Nejtěžší obrázkový test zvládnou jen 2 % lidí. Přitom jde o jednoduchou hádanku
Dorty jsou nedílnou součástí rodinných, firemních či přátelských oslav. Moment jejich rozkrojení bývá často jedním z vrcholů akce. Právě tak představuje „zařizování dortu“ nedílnou součást její přípravy, zatímco jeho cena si často ukrojí nezanedbatelnou část rozpočtu.
Klíčovým kritériem – možná ještě klíčovějším než chuť výsledného dortíku – je přitom jeho vzhled.
Nebo spíše design? V případě některých cukrářských výrobků jako bychom stáli současně před dílem sochařským. Pastva pro oči navíc soupeří s pastvou pro chuťové buňky (nebo je naopak dokáže uvést ve zmatek, jak ještě uvidíme). Nabídka a schopnosti mladé generace cukrářů rozšiřují obrysy „dortového umění“ nevídaným způsobem. Sociální sítě naznačují – a spoluvytvářejí – nový trend. Přijměte pozvání na realistický dort! Prozatím jako téma.
Prostě dort
Pod pojmem dort si všichni patrně představíme víceméně totéž: nazdobená kulatá laskomina – tak lákavá, že se člověku od prvního momentu sbíhají sliny. Všechny ty korpusy a krémy – do toho či na to třeba nastrouhaná čokoláda, oříšky, kokos, řízneme to pikantním džemem a doplníme třeba jahůdkou či jiným ovocem, ba i marcipánovým… Takový dort patří jistě k projevům nejvyššího cukrářského umění.
A pak jsou tu ty nové trendy. Na sociálních sítích nabírají velký počet sledujících a lze říci, že redefinují to, co od dortu očekáváme. Na fotografiích vidíme totiž vlastně realistické předměty běžného života nebo třeba klasický oběd – abychom záhy zjistili, že se jedná právě o „normální“ dort (z hlediska chuti). I když vypadá úplně jinak, než bychom očekávali, a dokonce často jako dort vůbec nevypadá.
Škola designu, nebo nevkusu?
Nejspíše platí obojí. Resp. může platit. Záleží na představě zákazníka. Vyrůstá generace cukrářů, kteří dokáží vytvořit v podstatě cokoli. Dokonale ovládají tradiční cukrářské řemeslo – tedy aby jejich výrobky jednak vypadaly, jednak chutnaly – a k tomu zřejmě i výtvarné umění: malířství, sochařství, plastiku. Čím překvapivější je zákazníkovo přání ohledně toho, jak by měl dort vypadat, tím větší je to výzva (a pak zřejmě i ohlas a dosah na TikToku či jinde).
Výsledky jsou často nerozeznatelné od reálných předobrazů. Jsou to skutečná mistrovská díla.
Je libo dort vypadající jako steak, pizza, nudlová polévka, rýže s krevetami, vepřo-knedlo-zelo, obrovská bageta, sushi, kebab či hamburger od McDonalds? Nebo raději takový, co vypadá jako sklenička Maggi, kůň, kytara, fotbalový míč či zablácená teniska? A k tomu obsahuje portrét oslavence? Beze všeho!
Přidanou hodnotou takového dortu je, že dovede být „osobní“ – umí připomenout či znázornit oblíbenou aktivitu, věc či vzpomínku oslavence. Může být tedy velmi individualizovaný – a o to překvapivější.
Cena versus výkon
To první šplhá do téměř astronomických výšin, to druhé ukrývá většinou obsah, který od dortu standardně očekáváme. Ale můžeme být překvapeni i zde. Slavná skotská kuchařka ovšem konstatuje, že samy dekorace na jejích vizuálně úchvatných dortech obsahují tolik příchutí, že základní chutí jejích krémů a korpusů je prostě vanilková. Vzhledem k ceně však patrně nehrozí, že by se její chuťově jednotvárné dorty někomu přejedly.
Cena dortu, který šikovné cukrářce zabere přibližně den a půl, se často uvádí v ceně za jednu porci. Odvíjí se přitom především od náročnosti zdobení. A protože každý dort je originál, je velmi individuální i finální účet. Co to znamená konkrétně?
U nás může být cena za porci dortu s modelací cca 400 Kč (ale klidně i 650 Kč). Nejčastěji objednávaný dort obsahující 10 porcí tak vychází kolem 4000 Kč. S každou další postavičkou cena vzrůstá o několik set.
Názory se různí, resp. shodují
Co je na celé věci nejpozoruhodnější? Že valnou většinu potenciálních zákazníků, diskutujících online pod články o realistických dortech a hlavně pod jejich fotografiemi, tyto dorty nelákají. Prostě na ně nemají chuť – jakkoli obdivují umělecké (rozuměj sochařské či výtvarné) schopnosti i řemeslné dovednosti autorek a autorů.
Mnohé odrazuje chemie v použitých potravinářských barvivech, většinu pak „diskomfort“ pro chuťové buňky, které na základě vzhledu očekávaly od dortu něco jiného (často i slaného).
„Jsou vlastně podvedeny,“ píše jedna z diskutujících. A jiná doplňuje: „Dort má vypadat jako dort.“ Neboli: „Oči by jedly“ – ale vlastně něco jiného, než co vidí.
„Kousnout si do sladkého kapra, to je jako když vám udělá někdo dort naslano. Prostě chuťové buňky si žádají své. Alespoň já při pohledu na takový dort cítím na jazyku slanou chuť.“ Tento shrnující komentář obdivovatelky dortových designů si získal řadu souhlasných reakcí.
Hvězda šoubyznysu
Ať už jsou realistické dorty pro konzumenty lákavé či nikoliv, rozhodně jsou lákavým tématem pro produkci televizních společností a jejich diváky. A to bez ohledu na vztah těchto diváků k realistickým dortům jako takovým. V návaznosti na boom kuchařských šou jsou ty „dortové“ dalším stupínkem.
Společnost Netflix před časem připravovala nabídku hned několika dortíkových šou. Jejich názvy dávají jasnou představu o obsahu: Je to dort? (Is It Cake?), Neuvěřitelné pečení (Baking Impossible), Vypečená partička (Bake Squad) a podobně. Ve všech se peče a zdobí ve hvězdných dimenzích – někde dokonce pečou i nešikové.
Několikanásobný zážitek
Realistické dorty jsou do jisté míry kouzelné a také umějí náležitě okouzlit. Dort ve tvaru míče možná více než samotný míč, zejména je-li připraven pro oslavence-fotbalistu. Pokud chceme překvapit, udělat radost, zajistit obecnou zábavu, ba si i pochutnat – tohle rozhodně stojí a zvážení.
Zdroje: zena-in.cz, netflixer.cz, zena-in.cz, stream.cz