Štědrovečerní večeře do 30 minut a zbytek dne můžete koukat na pohádky. Postup vás dostane
O prožití vánočních svátků v klidu se může spoustě lidem jenom zdát. Každoroční shon před Vánoci dokáže otrávit nejednoho člověka. Všichni pořád někam spěchají, všude je spousta lidí a vánoční nálada je v nedohlednu. Do toho je potřeba myslet na úklid, vánoční dárky a přípravu jídla, která zabere dlouhé hodiny. Co když vám ale řekneme, že na přípravu štědrovečerní večeře vám bude stačit pouhých 30 minut?
O tom, že „Vánoce jsou svátky klidu a míru”, slýcháváme z každé strany. Bohužel to není tak úplně pravda. Pravý význam Vánoc totiž prakticky vymizel a každý se předhání v tom, kdo dostane víc dárků, kdo má více cukroví nebo kdo má hezčí stromeček. Všechno je uspěchané, lidé v obchodech šílí s velkými nákupy jídla a zapomínají na to, co je v období Vánoc úplně nejdůležitější – čas se svými blízkými. V tomto článku se proto zaměříme na tipy na štědrovečerní večeři, kterou budete mít hotovou do 30 minut a zbytek Štědrého dne budete moci strávit v poklidu se svou rodinou.

Začněte polévkou
Ve většině domácností se na štědrovečerní tabuli objeví polévka a hlavní chod. Mezi nejběžnější polévku, která se vaří v tento významný večer, patří rybí polévka. Její přípravou však v kuchyni nemusíte trávit dlouhé hodiny. Tuto polévku si připravíte do půl hodinky! V mezičase, kdy se bude vařit, můžete připravit hlavní chod. Teď ale nejprve k polévce.
Na tuto jednoduchou rybí polévku budete potřebovat:
- 1 porci kapra (případně také hlavu, mlíčí nebo jikry)
- 1 kousek bobkového listu
- 1 kousek mrkve
- 1 kousek petržele
- kousek celeru
- cca 2 lžíce másla, nejlépe přepuštěného
- hladkolistou petržel na ozdobu
- krutonky na podávání
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup vaření této polévky je naprosto jednoduchý. Nejprve do hrnce vložte kapra a zalijte ho vodou (zhruba 1,2 litru), lehce osolte a přidejte bobkový list. Takto obsah hrnce přiveďte k varu a vařte zhruba 12 až 15 minut, než maso ryby zbělá. Poté ho nechte vychladnout. Zatímco se vaří kapr, připravte si zeleninu, kterou očistíte a nakrájíte na jemné nudličky. V jiném hrnci si rozehřejte máslo a osmažte na něm připravenou zeleninu dozlatova.
Poté ji zalijte přecezeným vývarem z ryby a vařte dál 10 minut na mírném ohni. Mezitím oberte maso z kostí a nakrájejte vnitřnosti. Nakonec je vhoďte do polévky a dále už ji nevařte. Podávejte s petrželkou a krutonky.
A teď k hlavnímu chodu
Pokud bychom měli odhadnout, který pokrm jí Češi na Vánoce nejvíce, bude to pravděpodobně kapr s bramborovým salátem. Pravdivost tohoto názoru potvrdila agentura MNForce, která ve svém průzkumu odhalila, že kapra na Vánoce jí více než 40 % Čechů. Řízek si oproti tomu dopřává více než 38 % Čechů.
Ke smaženému kaprovi nebo řízku nechybí ani bramborový salát, do kterého někteří dávají také uzeninu. K tomuto tématu se též vyjádřil pan zástupce MNForce Kamil Švéda: „Pro přibližně polovinu Čechů je nemyslitelná představa mít v bramborovém salátu maso, i když asi čtvrtina mužů uvádí, že je jim to jedno a sní salát ať s uzeninou, nebo bez ní. Jen dvě procenta lidí bramborový salát nejí vůbec.“

Ať už si vyberete variantu jídla s kaprem nebo bez, chybět u toho nesmí bramborový salát. Nechte se inspirovat tímto receptem na jednoduchý salát bez náročných příprav, který budete mít hotový do 15 minut. Mezitím se vám bude vařit polévka a smažit kapr.
Potřebovat k tomu budete:
- 500 g brambor
- 4 lžíce majonézy
- 2 kyselé okurky nakrájené na malé kousky
- 1 lžičku dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup je zcela jednoduchý. Předem uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté postupně přidejte veškeré suroviny, tedy majonézu, okurky a hořčici a vše zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a máte hotovo!
Zdroj: medium.seznam.cz, fresh.iprima.cz, denik.cz, receptynakazdyden.cz