Alobal má 2 strany. Většina Čechů používá tu špatnou a ničí jídlo

Možná jste se nad tím nikdy nepřemýšleli, ale na každém alobalu najdete matnou a lesklou stranu. Obě navíc také plní svůj specifický účel, který může výrazně ovlivnit výsledek vaření a skladování potravin.

Většina lidí používá alobal téměř denně, ale nikdy se nezamysleli nad tím, že by mohl mít jeho vzhled specifický význam. Najdete na něm totiž dvě strany. Jednu lesklou a druhou matnou. Obě strany mají různé vlastnosti a využití, o kterých lidé nemají tušení.

Nemohou tak bohužel plně využít skvělé vlastnosti tohoto materiálu v kuchyni. Při výrobě se hladká a matná strana alobalu sice válcují společně, z praktického hlediska však má každá z nich úplně jiné vlastnosti, které mohou maximalizovat výsledek vašeho kulinářského snažení

Proč je alobal v kuchyni nenahraditelný?

Pomačkané kusy alobalu.
Alobal nemusí sloužit pouze k vaření, ale i k úklidu. Zdroj: Shutterstock

Alobal je velmi oblíbeným pomocníkem v kuchyni, a to pro svou univerzálnost a široké využití. Možná jste se nikdy nezamýšleli nad tím, jak moc je alobal v kuchyni potřebný. Jedná se o nenahraditelnou součást vaření, a to hned z několika důvodů. 

  • funguje jako skvělá izolace, která pomáhá udržovat jídlo teplé po dlouhou dobu
  • díky své nepropustnosti chrání potraviny před přístupem vzduchu, vlhka a světla, čímž pomáhá prodloužit jejich trvanlivost a čerstvost
  • díky tomu, že hliníková fólie odolává vysokým teplotám, jde o perfektní pomoc při grilování a pečení masa, ryb i zeleniny, aniž byste pokrm nadměrně vysušili
  • alobal je velmi přizpůsobivý materiál, díky čemu ho můžete vložit do nádob a plechů v nejrůznějších velikostech a tvarech
  • fólie z hliníku slouží nejen k vaření, ale můžete z něj snadno vytvarovat například trychtýř nebo čistící nástroj podobný drátěnce v případě, že alobal zmačkáte

Děláte s alobalem stejnou chybu jako většina Čechů?

Balení sendviče do alobalu.
Správné zabalení svačiny ji uchová déle čerstvou. Zdroj: Shutterstock

Na alobalu najdete matnou a lesklou stranu, z nichž každá má své opodstatnění, o kterém mnoho lidí nemá ponětí. Lesklá strana má schopnost teplo odrážet, díky čemu je ideální, pokud se chystáte grilovat nebo péct. Vaření při vyšších teplotách vyžaduje otočení alobalu lesklou stranou ven. Díky tomu dojde k lepší kumulaci tepla a pokrm se propeče rovnoměrně.

Naopak matná strana teplo pohlcuje. Pokud však chcete do alobalu zabalit svačinku na cesty, doporučuje se, aby ven směřovala matná strana fólie. Díky tomu potraviny vydrží déle čerstvé. 

Chcete-li připravovat pokrm šetrněji, například péct při nižší teplotě, doporučuje se ho zabalit matnou stranou ven. Alobal tak pohltí více tepla, což ve výsledku může urychlit propečení pokrmů s jemnější strukturou, jako jsou například ryby nebo pečivo.

Při skladování potravin matnou stranu alobalu také využijete, a to v případě, že chcete udržet potraviny déle chladné. Alobal také zabraňuje pronikání pachů, což z něj dělá ideální volbu pro uchování pokrmů v lednici.

Správné používání alobalu pro křupavou kůrku na mase?

Alobal je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem, jehož potenciál naplno nevyužívá spousta lidí. Mnoho z nich totiž neví, že matná a lesklá strana fólie má jiné vlastnosti, které mohou ovlivnit výsledek pečení a vaření masa, ryb a zeleniny a jejich uchovávání.

Například pro rovnoměrné, pomalejší a šetrnější propečení nebo vaření křehkého masa, ryb a zeleniny, je vhodné směřovat lesklou stranu směrem ven. Matná strana směřující ven zase urychlí ohřev i pečení. Můžete tak získat křupavou kůrku na mase nebo si ugrilovat šťavnaté maso, houby nebo jinou zeleninu.

Popřemýšlejte nad tím, jak alobal používáte vy a dostaňte ze své fólie maximum. 

Zdroje: blesk.cz, svetkreativity.cz, proženy.cz