Češi mají zkažené Vánoce, cukroví za 1 500 Kč nechtějí. Až uvidíte výrobní cenu, pochopíte
Předvánoční shon poklidnému pečení příliš nenahrává. Variantou, jak si i tak vychutnat sladké cukrovinky, je koupě již hotového cukroví. Jeho cena každoročně roste. A to až na částku okolo 1200 Kč za kilogram. Domácí výroba vás přitom může stát o několik set korun méně.
Pro někoho je pečení zábavou, někdo se mu raději vyhýbá. Možností, jak si užít cukroví s minimem práce je koupě již hotového těsta. Ten, kdo je líný vůbec zapínat troubu, si cukroví může koupit již hotové. Bude ovšem muset sáhnout hluboko do kapsy.
Cena se odvíjí od kvality i známosti cukráře
Za kvalitu si lidé musí připlatit. A tak se stává, že od slavných cukrářů si v luxusních restauracích za kilogram cukroví budete muset připravit více než 2 tisíce Kč. Levnější, často ale i méně chutné a kvalitní cukroví, pořídíte za přibližně 1000 Kč / kilogram. Cena opravdu není nízká. Možná si tak říkáte, že je lepší variantou upéct si cukroví doma.
Pojďme se podívat na cenu 1 kilogramu klasického cukroví. To lze vyrobit za přibližně 200 – 300 Kč:
- 250 g másla stojí okolo 70 Kč,
- mouku pořídíme za 15 Kč,
- cukr za 10 Kč,
- vajíčka, vanilkový cukr či marmeládu na linecké cukroví celkem za 50 Kč.
Rozpočítáme-li celkovou cenu na jeden kilogram cukroví, dostáváme se na částku maximálně 300 Kč. A to i se započítáním elektrické energie. Ta nás, za jednu hodinu pečení, bude stát okolo 20 Kč.
Samozřejmě záleží na tom, jaký druh cukroví si vyberete. Za cukroví s kvalitní čokoládou, dražšími ořechy nebo marcipánem můžete zaplatit i 400 Kč za kilogram. Pořád je ale cena až několikanásobně nižší oproti nákupu hotového cukroví. Jak je možné, že je pečené cukroví tak drahé? Není lepší obětovat pár hodin času a cukroví si připravit doma?

Domácí pečení zlevní slevy
Rozhodnete-li se pro pečení cukroví doma, využít k nákupu můžete různé slevové akce. Zejména před Vánoci téměř každý obchod sází na slevy surovin na pečení. Stačí vychytat, kdy má váš oblíbený obchod slevu na suroviny, které zrovna potřebujete. Nutno podotknout, že v dnešní době se cena může ve slevě pohybovat až o 50 % níž, než jsme běžně zvyklí.
Pečení přitom nemusí být ani příliš časově náročné. Rozplánovat si jej můžete na více dnů. Těsto by se mělo vždy dobře odležet v chladu nebo ledničce. Čekání využijte ve svůj prospěch. Příprava těsta vám i s úklidem zabere maximálně jednu hodinu. Stejnou dobu můžete o jeden či dva dny později strávit samotným pečením.

Na přípravu vánočního cukroví tak nepotřebujete celý den. Stačí si v následujících dvou či třech dnech najít po jedné hodině času. Nebo přeci jen vytáhněte peněženku a kupte si cukroví hotové. Vánoce jsou jednou do roka a jeden kilogram různých druhů cukroví vám bude stačit na více než jen jeden večer.
Zdroje: iDnes, iPrima, TopRecepty