Češi se nechávají okrást u stánků s kaprem. Největší fígle stánkařů
Vánoční trhy a prodej kaprů zkrátka patří k sobě. Ani bez jednoho si mnozí svátky neumí představit. V posledních letech jsou však stánkaři stále vynalézavější a někteří se snaží zákazníky připravit o peníze. Na tyto známé triky si proto dejte při nákupu kapra nebo oblíbených pochoutek na vánočních trzích pozor.
S blížícími se Vánoci se stánky s živými kapry stávají neodmyslitelnou součástí snad každého většího parkoviště u supermarketu. Kádě s rybami stojí v městech a na vesnicích už několik dní před Štědrým večerem, aby si lidé stihli maso naporcovat a připravit k vánoční tabuli. Nákup ve stánku se ale nemusí vyplatit, nebudete-li obezřetní.
Jak poznat čerstvého kapra?
Základem nákupu je vybrat čerstvou a zdravou rybu, která se bude na talíři vyjímat. Poznat ji můžete hned podle několika viditelných znaků.
- Čistota kádě – na první pohled lze vidět, v jaké vodě ryby jsou. Ta by měla být čistá, bez výrazného zápachu a viditelných nečistot. Ideální je, pokud je voda v pohybu a proudí mezi jednotlivými káděmi nebo přes filtraci.
- Aktivita – zdravá mladá ryba je svižná a “živá”. Pokud se kapři v kádi sotva hýbou, nakupte raději jinde.
- Žábry – při výběru ryby se podívejte na žábry. Ty musejí být růžové až červené. Má-li ryba tuto část šedivou až hnědou, nekupujte ji.
- Šupiny – kapr má šupiny lesklé a pevné. Pokud jsou matné nebo se odlupují, není ryba v dobré kondici.
- Oči – posledním ukazatelem jsou oči. Mladé ryby je mají jasné a vypouklé. Zakalené a propadlé oči jsou známkou stáří nebo špatného chovu ve špinavé vodě.
Pečlivě si prohlédněte váhu
Jedním z nejčastějších triků u stánků s kapry jsou manipulace s váhou. Prodejci mají váhy často záměrně špatně zkalibrované, zatížené drobnými závažími a zákazník tak může přijít o desítky až stovky korun.
Celý proces vážení tedy pečlivě sledujte. U digitálních vah je to snazší, na začátku totiž ukazují jasnou nulu. Ty ale většina prodejců záměrně nepoužívá. Pokud obsluha rybu před vámi zváží správně, nemáte ještě vyhráno. Cenu si ihned přepočítejte na kalkulačce. Varovným signálem může být situace, kdy prodejce výsledné ceny počítá z hlavy. Někteří stánkaři také váží ryby ještě s částí vody z kádě, což opět rapidně zvyšuje finální cenu.
Další triky stánkařů
Nejen váha je na trzích kamenem úrazu. Stánkaři mají bohužel mnoho dalších způsobů, jak vytáhnout peníze z kapes zákazníků a zvýšit si tak zisky.
- Přimíchávání menších ryb – v kádích někdy nenajdeme pouze kapry, ale i podobné druhy ryb, které jsou menší a levnější. Problém může být i výměna kusů – pokud se vám daná ryba velikostně nelíbí, prodejce ji vymění a naúčtuje původní cenu.
- Falešné slevy – našli jste kapry (a nejen ty) za “akční cenu”? Podívejte se raději ještě u konkurence. Akční cena je mnohdy ještě vyšší než ta “původní” nebo ta, za kterou nabízí ryby stánkař na druhé straně města.
- Neprofesionální zpracování – pokud si necháváte kapra zabít a vykuchat, sledujte raději nejprve práci obsluhy u zákazníka před vámi. Neodborné porcování může maso poškodit nebo vás o kus dokonce připravit. Přijít také můžete o některé části ryby, které často slouží jako základ pro vánoční polévku.
Triky se ale netýkají pouze prodeje živých kaprů. S různými praktikami se setkáme napříč stánky a sortimentem. Podobná situace s váhou vás může potkat například u vážených ořechů, sladkostí nebo horkých kaštanů. Na váhu často bývají i bramboráky a hotová jídla, ale i klobásy nebo polévky. Klasikou je pak podlévání alkoholu a ředění svařeného vína.
Zdroje: tn.cz, coi.cz, prozeny.cz