Cukroví last minute vykouzlíte za 20 minut. Ušetří vám hodiny práce
Ne každý je zdatnou hospodyňkou, která na Vánoce upeče 10 různých druhů cukroví. Ať už na pečení nemáte čas, nebo vás prostě a jednoduše nebaví, přesto cukroví můžete připravit i vy. Nepečených receptů jsou desítky. Je jen na vás, na jaký druh máte chuť a co si připravíte.
S Vánoci je při při přípravě cukroví neodmyslitelně spjata chuť vanilky, ale také čokoláda, med nebo ořechy. Nedílnou součástí téměř každé domácnosti je i linoucí se vůně perníčků.
Nepečené perníkové koule překvapí svou dokonalou chutí
Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. A to již více než 200 let. V 19. století sloužily perníčky především jako vánoční ozdoby a pohoštění. Pekly se v období adventu a vydržely až do Vánoc. Vánočním motivem je i perníková chaloupka. Tato tradice, inspirovaná pohádkou bratří Grimmů Jeníček a Mařenka, k nám přišla z Německa. Ten, kdo nerad peče, může již předpečené perníky spolu se zdobením koupit v nejednom obchodě. Skládání chaloupky je pak zábavou a ne náročným pečením.
Pokud i vy patříte mezi milovníky perníkové chuti, připravte si nepečené cukroví z perníku na strouhání. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí pořídit 200 gramový perník na strouhání. Ten smíchejte se 100 gramy změklého másla. Přidejte čajovou lžičku perníkového koření, lžičku kakaa a 100 gramů kondenzovaného mléka. Kdo má rád, může na ovonění přidat i 2 až 3 polévkové lžíce rumu. Z těchto surovin vytvořte hmotu, z které následně válíte malé kuličky. Kuličky dle libosti pro lepší chuť i vzhled můžete obalit například v nasekaných oříšcích. Kdo ořechy nemá rád, obalí kuličky v kakau. Hotové nepečené cukroví skladujte v chladu nebo v lednici.

Rafaelo koule jsou součástí Vánoc již mnoho let
Když se řeknou Vánoce a nepečené cukroví, spousta lidí si vybaví kuličky Rafaelo. Ty u nás zaznamenaly boom na začátku 21. století. Spousta lidí si již bez nich nedokáže představit Vánoce. Kokosové kuličky s oříšky, které nápadně připomínají pralinky z obchodu, budete mít připraveny do pár minut. 1 Salko smícháme s 200 gramy kokosu. Pokud je hmota příliš lepivá, můžete přidat kokosu o něco více.
Vyplatí se přisypávat za postupného míchání tak, abyste měli jistotu, že hmota nebude příliš hustá. Následně tvoříte kuličky, do jejichž středu dáte vždy 1 celou mandli. Hotové kuličku obalujte v kokosu. Nechte ztuhnout v lednici a skladujte v chladu. Tento, troufám si říct, již tradiční recept Vánoc, připravíte do 20 minut i s uklízením kuchyně.

Včelí úly rozdělují Čechy na dva tábory
Při Vánocích se lidé, dle svých chutí, dělí na dva tábory. A sice na ty, kdo milují včelí úly a ty, kdo je naopak nesnáší. Patříte-li do skupiny milovníků, přípravy včelích úlů se nemusíte nijak bát. Zabere vám sice více než 20 minut, troubu ale zapínat nemusíte. Uvidíte, že chuť bude stát rozhodně zato.
Předtím, než se do nepečení pustíte, nezapomeňte koupit formičku na včelí úly. Na přípravu těsta budete potřebovat 160 gramů piškotů, které rozmixujete nebo nasekáte najemno. Do nich přidáte 100 gramů moučkového cukru 60 gramů másla, 2 polévkové lžíce kakaa a 2 až 4 lžíce rumu. Z této směsi vytvoříme nelepivou hmotu, kterou necháme v lednici odpočinout. Následně tvoříme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru a tvořítkem vytváříme úlky. Do nich po okraj přidáváme směs z 80 gramů másla, 1 žloutku 1 polévkové lžíce rumu a moučkového cukru dle chuti. Po okraj naplněný úl zavřete piškoty.
Vánoce se nezadržitelně blíží. Pokud ještě nemáte napečeno, nemusíte se děsit. Stačí si na 20 minut stoupnout do kuchyně. Za takovou dobu zvládnete připravit minimálně jeden druh nepečeného vánočního cukroví.
Zdroje: TopRecepty, PrimaFresh, ApetitOnline