Čím nahradit máslo v cukroví. Stejná chuť za málo peněz
Máslo překonává cenové rekordy. Do vánočního pečení ale můžeme s klidem použít i jinou, levnější ingredienci. Výsledek rozhodně potěší. Směle se pusťme i do experimentů.
Nejspíš přemýšlíte nad změnami receptů klasického vánočního cukroví. U některých receptů to jde, u některých je máslo bohužel nutností. Pokud však skutečně chcete letos vynechat máslo, věnujte čas hledání osvědčených receptů. Mnoho možností nabízí veganské recepty. A použijte drobné tipy, které chybějící chuť másla nahradí.
V mnoha předpisech na cukroví také najdeme společný bod: nechat těsto rozležet alespoň přes noc. Ingredience se lépe spojí. To je u receptů s náhražkami másla nebo bez másla důležité.
Ostatní rostlinné tuky
Rostlinné náhražkové tuky jsou většinou levnější a mnoho veganských receptů se jim přizpůsobuje. Jenže tu chybí ta skvělá chuť. Ke slovu může přijít kokosový tuk, bambucké máslo – to ovšem není úplně levnější varianta. Ve veganských receptech však najdete spoustu dalších inspirací. Například dýňová semínka těstu přidají nádherně zelenou barvu a s veganskými typy másel si jednoduše rozumí.
Výsledkem jsou křehké rohlíčky s jemnou oříškovou chutí a krásným vzhledem!
láká například na svém Instagramu Andrea, která se specializuje na veganskou kuchyni
TIP: Pro zachování alespoň částečné chuti másla v cukroví, můžete levnější tuky spolu s máslem namíchat v poměru 1:1.
Smetana nebo pomazánkové máslo
Recept na perníčky bez másla běžně koluje po internetu. Pro křehké cukroví, jež lze naplnit krémy, se varianty těsta z pomazánkového másla nebo smetany hodí. Vlhkost a tučnost pak těmto těstům přidají například žloutky navíc.

Jablečné pyré
Jablečné (nebo dýňové) pyré dělá těsto vlhké. Běžně se tato náhražka tuku používá spíše do řezů a měkkého těsta. Do perníčků se však někdy přidává, aby byly měkčí. Jablky lze nahradit třeba jen část tuku.
Arašídové máslo
V receptech na vanilkové rohlíčky nahradí část másla a dodá chuť. Oříšková másla dodají typickou vůni a chuť, dělají však těsto křehké, část másla je nutno přidat. A cenově také vychází dráž než máslo.

Když chybí máslo, chybí typická chuť i konzistence
Proto se náhražky hodí do těch druhů cukroví, které můžete výrazně ochutit jinak. Perníčky, zázvorky, kořeněné druhy. Plněné výraznými marmeládami či alkoholovými krémovými náplněmi.
Chuť můžeme zvýraznit i jinak, ale mění se tím celkové aroma.
Problémem může být i konzistence.
„Je dobré si pohlídat konzistenci vstupních surovin, protože některé alternativy mléčných výrobků jsou řidší a i v těstě se chovají jinak,“
upozorňuje web veganské pečení. Náhražky másla se prostě chovají jinak.
Absolutní vítěz je ale sádlo!
Máme vítěze! Ve většině receptů můžete zkusit nahradit máslo sádlem. Těsto však bude křehčí a konzistence sádla je řidší. Chuťově ale bude nejvíce podobné máslovému a nižší cenu také splňuje.
Je třeba si ale uvědomit, že v mnohých receptech máslo nenahradíte ničím jiným než maximálně rostlinným ztuženým tukem. Tuk jako takový je důležitou součástí receptury a i osvědčený experimentální recept se vám nemusí podařit. Záleží i na kvalitě mouky, savosti, velikosti vajec apod.
TIP: Experimentovat můžete i s olivovým olejem, ale spíš než na sladké pečení, se hodí na slané krekry a sýrové sušenky. Tam je neodolatelný!
Zdroj: vareni.cz, magazin.recepty.cz, vegmania.cz