Luxusní večeře ze zbytků od našich babiček. Budete se olizovat až za ušima
Večeře ze zbytků. Pomyslíte si, že z toho připravíte jen nějakou nouzovku, která chuťově není nic moc. Ale jídlo se nemá vyhazovat, tak to se zaťatými zuby sníte. I ze zbytků lze vykouzlit luxusní večeři, po které se budete olizovat.
Jídlo se nemá vyhazovat, pokud vám něco zbude, je třeba to zužitkovat. Zbylé jídlo však musí být nezávadné. Nesmí mít známky hniloby ani plísně. Pokud divně zapáchají, raději je vyhoďte. Jinak si koledujete o střevní potíže. Za to vám žádná zbylá surovina nestojí.
Tip na chutnou večeři ze zbytků
Pokud vám zbyly brambory, lze je zužitkovat v mnoha chutných jídlech. Ale co když vám zbylo pečivo a jablka, která je nutné co nejdříve spotřebovat? V lednici máte mléko, jehož datum spotřeby se neúprosně blíží? Co s ním? Udělejte si žemlovku. Možná si vzpomínáte na sladkou mazlavou hmotu ze školní jídelny. Žemlovka však může být velice chutné jídlo.
Odkud se vzala žemlovka?
Žemlovka je známá také jako chlebový nákyp. Vznikla z potřeby využít zbylý chléb a spojit ho s dalšími běžně dostupnými ingrediencemi v domácnosti, především jablky, mlékem, máslem. Lidově se jí říká také zemlbába, memlovka, memla.
Tyto názvy údajně souvisejí s německým slovem Semmelbaba, pocházejícího od slova Semmel (houska, žemle) a slova bába, což je lidové označení pro nákyp.
Žemlovku zařadila do své kuchařky Magdalena Dobromila Rettigová. Lze ji připravit téměř z každého pečiva. Dokonce i jablka lze nahradit hruškami nebo kompotovaným ovocem. Nelze divit, že žemlovka dlouhou dobu patřila mezi oblíbená jídla.
Svou dobrou pověst ztratila až v nedávné době, kdy byla běžným jídlem v závodních i školních jídelnách a v nemocnicích. „Hlavně ve školách nebo nemocnicích se však často šidila,“ vysvětluje Petr Studnička, vedoucí katedry hotelnictví ztrátu její dobré pověsti. Naštěstí v současné době si opět získává oblibu.
Žemlovka podle našich babiček
Pro přípravu čtyř porcí tohoto známého a chutného jídla budete potřebovat 7, 5 starších rohlíků nebo housek. Můžete použít i veku, makovku nebo vánočku. Dále budete potřebovat 400 ml mléka, 3 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g cukru moučka a 50 g másla. Trochu másla budete potřebovat také na vymazání pekáče a na polití žemlovky.
Jablečnou nádivku připravíte z 0,7 kg jablek, 1 lžičky skořice, 100 g cukru moučka.
Pokud vám zbyly hrušky, můžete jimi nahradit jablka. Nedoporučuje se však nahrazovat máslo Herou, Ramou a dalšími rostlinnými tuky. Máslo totiž dává žemlovce její typickou chuť. Pokud byste ho nahradili rostlinným tukem, žemlovka by nebyla tak chutná.
Příprava žemlovky
Nejprve nakrájíte rohlíky nebo jiné pečivo na plátky a dáte do široké mísy. V malém kastrolu rozpustíte máslo. Spolu s vejci, vanilkovým a moučkovým cukrem ho rozšleháte v teplém mléku. Mléčnou směsí zalijete nakrájené pečivo.
Potom si připravíte jablečnou nádivku. Jablka oloupete a nahrubo nastrouháte. Slupku nevyhazujte, pod ní se totiž skrývá spousta zdraví prospěšných látek. Můžete ji nakrájet na menší kousky, zalít horkou vodou, přidat špetku skořice a připravit si tak chutný jablečný nápoj.
Oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka posypete mletou skořicí, moučkovým cukrem, zamícháte a jablečná nádivka je hotová.
Pekáč vymažete máslem, můžete ho vysypat také strouhankou. Na dno narovnáte polovinu připraveného nakrájeného pečiva. Na ně rozprostřete nádivku a zakryjete druhou polovinou nakrájeného pečiva. Povrch uhladíte a polijete rozpuštěným máslem. Pečete v předehřáté troubě při 150 °C zhruba půl hodiny.
Hodnocení receptu
Lidé, kteří tento recept vyzkoušeli, ho hodnotí velice dobře. Například uživatel lucian napsal do diskuzního příspěvku: „Recept na skvělou žemlovku – doporučuji!“ Žemlovku si chválí také uživatelka bocinka: „Můj manžel nemusí sladká jídla, ale olizuje se až za ušima.“
Zdroj: apetitonline.cz, stoplusjednicka.cz, cs.wikipedia.org, toprecepty.cz