Kardiolog: Tyto 3 jednoduché zvyky zpomalí stárnutí srdce a cév. Za zkoušku to stojí
Stárnutí probíhá u každého člověka rozdílně. Projevuje se nejen pomalejšími reakcemi a nižším pracovním tempem. Stárnutí se týká i jednotlivých orgánů, včetně srdce. Dobrou zprávou je, že svým životním stylem můžete zpomalit stárnutí. Stačí k tomu tři jednoduché zvyky.
Ve staří se snižuje pružnost cév i průtok krve všemi systémy i orgány. Stárne také srdce a jako každý jiný orgán s postupem věku podléhá degenerativním změnám. To má za následek srdeční onemocnění. To, jak budete prožívá stáří, záleží na vašem současném životním stylu.
Co škodí srdci?
Často se na prvním místě uvádí kouření. Je pravdou, že kouření ničí nejen plíce, ale také srdce a cévy. Existují však další, neméně škodliví nepřátelé srdce. Hojné dopřávání si tučných jídel spolu s nedostatkem pohybu má za následek nejen obezitu, ale také podporuje stárnutí srdce.
Neméně škodlivé jsou průmyslově zpracované potraviny. Ty obsahují různé chemické přídatné látky, které nejsou pro naše zdraví nic moc. Dalšími škůdci jsou nadbytek soli a cukru. Srdci škodí také nedostatek pohybu a stres.
Stres jako jeden z největších nepřátel srdce
Akutní může hodně uškodit, mnohem větším nepřítelem je dlouhodobý stres. Doprovází ho napětí, úzkost, strach, obavy, starosti. Vzniká dlouhodobým působením zátěžové situace. Ta postupně spotřebovává síly, potřebné ke zvládání zátěže. Může dojít až k úplnému vyčerpání.
Tělo reaguje na stres nejen výrazným snížením funkce imunity a hromaděním tukové tkáně v oblasti břicha. Stresem trpí také naše psychika i naše srdce. Dlouhodobý stres může mít za následek cévní mozkovou příhodu a infarkt myokardu.
První zvyk – zdravě jíst
Strava výrazně ovlivňuje stárnutí i zdraví srdce. Dokonce i jeho malá změna významně sníží riziko srdečních onemocnění. Profesor Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě radí, na co je třeba se při zdravé stravě soustředit: „Naplňte svůj talíř ovocem, zeleninou a celozrnnými výrobky. Pijte také neochucené mléko, do svého jídelníčku zařaďte jogurty a sýry, avokádo, olivy, ořechy nebo semena a jejich oleje, které obsahují zdravé tuky.“ Dále doporučuje zařadit do jídelníčku luštěniny a ryby. Současně varuje před nadbytkem soli.
Jak to je se živočišnými tuky?
To však neznamená používat téměř výhradně nízkotučné výrobky, například nízkotučné jogurty. Chybějící tuk je totiž v nich nahrazen různými zahušťovadly a ochucovadly. Pro naše zdraví to není nic moc. Živočišných tuků se nemusíme bát. Libové maso je naopak výborným zdrojem bílkovin. Jako jejich vynikající zdroj skvěle poslouží i vejce. Naopak tučné maso a spousta uzenin a smažených jídel do zdravého jídelníčku nepatří.
Druhý zvyk – pravidelný pohyb
Dostatek pravidelného pohybu je pro zdraví srdce důležitý, zvláště v současné době, kdy je většina zaměstnání sedavá. Pohyb nemusí být jen sport nebo cvičení. Vaše srdce vám poděkuje i za půlhodinku svižné chůze. Do pohybových aktivit se počítají také různé domácí práce, jako je úklid, práce na zahrádce.
Třetí zvyk – dělat to, čím se nejvíce odreagujete
Stres je velký škůdce, jen trápí a ničí. Třetí zvyk představuje způsob, jak tohoto nepřítele zahnat. Sladké ani miska brambůrek nebo popcornu není ten správný způsob. Jedním ze způsobů, jak zahnat stres, je pohyb. Avšak ne pro každého je to činnost, při které se nejvíce odreaguje.
Může se jednat o různé činnosti. Někdo se naloží do vany s bylinkami nebo éterickými oleji, jiný medituje, někdo začne něco tvořit, například si něco uplete nebo si vyrobí nějakou dekoraci do bytu. Každý máme jinou věc, kterou se nejvíce odreagujeme a zaženeme tak stres. Na ten platí také setkávání se s těmi lidmi, se kterými je vám dobře.
Zdroj: kardiochirurgie.cz, idnes.cz, opatruj.se