Češi kupují ve velkém falešný med. Od pravého ho přitom rozeznáte do 5 sekund
Med už často není to, co býval. Kvalita jde neustále dolů. Pokud si chcete koupit pravý včelí med, budete se muset naučit, jak ho rozeznat. Češi ho ročně spotřebují necelý kilogram na jednoho člověka.
Medy se na trhu často falšují. Přidává se do nich karamel, ředí se oligosacharidy, je s nimi neodborně a nevhodně zacházeno, čímž se snižuje jakost medu. Testy pak rozpoznávají v medu jak pylová zrnka, z nichž lze určit i lokalitu, ze které med pochází, tak třeba enzymatickou aktivitu, která je přítomna v pravém medu, v zahřívaném nebo ředěném ji nenajdeme, nebo jen v minimálním množství.
Při koupi falešného medu budeme zklamaní. Nejenže je jeho chuť na hony vzdálená voňavé květové vůni pravého medu, ale také se nám pravděpodobně dříve zkazí, nebudeme z něj mít zdravotní užitek, protože neobsahuje cenné látky a enzymy. Při kažení začne většinou začne kysele páchnout a chutnat trpce. V čaji pak může dělat typickou kovovou příchuť. To se u pravého medu nestává, dá se říci, že je věčný, obsahuje totiž antibiotické a přirozeně konzervační látky, které zabraňují kažení medu. Dokonce se traduje, že v egyptských hrobkách byl nalezen med, který je stále poživatelný a kvalitativně nezměněný.

Na co si tedy při výběru medu dávat pozor už v obchodě? S těmito tipy se vyhnete koupi té nejhorší kvality na trhu.
Pravý med je tuhý a pevný
Pravý med přirozeně tuhne, cukernatí, zejména květový, tmavý lesní zůstává tekutý déle, má však stále tužší a pevnější konzistenci podobnou tuhé lávě. Pokud je med dlouhodobě tekutý, několik týdnů nebo měsíců, může být několikrát zahřívaný, tedy znehodnocený, nebo ředěný s cukerným sirupem. Právě cukernatost je nejlepším ukazatelem kvality, ale nezkušené zákazníky odrazuje. Naopak, napůl ztuhlý med je velmi pravděpodobně pravý včelí.
Vůně medu je intenzivní, až štiplavě květová. Falešný med je téměř bez vůně nebo jen s jemnou vůní sladkosti.
Domácí test kvality medu
Existují dva druhy testu, který můžete s medem doma provést. Jsou osvědčené. Ponořte lžičku s medem do vody, nebo čaje… pokud se delší dobu drží pohromadě, má gelovou až lávovou konzistenci, je to pravý med. Pokud se rozlije do stran velmi brzy, snadno se roztéká, je to cukerný roztok nebo med zahřívaný, který už není tak kvalitní jako poctivý výrobek od včel.
Druhý test můžete udělat na listu čistého papíru. Kápněte na něj med. A setřete ubrouskem. Med, který je pravý, nechá jen lehce olepený papír. Falešný med zanechává vlhkost a mokrou skvrnu.

Certifikát od včelařských svazů
Na obalu medu hledejte výrobce. Naprosto ideální je nějaký lokální včelař. Dobrý med se dá koupit na trzích, v menších obchodech nebo obchodech se zdravou výživou. V supermarketech chtějte med český. Tam si prověřte, jestli nemá med příliš tmavou barvu (může obsahovat více karamelového barviva), nebo není-li příliš tekutý až vodnatý.
Podezřele nízká cena
Cena je také dobrý ukazatel. U levných medů je pravděpodobné, že půjde o zředěné medy cukerným sirupem, nebo o medy pochybné kvality. Liší se na první ochutnání cukrovou nevýraznou vůní a štiplavostí, která připomíná spíše doma vařené tekuté medy z pampelišek.
Čím více budeme o pravém medu vědět, tím více podpoříme nejen místní trh, ale nebudeme podporovat bující trh s medem falešným.
Zdroj: szpi.gov.cz, denik.cz, yeutter-institute.unl.edu