Nasypte tyto ingredience do hrnku a za 3 minuty máte luxusní snídani
Internet je plný receptů na mugcake. A není se čemu divit. Tento snídaňový či svačinkový superhrdina není sice výkvětem kulinářské zdatnosti, zato se jeví jako velice perspektivní adept na vítěze v kategorii cena-výkon. Co všechno umí?
V efektivitě mu jen tak něco nemůže konkurovat. S vynaložením minimálního úsilí, peněz, času, kreativity, kuchařských zkušeností i šikovnosti můžeme díky tomuto zázraku servírovat na stůl mnohostranně bezkonkurenční buchtičku, a to klidně i pro nečekané návštěvy, ostatně i pro ty očekávané.
Ale mugcake toho svede ještě mnohem víc. Klidně se může stát i rozkošným zážitkem pro oko. Dokonce za určitých okolností i zdravým.
Fantazie na špacíru
Kreativitě se meze nekladou – pokud jde o obsah i ovzhled. Mugcake skoro vždy dobře vypadá, přesněji řečeno vždy dobře vypadat může. Minimálně drží tvar i základní vzhled (v použitém hrnečku). K luxusu se pozvedne, když ho doplníme třeba šlehačkou, čokoládovou polevou, sladkým ovocným toppingem či pudingovým krémem.
A nakonec ho třeba ještě něčím zasypeme (skořice, kakao, strouhané oříšky, strouhaná čokoláda, strouhané cokoli). Přidáme-li navíc zmrzlinu a třeba lístek máty, získáme dezert z nejrozkošnějších.
Je libo kokosový, kakaový, banánový nebo třeba jablečný?
Mugcake skoro vždy také dobře chutná. Hodně se dá ostatně zachránit popsanou výzdobou. Zkrátka bezkonkurenční výhodou dortíčku z hrnečku je, že se s ním dají dělat opravdová kouzla. Je libo kokosový, kakaový, banánový, jablečný, skořicový, vanilkový, čokoládový, rozinkový nebo třeba ještě úplně jiný?
Klidně všechny, pokud máte půlhodinky času a zejména pokud očekáváte na návštěvu regiment vojáků. Všechny ingredience k výrobě mugcake přitom máme už většinou doma. Co přesně potřebujeme a bez čeho se neobejdeme?
3 ingredience, 3 minuty
Nebo i méně. Záleží na naší volbě a schopnostech naší mikrovlnky. Základní recept na mugcake obsahuje typicky mouku, mléko, cukr, vajíčko a kypřicí prášek do pečiva. K tomu doplníme podle potřeby, možností a chuti nějakou tu špetku soli, koření či cukru, ovoce, rozinky, oříšky, ale třeba i oblíbenou tyčinku či jiný typ koupené „čokoládky“, kterou jsme zatím nestačili spořádat. Zasazená doprostřed těsta se postará o unikátní příchuť hodnou zkušeného cukráře. A ještě ke všemu nám tu naši margotku báječně rozmnoží.
Do mugcake můžeme přidat v podstatě cokoli nás napadne – existují i varianty slané, resp. zeleninové a klidně i masové (základ je stejný, namísto ovoce použijeme například nakrájený/nastrouhaný pórek, okurku, zelené listy, špenát, mrkev, kysané zelí, česnek, cibuli či maso od oběda).
Všechno máme v hrníčku – zbytek udělá mikrovlnka. Jenomže co když některou ze základních ingrediencí přece jen nemáme?

Mugcake 1. pomoc
Kdy lze „ještě“ vykouzlit mugcake, i když je naše domácnost právě hluboce podzásobená?
Skoro vždy.
- Jde to i bez vajec? Ano, jde. Stačí přidat lžíci mléka navíc či trošku jogurtu.
- Jde to i bez mouky? Ano, jde. Můžeme použít ovesné vločky.
- Jde to i bez cukru? Aby ne. Pokud se nerozhodneme rovnou pro slanou variantu, můžeme použít med či jiné „alternativní“ sladidlo, ovšem i marmeládu, Nutellu či banán.
A jde to i bez mikrovlnky? Ano, kupodivu jde i to. Pak jsme u tzv. vařené buchty, která se připravuje v podstatě stejně jako „klasický“ mugcake. Rozdíl je v tom, že hrníček vložíme namísto mikrovlnky do hrnce s vroucí vodou. Příprava je sice delší (kolem 15 minut), zato si tímto způsobem můžeme rozšířit možnosti bezprostřední konzumace oblíbené pochoutky například i na dovolenou pod stanem, kde máme k dispozici pouze plynový vařič.
Kde je tady ALE?
Vraťme se na počátek: k větě, že internet je plný receptů na mugcake. V řadě z nich se také můžeme dočíst, jak je mugcake za všech okolností zdravý – aby následoval recept z výše předestřených ingrediencí. Takový výsledek pochopitelně nijak zvlášť zdravý není.
I tady ovšem mugcake prokazuje svou zázračnost. Velmi jednoduše se totiž zdravým dokáže stát. Stačí použít zdravé varianty ingrediencí a nahradit jimi ty nezdravé. V takové podobě se mugcake stává hitem mezi fitness nadšenci.
Patříte-li mezi ně – nebo pokud prostě chcete vytěžit z hrníčkové buchtičky maximum i po dietní stránce –, nabízejí se dvě cesty k výsledku i dvě varianty přípravy.
V případě té první zalijeme vodou předem zakoupenou instantní směs. Typicky je obohacená o proteiny a spolehlivě vyladěná z hlediska výživy i chuti.
Druhá varianta je ryze domácí, z primárních surovin. Obě jsou skvělé, ta druhá je výživově i chuťově nahodilejší, ovšem taky zábavnější, levnější a cca o 2 minuty časově náročnější. Vyrobíme si ji z půlky banánu, vajíčka, ovesných vloček a 2 lžic tvarohu. Dobře promíchanou směs bez obav na pár minut svěříme kamarádce mikrovlnce.

Tajemství superhrdiny v hrnku
Mohlo by se zdát, že jedinou skutečně nenahraditelnou surovinou v mugcake je prášek do pečiva. A je tomu opravdu tak – pokud se ovšem nerozhodneme zakouzlit s troškou jedlé sody. Pak nám v přípravě naší originální dobroty nemůže zabránit vůbec nic.
Užijme si ji!
Zdroje: stobklub.cz, forbes.cz, bbc.co.uk