Včelař radí, jaký med koupit a neprohloupit. Nekvalitní med stále kupuje 90 % českých zákazníků
Med představuje jednu z nejlepších potravin, které můžeme konzumovat. Je pro naše tělo přínosný z mnoha důvodů. Který med je však ideální konzumovat? Jaká barva medu je ta správná a jak vybrat kvalitní med? Dozvíte se v tomto článku.
Med představuje odpradávna symbol zdraví, bohatství, přírody, luxusu a jeho využití je široké. Jedná se o velmi rozmanitou potravinu. Mezi jeho nejvýraznější vlastnosti patří chuť, vůně a barva. Právě ta může jednotlivé medy od sebe značně odlišovat. Barva medu totiž může vypovídat o jeho kvalitě, původu a také o zdravotních benefitech. Jaká barva je ta nejlepší?
Co ovlivňuje barvu medu?
Druhy medu se v základu dělí na dva. Těmi jsou med květový a medovicový. Zatímco květový med pochází z nektaru květů rostlin, medovicový med je na tom trochu jinak. Jeho původ začíná u látky, kterou vylučuje hmyz živící se mízou stromů.
Možná jej budete spíše znát pod názvem med lesní. Sehnat však můžete i med smíšený, který je spojením medu květového a lesního. Z květového medu zároveň vzniká poslední druh, kterým je med pastový. S druhem medu současně souvisí i jeho barva a další vlastnosti. Ty ovlivňuje primárně původ samotného medu.
Med květový
Květový med je světlejší a také lépe stravitelný, a to díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů. Obsahuje koncentrát nektarů z rostlin, primárně těch léčivých. Současně obsahuje pylová zrna, která med obohacují o rostlinné hormony, éterické oleje a aromata. Najít ho můžete v typické slabě žluté nebo zlatavě žluté barvě.
Lesní (medovicový) med
Oproti květovému medu je tmavší. To ovlivňují rostlinná barviva, která se nachází v míze stromů a keřů. Jak již bylo řečeno, původ lesního medu začíná u hmyzu. Konkrétně tedy u jejich výměšků, které ulpívají na povrchu rostlin. Obsahuje mnoho minerálů a oproti prvnímu typu také více složitějších cukrů. Pro lesní med je typická tmavě hnědá barva s nádechem červenohnědé.
Jak vybrat kvalitní med?
Pokud rádi konzumujete med, pochopitelně si chcete vybrat ten nejlepší. Pro ty úplně nejlepší medy byste měli zamířit za včelařem. Pokud se však i přesto rozhodnete pořídit si med v supermarketu, přinášíme vám několik rad, které vám při výběru pomohou.
Původ medu
Při výběru medu v lokálním obchodě je více než vhodné zjistit jeho původ. „V maloobchodu bychom pak měli dávat přednost medu původem z naší země, zejména proto, že med může obsahovat pylová zrnka z květin, které mohou vyvolat alergickou reakci – to ovšem především tehdy, když jde o rostliny nebo stromy z exotických destinací, které organismus našeho spotřebitele nezná. Větší problémy mohou přitom pylová zrnka dělat malým dětem,” doplňuje portál vitalia.cz. Údaje o původu medu naleznete na jeho obalu. Současně se vyhněte všem medovým směsím ze zahraničí.
Konzistence, barva, chuť
Jasně, chuť medu při jeho vybírání v obchodě v roce 2025 asi neotestujete. Pokud však už nějaký máte doma, jeho kvalitu můžete vyzkoušet také pomocí chuti. Ta by měla být sladká, případně kořeněná a mírně škrábavá. Kvalitní med poznáte i podle jeho konzistence a tu už v obchodě zjistíte.
Med by měl být spíše průhledný a tekutý, ale ne moc. Může být i krystalický, což vůbec není na škodu. „Krystalizace je přirozenou vlastností medu a není proto na závadu. Je běžná u medů s vyšším obsahem glukózy. Nejrychleji z českých medů krystalizuje řepkový, nejpomaleji akátový,” doplňuje server dtest.cz. Med by současně neměl obsahovat žádné nečistoty a neměl by být mezi těmi nejlevnějšími. Ty většinou bývají nekvalitní.
Světlý, nebo tmavý?
O tom, který med je absolutně nejlepší, polemizuje mnoho lidí. Samotní včelaři se rozhodují, jestli je lepší med světlý nebo tmavý. Odpověď není tak úplně jednoznačná. Většina se však domnívá, že zdravější med je ten světlý, neboli květovaný. A to proto, že tmavý med může být hůře stravitelný, díky vyššímu obsahu minerálních látek. Celkově zdravé jsou však oba. Při jejich konzumaci tak nikdy nesáhnete vedle.
Zdroje: vitalia.cz, idnes.cz, dtest.cz