Chyba, kterou dělají všichni: Tyhle brambory vám zničí bramborový salát
Ti, kteří kategorie brambor napsané na cedulkách v obchodech celoživotně ignorují, mají nepochybně snazší život oproti těm, kteří je zohledňují. Mají prostě o starost méně. Pokud se zarazí a znejistí v okamžiku, kdy jim na cedulky zabloudí zrak, je to jistě přirozená reakce.
Většinou postačí nadechnout-vydechnout a bramborovou problematiku nadále neřešit. Někdy to ale bohužel nestačí. Věc se aktualizuje ve chvíli, kdy na volbě mimořádně záleží. Třeba v případě vánočního bramborového salátu. Ten přece musí být nejlepší na světě.
Není brambor jako brambor
Brambory dělíme do skupin, které označujme jako varné typy. Každý z nich má své specifické vlastnosti. Podle toho, jaké aktuálně preferujeme či prostě k čemu konkrétně v danou chvíli brambory potřebujeme, bychom je měli kupovat. Ať už ke konzumaci, nebo k pěstování.
Základním rozlišujícím kritériem pro nakupujícího konzumenta by přitom měla být jejich pevnost. Kdybychom je chtěli sázet, vstupuje do hry ještě například barva, odolnost, časnost, trvanlivost a úrodnost.
Bramborová abeceda
Kolik písmenek vlastně ta bramborová abeceda má? Naštěstí pouze tři. A, B, C. Jednoznačná hranice mezi jednotlivými typy není však úplně jednoznačná, tedy se občas užívá i označení přechodové: A-B nebo B-C. Případně taky AB, BA, BC či CB.
Neplatí zde přitom pravidlo, že třída A je třída nejlepší. Dokonce nelze vůbec stanovit, která varianta je vítěz nad ostatními. Každá se hodí nejlépe pro jiný typ využití. Jsme-li ovšem vyznavači univerzálnosti, je namístě sáhnout po typu B, protože ten umožňuje nejvšestrannější využití.
Pevnost i moučnatost brambor typu B je střední – tedy klasicky zlatá střední cesta. Hodí se jako klasická příloha stejně jako pro vaření ve slupce. Dokonce i ke šťouchání, do salátů, do gulášů, do polévek i k restování. Pokud však nesnášíme polovičatost, jděme na to přesně.
Co do bramborového salátu?
Ideálně varný typ A. Takové brambory jsou pevné a nejméně moučné ze všech typů. Nerozvařují se, na vaření ve slupce jsou perfektní. V hrnci mohou zůstat o něco déle.
Naopak varný typ C představují brambory nejvíce moučné a nejvíce měkké. Pokud milujeme bramborové kaše nebo s oblibou připravujeme recepty z bramborového těsta, toto je ideální volba: brambůrky se díky vysokému obsahu škrobu samy takřka rozsypávají. Vaří se bez slupky a kromě kaší dobře poslouží pro tvorbu bramboráků, ale klidně i hranolek.
Brambora jako brambora?
Ale nakonec jsou to všechno přece „jen“ brambory. Nic naplat, jakkoli jsou rozčleněné do speciálních přihrádek, o všech platí jedno: jsou velmi oblíbené a svou přípravou umožnují velkou rozmanitost – což jsou vlastnosti, které spolu neoddělitelně souvisejí.
V rodinách se dědí z generace na generaci ty nejlepší recepty na přípravu jídel, kde brambory tvoří tu nejklíčovější surovinu: bramborový salát, bramborové placky, bramborové knedlíky, bramborové buchty. Každé z uvedených jídel má své skalní fanoušky a jistě i skalní odpůrce – protože prostě všichni brambory milujeme v té jedné (a více) konkrétní podobě.
Brambory jsou bohaté na prospěšné látky
A ony se nám za to odvděčují prospěšnými látkami, na které jsou velmi bohaté: mj. jsou perfektním zdrojem vitamínu C, vlákniny a minerálních látek. Nejlépe je přitom uchováme vařením ve slupce, a to v co nejmenším množství vody. A pozor – brambory jsou také přirozeně bezlepkové a vhodné i při dietách. Bohužel ne v podobě hranolek či bramborových placek.
Pro úplnost
Napříč uvedeným členěním do varných typů A, B a C prochází ještě další členění. U nás – stejně jako v rámci celé Evropské unie – se můžeme v obchodech setkat se třemi dalšími kategoriemi konzumních brambor:
- Nové brambory jsou v prodeji od 1. ledna do 15. května a mají pevnou, neloupající se slupku.
- Brambory rané jsou pak sklizeny v období od 16. května do 30. června a v prodeji mohou být ještě v průběhu července. Charakterizuje je nedozrálá, loupající se slupka.
- Brambory konzumní ostatní se pak sklízejí od 1. července a jsou určeny ke konzumaci v létě, na podzim a v zimě. Právě tak se hodí pro dlouhodobé skladování až do jara.
Všechny typy dohromady tak vykrývají celý rok – díky nim bramborová sezóna nikdy nekončí. Ať už jsme milovníky diet, zdravé stravy či hranolek, nelze se z této skutečnosti než radovat. Ostatně milovníky bramborového salátu jsme asi všichni. Takže radujme se, veselme se!
Zdroje: nzip.cz, cnn.com, cnn.com II