Bramborák na trhu za 250 Kč odmítněte. Budete ho mít za 14 Kč
Z cen bramboráků se vám na vánočních trzích může zatočit hlava. Vypadá to, že jsou ze zlata. A ještě navíc mnozí obchodníci matou zákazníky svými cenami.
Bramboráky patří přitom mezi nejlevnější jídla, pokud vezmeme v potaz ceny vstupních surovin. Proč se tedy stávají terčem velmi dobrého výdělku? Obchodníci sází na nevědomost cizinců, impulzivní nákupy kolemjdoucích i fakt, že nedokážete předražené zboží odmítnout.
Psychologické triky obchodníků jsou staré jako lidstvo samo
A nelze jim to zazlívat. Dobrý obchodník musí být tak trochu obchodník s deštěm. Navnadit, nalákat, trošku zmást a poté prodat s co největším ziskem. A právě bramborákové stánky se stávají vysokou školou prodávání. Výhodou je vůně, ta naláká kdekoho. Na křupavý bramborák v mrazivém dni prostě dostaneme chuť. U stánku vypadají lákavě a prodavači se usmívají. Cenu tak nějak matně tušíme, ale nevadí… jednou za čas si můžeme dopřát. Nebo ne?
Ne vždy ale pořídíme kvalitu. V reportáži pro PrahuIn zaznělo v roce 2022:
„Vyhazuju, syrový,“ ozvalo se opodál. Skončil na kraji koše.
Cena nás může nakonec velmi šokovat. 250 Kč i více za bramborák. Ano, nepoměrně větší než asi děláme doma, ale přece jen… Za to bychom měli téměř dva desetikilové pytle brambor!
Účtování po 100 gramech
Cena 22 – 35 Kč za 100 gramů. To je nejzáludnější trik prodejců. Narychlo si neuvědomíme, kolik bude bramborák stát. Kdo z hlavy ví, kolik bramborák průměrně váží? Možná v první chvíli ani netušíme, jak velký bude. A v hlavě máme ten, který si usmažíme na pánvi. Malinký, lehoučký bramboráček.
Pak přijde překvapení a šok. Bramborák je větší a cena jde do stovek korun. Poslední trik prodejců je také psychologický, sází totiž na to, že mnozí zákazníci prostě už nedokáží objednané zboží odmítnout. A mají pravdu. Zklamaní a šokovaní zákazníci raději zaplatí. Pro jednou.
Skutečné náklady na jeden bramborák
V redakci jsme si dali práci a abychom vám přinesli aktuální informace, srovnali jsme ceny surovin pro výrobu bramboráku z prosince 2024.
- Brambory s cenou za kilo v průměru 10 Kč. Použijeme cca 200 g, což jsou asi 2 Kč.
- Hladká mouka: cena za kilo asi 20 Kč, použijeme 10- 20 g, což je asi 0,4 Kč.
- Vejce: cena, řekněme 5 Kč… čtvrtina až polovina kusu v závislosti na receptu přidává asi 2,-Kč v průměru.
- Česnek, jeden kus v průměru za 13 Kč… použijeme jeden stroužek, což může být tak 1 Kč.
- Koření (sůl, pepř, majoránka, kmín) spočítáme podle množství, vezmeme-li dražší značky koření, půjde o korunové položky, 4 Kč?
- Olej: cena za litr průměrně 50 Kč. Použijeme tak 10 – 100 ml, ať už na smažení nebo fritování, nejvýše tedy 5 Kč.
Celková cena průměrného bramboráku tak vychází na 14,4 Kč. Obří bramborák dvojnásobek.
Trhovci platí nájmy, energie, zaměstnance
Proč jsou ceny tak přemrštěné? Další náklady jsou prostě vysoké. Nájmy za stánek, energie, náklady na zaměstnance, brigádníky a povinné odvody jsou prostě vysoké. Pokud jde o jediný zdroj příjmu, je třeba počítat i s dny, kdy stánek nikde nestojí. I pořizovací náklady jsou vysoké. Cenu bramboráku tedy nejvíce tvoří zisk obchodníka a jeho náklady.
„Za pronájem stánku na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad stánkaři platí minimálně tisíc korun bez DPH za den pronájmu. Stánkaři z gastra platí kvůli vyšší spotřebě energie 1900 korun bez DPH na den a ti, kteří prodávají řemeslné výrobky, to mají za tisíc korun bez DPH na den. Ceny se za poslední dva roky nezměnily,“
říká Zita Strnadová, vedoucí oddělení správy trhů městské části Praha 3 pro Forbes.
Nejdražší v nájmech je Brno, uvádí stejný článek. Například hlavní Zimní bar v centru na náměstí Svobody. „Tam se cena nájmu pohybuje už druhým rokem kolem tří milionů korun.“
Stánkaři tedy nemohou slevit, ani kdyby chtěli. Bramborák za pořizovací náklady si musíme udělat jen doma…
Zdroj: prahain.cz, magazin.recepty.cz, forbes.cz