Dokonalý bramborový salát nepotřebuje majonézu z obchodu. Je tučná a zbytečná
Mezi ochucovadly, které doma lidé mají, jsou často i majonézy. Využívají se do salátů i k různým jídlům a lidé je doslova milují.
Patříte do klubu těch, kteří dochucovadla milují nebo se jim umíte vyhýbat? Ti, kteří si je rádi dopřejí k jakémukoliv jídlu, budou pravděpodobně nemile překvapeni. Domácí i kupovaná majonéza představuje určitá zdravotní rizika. Jestliže bychom se jim rádi vyhnuli a přesto si dopřáli toto dochucovadlo, měli bychom se podívat na složení.
Domácí produkty jsou vždy kvalitnější
Všichni moc dobře víme, že domácí a farmářské produkty jsou vždy poctivější. Jejich kvalita je mnohonásobně vyšší než u určitých produktů, které jsou na pultech v prodejnách. Některé potraviny v obchodech mají velké množství umělých přísad a také bývají průmyslově zpracované. Naštěstí máme možnost, vyrobit si určité věci sami doma. Jednou z nich je i domácí majonéza. Tu si lze připravit třeba podle receptů od babiček.
Jak na majonézu od babičky?
Chtěli byste si připravit poctivou domácí majonézu? Vyzkoušejte si tento recept. S touto majonézou si dochutíte jídlo a zároveň ji lze používat i při přípravě dalších pokrmů. Abyste si ji mohli připravit, budete potřebovat: 3 celá vejce, 2 dcl oleje, 1 čajová lžička hořčice, 2 čajové lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 polévková lžíci octa.
- Vejce, hořčici, cukr, sůl a ocet dáme do nádoby, která je vyšší, aby v ní šlo suroviny mixovat ponorným mixérem.
- Všechny ingredience rozmixujeme.
- Zatímco budeme šlehat, začneme do nádoby k ostatním surovinám postupně přidávat olej. Čím více oleje do majonézy přilijeme, tím bude hustší.

Dávejte si pozor na rozdíl mezi domácí a kupovanou majonézou
Výhodou domácí majonézy je, že si ji můžeme udělat ve zdravější verzi a víme, co do ní přidáváme. Dle webu Chowhound je její nevýhodou to, že se do ní dávají syrová vejce. Tím pádem existuje větší riziko, že se nakazíme salmonelou. Domácí majonézu je nutné skladovat v chladu a co nejdříve ji sníst. Oproti tomu kupovaná majonéza obsahuje vejce pasterizovaná.
Ben Chapman, výzkumník v oblasti bezpečnosti potravin na NC State University, řekl: „Komerčně vyráběná majonéza je okyselena, aby se snížilo kažení a zabily se bakterie. Je to samo o sobě opravdu nízké riziko.“ Dále pokračoval: „Pokud tedy vyrábíte majonézu doma, vyberte si recept, který používá pasterizované vaječné produkty a obsahuje kyselinu – jako je ocet nebo citronová šťáva – ke snížení rizika. A chlazení je stále neuvěřitelně důležité, protože receptury nemusí obsahovat dostatek kyseliny k řešení rizik.“

Kvůli těmto důvodům už si majonézu v obchodě nikdy nekoupíte
Milujete majonézu natolik, že se jí nechcete vzdávat? Nemusíte. Jelikož už víme, že zdravotně nezávadnou majonézu si můžeme vyrobit přidáním pasterizovaných vajec a octa/citronové šťávy, nemusíme mít důvod k obavám. Stále ale musíme myslet na správné skladování a toto dochucovadlo sníst co nejdříve. Co bychom ale měli vynechat, je majonéza kupovaná. Proč?
Už při pohledu na etiketu, kde je složení, by nás mělo praštit do očí množství tuku. To bývá u kupovaných majonéz tak vysoké, že se jedná o velmi nevhodný produkt pro mnoho osob se zdravotními potížemi. U některých výrobků může být až 85 % tuku. WebMD uvádí, že majonézy s vysokým obsahem tuku zvyšují cholesterol. V takovém případě si většina z nás řekne, že si přeci můžeme koupit light verzi majonézy. Ta sice obsahuje přibližně 45 % tuku, což je o polovinu méně, ale lidé mají tendenci k větší konzumaci. Častokrát se tedy množství zkonzumovaného tuku příliš neliší od klasické verze.
Zdroje: webmd, chowhound, thespruceeats, news.ncsu.edu