Novinka v českých obchodech je ryba lepší než kapr a treska, ale pospěšte si. Bude vyprodáno
Kapr nebo treska. Přesně to jsou běžné ryby, které si Češi kupují na své štědrovečerní tabule! Na trhu ale existuje celá řada jiných ryb, které jsou často chuťově lepší a zajímavější. Podívejte se na to, jaké možnosti při výběru ryb máte. Možná, že díky našemu článku objevíte nové ryby, které se stanou pro vaši rodinu tradiční.
Každá ryba má něco do sebe, přesto se najdou druhy, které se na štědrovečerní večeři hodí více než jiné. V našem článku se proto můžete podívat, jaké druhy jsou pro štědrovečerní večeři ty nejlepší, když nechcete klasiku v podobě kapra nebo tresky.
Na tabuli může přistát losos
Losos je oblíbenou rybou i během roku, není proto divu, že jej můžeme také stále častěji objevit například na štědrovečerních tabulích. Velkou výhodou je, že lososa dnes seženete ve spoustě obchodů, takže nemusíte složit hledat specializovanou prodejnu.
Maso lososa obsahuje spoustu omega–3 mastných kyselin a navíc je velmi jednoduchý na přípravu. Existuje mnoho druhů, jak toto maso připravit. Můžete jej upéct v troubě, nebo klidně zvolit klasickou metodu na pánvi, například s máslem a bylinkami.

Lahůdkou je také candát
Candát má obecně jemné, bíle maso a je právě považován za jednu z nejlepších ryb, jaké můžete pořídit. O to více se proto hodí právě na vánoční stůl místo tradičního kapra. Jeho maso je také méně tučnější oproti kaprovi.
Nejčastěji se peče v celku, případně je možné zakoupit filety z candáta, které následně ugrilujete nebo opečete na pánvi. Nevýhodou ale je, že candáta nenajdete v každém obchodě, velmi pravděpodobně tak budete muset najít specializovaný obchod.
Pstruh jako zlatá střední cesta
V případě, že na štědrovečerní tabuli hledáte jinou rybu než právě kapra nebo známou tresku, můžete vyzkoušet také pstruha. Ten nabídne velmi jemnou, lehce nasládlou chuť. Pstruhy můžete snadno zakoupit také z českých chovů, navíc je levnější než samotný losos a také jeho příprava nezabere příliš mnoho času.
Vhodné je jej péct společně s bylinkami, případně ho lze připravit také na grilu. Na rozdíl od kapra ale může pstruh obsahovat menší kostičky, takže zvažte jeho podávání například dětem.

Jezte ryby i mimo Vánoce, vaše tělo vám poděkuje
Ryby jsou samy o sobě velmi zdravé, proto se jejich konzumace doporučuje i v běžném roce. Jejich maso je bohaté na omega–3 mastné kyseliny. Vedle toho jsou ryby také bohaté na bílkoviny a další minerály, mezi které se řadí například vitamin D, vitamíny skupiny B nebo také jód. Vhodné samozřejmě je, abyste druhy ryb střídali, každá z nich vám totiž nabídne něco jiného.
Lidé se bojí, že především mořské ryby obsahují příliš mnoho rtuti, která je pro člověka škodlivá. Naštěstí se jí ale bát nemusíte, to koneckonců říká také státní zdravotní ústav: „Běžná populace se rtuti v obvyklých rybích výrobcích bát nemusí, daleko cennější je ze zdravotního hlediska obsah omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA). Obecně to platí i pro příkrmy pro děti, které se konzumují po omezenou dobu a nikoliv denně.“
Tipy na nákupy vánoční ryby
Abyste si štědrovečerní večeři skutečně vychutnali, je dobré dbát na několik zásad, které je u nákupu ryby vhodné dodržovat. Primárně kupujte vždy čerstvé ryby, ideální v ověřených obchodech nebo rybárnách. Jen tak budete mít jistotu, že je ryba skutečně čerstvá a chutná. Vedle čerstvosti pak můžete také kombinovat způsoby přípravy. Některé ryby jsou vhodné na pečení, jiné zase na grilování.
Příloha k rybám také záleží na tom, jakou rybu jste nakonec zvolili. Připravte si bramborový salát, zvolte čerstvou zeleninu, případně si zeleninu klidně upečte. Vhodné jsou také brambory, ať už vařené nebo pečené. Udělejte si letos svou štědrovečerní tabuli netradiční a s dobrou rybou!
Zdroje: szu.gov.cz, institutmodernivyzivy.cz, stobklub.cz