Přidejte pár kapek do polévek místo bujónu. Zlepší chuť i vůni bez zbytečné chemie
Zejména v posledních letech byl bujón dlouhodobě oblíbenou přísadou, která pokrmu dodá bohatou chuť a vůni během několika sekund. Přesto se nyní stále více mluví o alternativách, které jsou zdravější a mnohdy i chutnější.
Průmyslově vyráběné bujóny, které najdeme na pultech obchodů, obvykle obsahují směs soli a glutamátu sodného, který bujónu propůjčuje jeho masovou chuť. Dále ve složení ve většině případů najdeme:
- tuky,
- sušenou zeleninu,
- koření.
Mnoho variant však obsahuje také konzervanty, barviva a přidaný cukr. Ve větším množství tak mohou škodit nejen lidskému zdraví, ale také přírodě. Mimo jiné totiž ve složení ve většině případů najdeme palmový olej. Pokud tak chcete mít větší kontrolu nad tím, co konzumujete, zvažte přípravu domácího vývaru či jinou alternativu.
Oblíbené a zdravější alternativy bujónů
Do polévek a omáček, kde je potřeba výraznější chuti, zkuste přidat několik kapek sójové omáčky. Jelikož je ale velmi slaná, dejte si pozor na to, abyste to s ní nepřehnali. Opravdu bude stačit jen pár kapek. Podobnou službu v kuchyni udělá i worcesterová omáčka. Uplatnit ji můžete při přípravě vývarů, omáček a masitých pokrmů. Ve chvíli, kdy máte více času a chcete vykouzlit co možná nejkvalitnější pokrm, připravte si domácí vývar.
„Kostky vývaru obsahují více než pět přísad. To znamená, že máme co do činění s ultrazpracovaným produktem,“ varovala v rozhovoru pro web deník.cz dietoložka Diana Benejamová.
Jak na přípravu domácího bujónu?
Domácí bujón se dá připravit na několik různých způsobů. Přizpůsobit je možné jak použité ingredience, tak výslednou konzistenci. Mezi nejoblíbenější druhy patří kuřecí, hovězí a zeleninový bujón. Jednou z nejsnazších metod přípravy je redukce poctivého vývaru. Tento proces spočívá v dlouhém vaření, díky kterému získáte hustý základ s intenzivní chutí.
Hotový bujón pak stačí nalít do formiček na led a uložit do ledničky, kde bude vždy po ruce k dochucení jídla. Skvělé je, že si při přípravě domácího bujónu vystačíte se zbytky, které vám zůstaly po vaření. V porovnání s prodávaným dochucovadlem si tak vytvoříte zdravější a mnohdy i levnější variantu. Využít se dají zbytky zeleniny, masa, kostí či bylinek, které by jinak skončily v koši.
Alternativu představuje i kvalitní olivový olej
Olej, který je doplněný bylinkami nebo česnekem, dokáže příjemně dochutit polévku. Stačí do ní přidat pár kapek, které ji hezky provoní. Nejoblíbenější variantou, která je zároveň nejvýraznější, je rozmarýnový či tymiánový olej. Nebojte se při vaření použít také exotičtější suroviny, jako je japonská miso pasta. Jedná se o fermentovaný produkt z rýže, ječmene nebo sóji, který stačí v malém množství rozmíchat ve vodě nebo přímo v polévce. Výsledná chuť bude velmi podobná, jako byste využili klasický bujón.
„Žádný bujon bez glutamátu neexistuje. Najdeme sice kostky, kam se glutamát nepřidává, glutamát je ale sám o sobě přirozenou složkou hovězího masa, takže je v každém hovězím bujonu,“ zmiňuje v rozhovoru pro Český Rozhlas dTestu Jan Maryška.
Průmyslově vyráběné bujóny často obsahují vysoké množství soli
Zvýšený obsah soli ve výrobku může být problémem především pro lidi s vysokým krevním tlakem. Obecně je ale nadměrná konzumace soli spojována se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a ledvinových problémů. Určité riziko představují také různé chemické přísady a konzervanty, které slouží zejména ke zvýraznění chuti a k prodloužení trvanlivosti. Mohou mít například negativní vliv na trávení a celkové zdraví, zejména pokud jsou konzumovány pravidelně ve větším množství.
Zdroje: alsothecrumbsplease.com, tasteofhome.com, drizzlemeskinny.com, dvojka.rozhlas.cz, denik.cz