Prodavačka mi odmítla prodat chléb na snídani. Raději ho přede mnou vyhodila do koše
Odpad je jedním z problému našeho lidstva. Nejen, že znečišťuje životní prostředí, ale také plýtvá našimi zdroji. Obchody přitom stále vyhazují denně neprodané zboží, kterého není zrovna málo.
Tuny neprodaného zboží končícího v popelnicích – to zní jako špatný sen. Bohužel to však není tak úplně sen, je to realita. Taková, která jde naproti plýtvání jídlem a znečištění prostředí. Jen v EU se za rok vyhodí téměř 59 milionů tun potravinového odpadu. To je zhruba 131 kg na jednoho obyvatele.
Jedná se o velké číslo, které by bylo hodno razantně snížit. V tomto článku se blíže podíváme na to, jak obchody zacházejí s neprodanými potravinami a zda je možné si tyto potraviny někde bezplatně vyzvednout.

Osud neprodaných potravin
Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří pečivo. Jedná se o zboží s velmi krátkou dobou trvanlivosti. Většina tohoto zboží se přes den vyprodá. Co se ale děje s těmi kousky, které si nikdo nekoupí? Čeká je nemilý osud. Nebo ne?
Pro obchody není jednoduché odhalit přesnou denní poptávku po pečivu, a tak se stává, že po uzavření obchodu pečivo zbyde. Pokud se ptáte, jestli je možné si toto pečivo bezplatně vyzvednout, aby se nemuselo zbytečně vyhodit, pravděpodobně vás nepotěšíme, možné to není. A to ani v případě, kdy uvidíte prodavačku, že se chystá neprodané jídlo zlikvidovat. Pokud byste si jej chtěli koupit, už je pozdě. Patří do koše.
Do popelnice s nimi. A navíc do zamčené
Neprodané kousky totiž bohužel často končí v odpadu. Podobný osud jako pečivo často čeká i nehezký kousek zeleniny. Pokud by vás napadlo si nesnězené pečivo osobně přijít vyzvednout do popelnice, tak to nedělejte. Bývají totiž zamčené a navíc tento čin není úplně správný, může totiž být označen jako krádež.
Jak to dělají supermarkety?
Naštěstí ne každý supermarket vyhazuje veškeré neprodané potraviny do popelnic. Velké a známé řetězce jdou naproti tomu, aby se neprodaným a poživatelným kouskům vdechl nový život. Některé z nich se snaží jít naproti tomu, aby se pečivo prodalo ještě před zavíračkou, a to výrazným snížením jejich cen. V případě, že by se pečivo ani tak neprodalo, přichází na scénu platforma Nesnězeno, která propojuje řetězce s koncovými zákazníky. Zde si můžete objednat pečivo a jídla z restaurací, které se nestihly prodat. Vše je stále k jídlu, nejedná se o nic zkaženého, ba naopak jde o skvělou formu, jak zamezit plýtvání jídlem.
Druhou možností jsou potravinové banky, do kterých se obchody současně zapojují. Některé řetězce z neprodaného pečiva vyrábí strouhanku, jiné z nich vytváří balíček pečiva pro zákazníky, který je určen na strouhanku. Dodržují se však u toho veškeré hygienické normy. Nemusíte se bát, že byste si omylem místo čerstvého rohlíku koupili rohlík na strouhanku.

Co se týče ovoce a zeleniny, ty se dostávají do speciálních bedýnek nebo tašek pro zákazníky, které jsou utvořeny z kousků, které mají pouze kosmetickou vadu, ale jinak jsou úplně v pořádku a vhodné ke konzumaci. Může se jednat například o natrženou síťku u cibule. Obchody z takových kousků připraví hotové bedýnky, které jsou levnější a díky kterým dostane ovoce a zelenina druhý život. Pokud by se jednalo o kousky, které nejsou vhodné pro konzumaci člověkem, některé řetězce je darují jako krmivo pro zvířata nebo využívají vlastních kompostérů.
Přestaňte plýtvat i vy
Podle portálu Zachranjidlo.cz v rámci neplýtvání jídla nejdůležitějším „Prvním krokem je si uvědomit, že se plýtvání týká každého z nás. Domácnosti stojí za 53 % potravinového odpadu.” Pokud jste si vědomi toho, že jídlem plýtváte, přestaňte s tím. Ušetříte nejen naší planetě, ale také své peněžence. Nakupujte jen to, co sníte, dobře skladujte potraviny a vyhněte se vytváření různých zbytků. Za většinou odpadu z potravin stojí právě domácnosti. Začněte proto u sebe a pomozte snížit celkovou produkci potravinového odpadu.
Zdroje: zachranjidlo.cz, seznamzpravy.cz, cc.cz, podnikatel.cz