Je to nejlevnější jídlo, ale Češi za něj utrácejí 100x více. Budeme to muset změnit
Zdražování se nevyhneme ani v roce 2025, pokud tak chcete ulevit rodinnému rozpočtu, vrhněte se do přípravy pokrmů doma. S trochou šikovnosti si můžete vykouzlit například křupavý chléb, který vám v mrazáku vydrží až šest měsíců, nebo marmeládu. Peněženka vám poděkuje.
V prvé řadě zkuste omezit nákup sladkostí, které rodinný rozpočet zatěžují úplně zbytečně. Raději si dopřejte kousek sezónního ovoce, anebo si něco upečte. Stejně tak je tomu u alkoholu, který škodí jak vašemu zdraví, tak stavu bankovního účtu. Následně se zaměřte na svačiny, které si s sebou berete do práce nebo do školy.
Místo kupovaných baget nebo sladkých tyčinek si doma udělejte sendvič. Stačit vám bude čerstvý chléb, plátek sýra, zelenina a třeba trocha domácí pomazánky. Výsledná cena je pouze zlomek toho, co byste nechali v obchodě. Nebo si připravte domácí müsli tyčinky. Jednoduše smíchejte opečené ovesné vločky, med, sušené ovoce, semínka a trochu mouky. Směs upečte na plechu v troubě, nakrájejte na jednotlivé tyčinky a máte hotovou zdravou svačinu na celý týden.
Kupované alternativy vás přijdou třeba na 40 Kč za kus, zatímco domácí verze vyjdou i na méně než 10 Kč. Potřebné ingredience už navíc kolikrát máte doma.
Recept na rychlý domácí chléb
Přípravou domácího chleba ušetříte stovky korun měsíčně, a ještě navíc si pochutnáte mnohem více než na pečivu z obchodu. Tento recept je ideální pro ty, kteří nemají času nazbyt, ale přesto touží po skvělé chuti. Pokud chléb nestihnete sníst naráz, nevadí, v mrazáku vám vydrží až šest měsíců.
Potřebné ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 600 ml vlažné vody
- 3 lžičky soli
- 3 lžíce kmínu
- 1 kostka droždí (42,5 g)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
Postup
Do misky nalijte vlažnou vodu, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Ve vedlejší míse smíchejte hladkou mouku, sůl a 2 lžíce kmínu. Poté přidejte olej a následně i připravený kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. To nechejte na teplém místě kynout asi 45 minut.
Po vykynutí těsto jemně propracujte a vytvarujte z něj bochník. Umístěte jej na plech vyložený pečicím papírem a zakrytý utěrkou nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 225 °C. Před pečením bochník několikrát nařízněte ostrým nožem a potřete vodou. Na závěr posypejte kmínem podle chuti. Chléb vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 225 °C. Poté teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 35 minut.
Tip! Recept si můžete upravit například přidáním semínek nebo oříšků.
Domácí jahodová marmeláda
Ve chvíli, kdy se vám na zahradě urodil dostatek jahod, anebo jste narazili na akci v obchodě, není nic lepšího, než si připravit poctivou jahodovou marmeládu. Domácí marmeláda ve spíži vydrží zhruba 10 měsíců.
Potřebné ingredience
- 1 kg očištěných a odstopkovaných jahod
- 1 kg cukru krystal
- 1 balení želírovacího prostředku
Postup
Očištěné jahody ve velkém kastrolu rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. V míse smíchejte cukr s želírovacím prostředkem a přidejte k jahodám. Za stálého míchání přiveďte jahodovou směs k varu a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté teplotu snižte a vařte ještě 2-3 minuty.
Ještě horkou marmeládu nalijte do připravených sklenic. Okamžitě je uzavřete a otočte dnem vzhůru. Sklenice s marmeládou takto nechte stát asi 10 minut, aby se víčka pevně utěsnila. Poté sklenice otočte zpět a nechte zcela vychladnout.
Skladujte marmeládu na suchém a temném místě, ideálně ve spíži nebo sklepě, kde vám vydrží několik měsíců.
„Měsíčně nevycházím, protože potřeba rodiny je o několik tisíc korun vyšší, než si mohu dovolit. Dřív to vyšlo, ale když se zvýšily poplatky – nájem, zálohy na energie apod. a k tomu se objeví něco navíc do školy, tak na to už prostě nemám,“ přiznává v rozhovoru pro Český rozhlas samoživitelka Lucie. Právě samoživitelky jsou kvůli zvyšování cen energií a potravin nejohroženější skupinou.
Zdroje: einvestingforbeginners.com, toprecepty.cz, recepty.cz, plus.rozhlas.cz