Vánoční ryba, která se vyprodá během chvíle: Kdo zaváhá, letos si ji už nekoupí
Vánoční večeři si většina z nás představí bez ryby jen těžko. Klasikou je kapr, ovšem v poslední době se na naše stoly dostává čím dál více druhů ryb. Ne každý si totiž na kaprovi pochutná – nahradil ho především losos, který je pro jemnou chuť i vyšší cenu pro mnohé svátečním pokrmem. Možnosti jsou ale podstatně větší.
Ryba je jedním ze symbolů českých Vánoc. Tradičně připravený kapr, servírovaný s bramborovým salátem, je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře. Pokud si však chcete opravdu pochutnat a vyzkoušet něco nového, vsaďte na naše další sladkovodní ryby.
Změna menu nutně nemusí znamenat vzdát se tradic, naopak je může obohatit. Některé druhy ryb nabídnou chutné, zdravé a dietní maso, přitom jste je možná ještě nikdy neochutnali. Vánoce jsou jedinečnou příležitostí, jak to napravit.
Oblíbené ryby na štědrovečerní tabuli
Chybí vám inspirace nebo zkušenosti s tím, jaké další ryby k bramborovému salátu připravit? S některým z těchto druhů nešlápnete vedle.
- Pstruh – tato sladkovodní ryba je oblíbená pro svou jemnou chuť a nízký obsah tuku. Pstruha připravíte na mnoho způsobů – pečeného v troubě, grilovaného nebo jen tak na másle. Je ideální volbou pro ty, kteří hledají odlehčenější štědrovečerní pokrm.
- Candát – král českých rybníků nabídne delikátní chuť a pevné, chutné maso. Skvěle se hodí na smažení, ale i k pečení na bylinkách nebo k přípravě v páře.
- Okoun – tato méně známá ryba překvapí jemným masem, které připomíná spíše maso ryby mořské. Skvěle chutná na všechny způsoby.
- Hejk (mořský vlk) – ačkoliv pochází z moře, jeho maso je lehké, šťavnaté a jemně aromatické. Hejk je oblíbený zejména ve středozemní kuchyni, ale připravit ho lze i na “český způsob”.
Vybírat ale můžete i z nezvyklejších a méně známých druhů. Kromě naší sladkovodní štiky Češi zkouší na Vánoce třeba žraloka nebo šťavnatý steak z tuňáka žlutoploutvého.

Kapra nebo lososa letos nahraďte mnohem větší rybou
Pokud vám kapr nechutná a losos vám nepřijde dost tradiční, vyzkoušejte jinou lahodnou rybu našich vod – sumce. Překvapí lahodnou chutí i celou řadou zdravotních benefitů.
Sumec obsahuje téměř 19 gramů bílkovin na 100 gramů masa. To je podstatně více, než u jiných “vánočních” ryb. Tuků má naopak mnohem méně než takový losos, obsahuje však také o něco méně omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.
Výhodou oproti mořským rybám je, že se sumec nemusí dovážet. Lze ho tedy koupit čerstvého, například v místním rybářství, což navíc snižuje uhlíkovou stopu spojenou s přepravou lososa ze zahraničí. Maso sumců je jemné, bílé a při správné přípravě se doslova rozplývá. Citlivější lidé nebo děti ocení i absenci typického rybího zápachu a velkého množství kostí.

Jak nejlépe připravit sumce?
Příprava sumce je snadná a jeho maso nabízí univerzálnost, která umožňuje různé kulinářské úpravy. Zde jsou tipy, jak z něj udělat skutečnou vánoční delikatesu:
- Klasicky smažený – sumce lze připravit podobně jako kapra. Maso obalte v trojobalu a smažte na středně rozpáleném oleji dozlatova. Díky struktuře masa si sumec udrží šťavnatost a chutná výborně i s tradičním bramborovým salátem. Pro děti z něj lze připravit i obalované “hranolky” nebo rybí prsty.
- Pečený s bylinkami – pokud hledáte lehčí variantu, sumce upečte v troubě. Připravené filety posypte čerstvými bylinkami (např. tymiánem a rozmarýnem), zakápněte citronovou šťávou a na každý filet položte tenký plátek másla. Pečte při 180 °C přibližně 20 minut.
- Rybí polévka – hlava a ořez ze sumce poslouží jako základ pro rybí polévku. Přidejte zeleninu a všechno koření, které běžně dáváte do masového vývaru. Rybí polévku můžete zahustit třeba krupičkou.
Zdroje: Damskaliga.cz, Jakvkuchyni.cz, Lidovky.cz, Nzip.cz