Jsme polévkový národ, ale málokterý Čech umí polévku správně uvařit
Polévka je neodmyslitelnou součástí každého pořádného oběda. Bez ní jako by polední jídlo ztrácelo svůj šmrnc. Dokonce i v restauracích bývá polévka běžnou součástí menu jako předkrm, který vás naladí na hlavní chod. Tento krásný zvyk si Češi přenesli z kuchyní svých babiček a maminek, které dobře věděly, že polévka je základem nejen dobrého jídla, ale i rodinné pohody.
Polévka je jídlo, bez kterého si většina Čechů nedovede svůj oběd ani představit. Někdo má rád vývary, další upřednostňuje hutnější či krémovější polévky. Do vývarů je běžnější přidávat kromě zeleniny i maso nebo rybu. V hutnějších nebo krémových polévkách můžeme častěji použít suroviny obsahující jenom zeleninu. Hutnější polévky přijdou vhod spíše v zimním období. Některé zahřejí a zasytí natolik, že v podstatě nahrazují hlavní jídlo.
Do polévek samozřejmě patří i různé druhy koření a další přísady. Pokud ale upřednostňujete chuť čerstvých surovin a máte trpělivost udělat silný vývar z masa, potom není nutné žádná dochucovadla použít. Navíc i pouhá zelenina dodá polévce výbornou chuť. Nesmíme však udělat chybu při přípravě, díky které bychom se o výživné látky z těchto zdravých surovin mohli připravit.
Těchto chyb se při vaření polévky vyvarujte
Už u přípravy polévky bychom měli dbát na správný postup. A začíná to již u kuchyňského prkénka. Pokud připravujete například zeleninový vývar s masem, dbejte na hygienu v kuchyni.
Samozřejmostí by měla být oddělená prkénka na zeleninu a na maso. Tyto suroviny by měly být připravovány zvlášť. Pokud však krájíte surovinu na stejném prkénku, vždy je nutné prkénko po zpracování masa důkladně umýt. A až poté se můžeme vrhnout na krájení zeleniny. To samé platí i pro nože. Důsledně je umyjte. Důvodem je možná kontaminace potravin.
Dále nepoužívejte zeleninu, která je napadena plísní. A ani nevykrajujte její nezasaženou část. Nejenom proto, že by i přesto mohla ovlivnit chuť polévky, ale hlavně proto, že mykotoxiny se v potravinách šíří velmi rychle, což je pro zdraví škodlivé. Proto potravinu napadenou plísní raději celou vyhoďte. Byla by určitě škoda si kouskem zeleniny znehodnotit polévku.
Dobrá rada, která vám v polévce uchová co nejvíce vitamínů
Aby polévka zůstala výživným jídlem i po uvaření, je třeba dbát na postupy, které minimalizují ztrátu vitamínů.
Co je důležitým bodem, o kterém jste možná nevěděli? Zeleninu bychom měli přidat až do vroucí vody. Mnoho z nás dělá tu chybu, že zeleninu do vody přidává hned v počátku vaření. Tím se ale ztrácí důležité živiny, které zelenina obsahuje.
S obsahem vody v hrnci bychom to při vaření polévky neměli přehánět. Vitamíny se totiž do vody vyluhují a rozpouští se v ní. Proto hrnec na polévku naplňte jen do poloviny. Ale samozřejmě tak, ať je v ní zelenina zcela ponořena. Vodu poté můžete vždy doplnit.
Zeleninu nevařte ve vodě moc dlouho, ať není rozvařená. Měla by být sice na skus měkká, ale pevná. Další dobrá rada, jak ztrátu vitamínů minimalizovat, je způsob vaření. Pod tlakem nebo v páře jsou ty šetrnější způsoby. Dušení je také způsob, který je v souvislosti se ztrátou vitamínů vhodnější.
Dbejme tedy na to, ať je naše polévka nejen chuťově výborná, ale i výživově bohatá! Dobrou chuť.
Zdroje: nzip.cz, fresh.iprima.cz, health.state.mn.us, sciencedirect.com