Sbohem toastovačům. Každý chytrý Čech je letos nahradí mnohem lepší vychytávkou
Toasty (nebo také tousty) na mnoho způsobů jsou oblíbeným pokrmem dětí a také chutnou svačinkou pro dospělé. Ideální jsou například na výlety. Prostě do speciálního chleba vložíte šunku, salám, sýr nebo cokoliv dalšího. A dáte zapéct do toustovače, respektive sendvičovače. Doma ho má snad každý.
Jednu dobu byl toustovač poměrně oblíbeným svatebním darem. Nicméně se zdá, že doba toustovačů je v současné době nenávratně pryč. To určitě neznamená, že Češi přestali jíst tousty. Naopak. Jejich spotřeba je vysoká a navíc lidé vymýšlejí stále nové a nové variace této oblíbené pochoutky.
Správný název je odlišný
Mnozí z nás znají pod názvem toustovač přístroj, ve které se zapékají tousty. Nicméně správně zní název sendvičovač. „Sendvičovač je malý domácí elektrospotřebič. Jedná se o kuchyňské zařízení, které slouží k přípravě sendvičů,” píše se na Wikipedii. Sendvičovač pracuje na principu dvou elektricky ohřívaných desek, mezi které se vkládá chléb ve více vrstvách. Mezi plátky pečiva jsou obvykle přílohy.
Pro někoho je toustovač opékač topinek
Jako toustovač pak někteří označují opékač topinek. Ostatně i do něj si dávají toastový chleba, který se opéká. Tradičně používané přístroje dnes připraví chutné topinky do necelých tří minut. Přesto všechno dost možná oba zmíněné přístroje z kuchyní brzy vymizí. Není divu. Na trhu je něco mnohem lepšího.
Rozdíl mezi toustem a sendvičem
Toustem se správně nazývá opečený plátek chleba a jde vlastně na sucho opečenou topinku, kterou si až následně podle chuti obložíte. U sendvičů se naopak suroviny vrství na jeden plátek chleba a překlopí se druhým plátkem chleba. Následně se pokrm zapeče a může se podávat. Případně lze jíst sendviče také za studena. Nicméně v Čechách se zapečeným sendvičům obvykle říká zapékané tousty.
Popularita zapečených toustů jen tak neklesne
A proč jsou vlastně sendviče tak oblíbené? Jsou praktické, dobré, nerozpadají se a drží tvar. Navíc jsou opravdu rychle hotové a lze do nich spotřebovat veškeré přebytky z lednice. Výhodou je, že lze zužitkovat i starší pečivo. Díky tomu, že se zapékají jsou také poměrně trvanlivé. A jako bonus si je dokáží připravit poměrně malé děti. Jediné, na co si musí dát pozor je horká plocha, na které se tousty dělají.
Jeden přístroj na všechno
Lidé si rádi svůj život pomocí moderních přístrojů ulehčují. Čeho je však moc, toho je příliš. A lidem zkrátka došla trpělivost s pořizováním mnoha přístrojů. Často se jim totiž nevejdou do kuchyně. A toustovač i topinkovač může směle nahradit kontaktní gril, který má navíc mnohem širší využití. Ano, přesně jak tušíte. Lze na něm totiž mimo jiné také cokoliv grilovat.
Maso, zeleninu, ale třeba i vajíčko si připravíte na kontaktním grilu raz dva. Stejně tak v něm však připravíte sendviče, tousty nebo topinky. A zapečete v něm také cokoliv jiného k jídlu. Kontaktní gril se často používá také k přípravě zapečené tortilly nebo dalších podobných placek. Možností je zkrátka opravdu mnoho. Některé kontaktní grily navíc nabízí výměnné desky a tak si v nich můžete připravit také chutné vafle.
Přístroj, který má své jasné výhody, si zamilujete
Používání kontaktního grilu při přípravě zapečených toustových chlebů má další výhodu. Můžete je naplnit opravdu hodně a přesto se vám podaří je perfektně zapéct. Kromě šunky a sýra si tak můžete mezi plátky chleba vložit třeba silnější plátky rajčete, cibuli nebo dokonce ananas, pokud máte rádi Havaj.
Fantazii se meze nekladou, zkuste toasty i jinak. Stejně tak lze totiž přidat třeba natvrdo uvařené vejce nebo volské oko. Ostatně i to si lze připravit přímo na kontaktním grilu. Tousty lze naplnit také vaječnou omeletou a sýrem. Bude to opravdu velmi chutné. A až vás zapečené tousty omrzí, vezměte plátek toustového chleba, ponořte ho do vejce a prostě si v kontaktním grilu připravte takový modernější chleba ve vajíčku. Přidejte k němu trochu čerstvé zeleniny a máte na světě skvělou snídani.
Zdroj: wikipedia.org, ogrilovani.cz, stobklub.cz