy znamenat, že je třeba se jí zbavit. Záleží to totiž na struktuře potraviny, která byla plísní napadená.
Vždy je třeba se zbavit potraviny, která má měkkou strukturu a dostatek vody, kterou může plíseň snadno pronikat. Pokud je plísní nakažená zelenina a ovoce, je vždy nezbytné celý kus vyhodit.
Pokud se jedná třeba o hroznové víno a jiné bobulovité ovoce, je třeba se zbavit veškerého ovoce, které bylo společně uskladněné. Stejně tak, pokud došlo k nakažení plísní u marmelády, kompotovaného ovoce a naložené zeleniny. Tehdy je třeba důsledně vyhodit veškerý obsah sklenice.
Vždy je nutné vyhodit plesnivé pečivo, to nedávejte ani domácím zvířatům. Dále nekompromisně vyhoďte také již připravené pokrmy, uzeniny a měkké sýry.
Kdy můžete potraviny s plísní zachovat?
Jiná situace nastává, pokud jde o potravinu, která je s malým obsahem vody a skutečně tvrdá. Například mrkev, která byla zasažena plísní, jde okrojit, a to minimálně tři centimetry od místa zasažení.
Při odřezávání by se ale nůž neměl dotknout plísně a tím se kontaminovat. Pokud plíseň napadne tvrdý sýr, například typu parmazán, nemusíte ho také hned obětovat, ale stačí opatrně a důkladně odříznout napadenou část a tu vyhodit.
Plísní napadené potraviny byste měli vyhazovat do směsného odpadu. Na kompost nepatří, ani když se jedná o nezpracovanou plesnivou zeleninu a ovoce. A jak dopředu proti plísním bojovat? Je to zcela jistě uvážlivý nákup potravin tak, abychom jich neměli tolik, kolik nedokážeme spotřebovat a dále pečlivé zachovávání hygieny, zejména v lednici, její pravidelnou kontrolu a včasné zbavování se závadných potravin.
Zdroje a odborné zdroje: prozeny.cz, nzip.cz, nzip.cz II, nzip III, bezpecnostpotravin.cz