Nebezpečné ryby na Vánoce. Češi kupují ty, které obsahují toxiny
Vánoce jsou považovány za svátky klidu a pohody. Lidé se často schází u štědrovečerního stolu za chuti bramborového salátu a kapra. Dávno se ale nepodává pouze tato ryba. Někteří lidé rybu vyměnili například za kuřecí maso. Jiní dávají přednost jiným druhům ryb.
Jídelníček většiny Čechů na Vánoce stále obsahuje kapra. I tak se již často tradice mění a lidé kapří maso nahrazují jinou rybou nebo dokonce drůbeží či jiným masem. Kapr na Vánoce je bezesporu dlouholetou tradicí, která spojuje lidi u štědrovečerního stolu napříč generacemi. Oblíbený je také proto, že se jedná o rybu chovanou v České republice. Nedochází tedy ke zbytečnému dovozu ze zahraničí. Zároveň díky kaprům podporujeme místní rybáře.
Kapr obsahuje cenné látky
V našem jídelníčku by se měl kapr objevovat nejen o Vánocích. Obsahuje totiž množství pro tělo důležitých látek. Těmi, které jsou v mase zastoupeny v hojném množství, jsou vitamín D, selen či fosfor. Tyto látky podporují správnou činnost imunitního systému a funkci srdce a zdraví kostí.
Kapra lze připravit na mnoho způsobů. Vánoční menu obsahuje smaženého kapra s bramborovým salátem. Připravit jej lze také na modro či z něj můžete uvařit tradiční rybí polévku.
A proč se vlastně na Vánoce jí kapr?
V 19. století se jednalo o jeden z nejvíce dostupných druhů ryb na našem území. Ryba je zároveň jedním ze symbolů křesťanství. Každoročně se tak u nás na Vánoce prodá na tisíce kaprů.
Kapr bývá nahrazen jinými druhy ryb
Ne každému však kapr chutná. Někomu vadí množství kostí či až příliš rybí chuť. Ti, kdo si na této rybě nepochutnají, ji často mění za jinou rybí alternativu. Jednou z nejzdravějších ryb vůbec je losos. Z divokých vod pocházející ryba je bohatá na vitamín D, omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny.
Pravidelná konzumace lososa podporuje fungování mozku i našeho zraku. Stejně jako kapra, také losos lze připravit na různé způsoby. Dietní variantou je například jeho upečení v troubě nebo příprava v páře.
Další rybou, která skvěle ladí s chutí bramborového salátu a pochází z udržitelných chovů, je pstruh duhový. Ten, stejně jako losos, obsahuje například omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a vitamín B.
Omega-3 mastné kyseliny jsou nedílnou součástí našeho organismu
V rybách obsažené omega-3 mastné kyseliny přináší našemu tělu řadu výhod. Jak již bylo zmíněno, podporují správné fungování a zdraví mozku. Pomáhají také se správnou činností srdce.
Omega-3 má i protizánětlivé účinky a účinně bojuje proti psychickým problémům. Tvrdí se, že pravidelná konzumace může zmírnit obtíže depresí a úzkostí. Zároveň podporuje zdraví pokožky a napomáhá udržet kůži hydratovanou.
Není rybí maso jako rybí maso
Ne každé rybí maso je zdravé a vhodné k pravidelné konzumaci. Nejen během Vánoc byste se měli vyhnout hned několika druhům ryb. Čím dál více oblíbeným a na talíři se objevujícím je žralok. Toto, pro někoho možná nepříliš tradiční maso, může však obsahovat množství rtuti a dalších toxinů.
Mezi ryby s vysokou koncentrací rtuti patří i tuňák žlutoploutvý nebo velkooký. Pozor si dejte i na makrelu královskou. Zato makrelu atlantskou si s radostí můžete dopřát prakticky kdykoliv. Ze znečištěných vod může být kontaminovaný také pangasius. Ten se objevuje na jídelníčku mnoha restaurací nebo i školních jídelen.
Je ovšem nutné podotknout, že i tyto ryby mohou být chovány šetrně a tedy i zdravě. Více než na tom, o jakou rybu se jedná, tak záleží na tom, kde tato ryba byla lovena. Jistotou je, že kaprem nebo lososem z divokých vod nic nezkazíte.
Zdroje (včetně odborných): nzip.cz, fnbrno.cz, nzip.cz II, europarl.europa.eu, szpi.gov.cz, neurologiepropraxi.cz