Tato jídla vaří o Vánocích jen chudí Češi, ale jsou výborná. Patříte mezi ně?
Vánoce jsou tady a s nimi i čas, který mnozí z nás tráví převážně v kuchyni. Letos si od tradičních jídel na chvíli odpočineme a sáhneme po něčem novém, nicméně stejně výborném. Připravte se na sváteční menu, které přinese svěží změnu: jednoduchá, chutná a cenově dostupná jídla, která potěší každého – od vegetariánů po milovníky klasických vánočních chutí.
Vánoce nemusí být jen o kaprovi a bramborovém salátu – letos je na čase oživit sváteční tabuli něčím novým a vzrušujícím! Naservírujte svým nejbližším pokrmy, které ještě jistě nezkusili a uvidíte, jaký sklidíte úspěch. Dokonce potěšíte ty, kteří si pochutnají na šťavnatém mase i milovníky zeleninových jídel.

Rýžový houbový kuba
Ingredience
1 hrnek sušených hřibů, 2 lžíce oleje, 1 čajová lžička mletého kmínu, 10 lístků nasekané šalvěje, 1 cibule (nakrájená na drobno), 3 stroužky česneku, 1,5 hrnku rýže, 1,5 hrnku zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, 1 lžíce majoránky, 150 ml smetany ke šlehání (33 %), 5 lžic nastrouhaného parmazánu, 2–3 lžíce panko strouhanky.
Jak postupovat?
- Sušené houby zalijte teplou vodou a nechte je namočené asi 30 minut, aby se hezky rozvinuly a uvolnily svou vůni. Mezitím si v hrnci na kapce oleje opečte kmín a větší část nasekané šalvěje, tento krok vám krásně provoní kuchyni.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět do měkka. Když je cibule krásně měkká, přihoďte česnek a rychle promíchejte. Nyní přichází na řadu rýže, nasypte ji do hrnce, pořádně osolte a opepřete, a nechte ji chviličku opékat, aby se krásně obalila.
- Poté zalijte hrnkem namočených hub včetně nálevu a přilijte 1,5 hrnku voňavého vývaru. Vše dobře promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte dusit, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nebude příjemně al dente.
- Když je rýže hotová a směs trochu vychladne, přidejte do ní majoránku, smetanu a nastrouhaný parmazán. Vše jemně promíchejte a směs přendejte do zapékacích misek, které jste předtím vymazali olejem. Posypte zbylým parmazánem, strouhankou a zbylou nasekanou šalvějí – ta dodá krásnou vůni a barvu.
- Vložte misky do předehřáté trouby na 180 °C a zapékejte asi 20 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu a vůně se začne linout po celé domácnosti.
Salát Venezuela s mrkvovými stromečky
Ingredience
1,5 kg vařených brambor, 750 g vařené mrkve, 1 větší cibule, sůl, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce jogurtu řeckého typu.
Jak postupovat?
- Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na hezké, rovnoměrné kostičky. Nezapomeňte si kousek mrkve nechat stranou, právě z té si můžete vykrájet různé tvary, třeba malé stromečky, které budou takovou třešničkou na dortu.
- V míse smíchejte nakrájené brambory, mrkev a cibuli, přidejte špetku soli, aby se všechny chutě hezky propojily.
- Nyní přichází na řadu majonéza a jogurt. Společně vše důkladně promíchejte, aby se ingredience krásně spojily a vytvořily krémovou směs. A máte hotovo.

Vánoční polévka s pohankou
Ingredience
1 balení hluboce mrazené směsi brambor s hříbky, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 g pohanky, 1 l vývaru, majoránka, mletý kmín, sůl, pepř
Jak postupovat?
- Nejprve si v hrnci rozpustíme máslo a jemně ho zaprášíme hladkou moukou, abychom vytvořili světlou jíšku. Tu zalijeme voňavým vývarem a pořádně rozšleháme, aby se vše krásně spojilo.
- Přidáme zeleninovou směs, ochutíme majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Necháme směs vařit pod poklicí asi 10 minut, aby se všechny chutě prolnuly a zelenina změkla.
- Po deseti minutách přihodíme spařenou a propláchnutou pohanku a vaříme dalších 5 minut, dokud se všechno krásně spojí a pohanka se nasytí chutí polévky. Na závěr podle chuti dochutíme a podáváme.
Zdroj: www.apetitonline.cz, www.apetitonline.cz, www.novinky.cz