Přidejte tuto nečekanou ingredienci do hrachové polévky. Okouzlíte všechny okolo
Také patříte mezi milovníky vaření, kteří rádi posouvají své kulinářské umění na vyšší úroveň? Máme pro vás vychytávku, která z vaší polévky udělá jedno z nejoblíbenějších jídel vašich blízkých.
Hrachová polévka je jídlem, které mnoho lidí neláká. Přitom se jedná o jednu z nejchutnějších a nejvýživnějších polévek, kterou můžete uvařit. Mnoho rodin podává hrachovou polévku jako předkrm v rámci vánoční večeře.
Díky jedné jediné ingredienci z ní můžete udělat něco neobvyklého. Do polévky ji začali přidávat statisíce lidí po celém světě, protože díky ní získá svěžest, má sytější barvu a chuť ostatních surovin v polévce je pak výraznější. Největší výhodou je, že se nejedná o nic drahého a tato ingredience je snadno dostupná téměř v každém obchodě.
Proč zařadit hrachovku do svého jídelníčku?
Jednoduše pro její bohatou chuť, jemnou texturu, snadnou přípravu a nespočet živin. Polévka obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá těm, kteří trpí zácpou. V tomto případě působí i preventivně, protože přispívá zdraví střev.
Hrachovka obsahuje také bílkoviny, které obnovují svalovou tkáň a podporují její růst. Díky tomu je vyhledávaná vegetariány a vegany. V polévce najdete také vitamíny a další živiny.
- vitamíny skupiny B – podporují správné fungování mozku a srdce
- vitamín K – pomáhá zmírnit příznaky nevolnosti a chrání a podporuje kognitivní schopnosti a funkci mozku
- železo – je potřebné pro správný růst a vývoj těla, posiluje imunitní systém, zlepšuje spánek a je podpůrnou složkou těhotných žen
- draslík – je zásadní pro srdeční funkci a hraje klíčovou roli při kontrakci kosterního a hladkého svalstva
V jedné porci polévky najdete 18 kalorií, 8 g bílkovin a kolem 8 g vlákniny. Tento obsah živin z polévky dělá ideální pochoutku pro udržování hmotnosti. Je totiž nízkokalorická, ale zasytí na dlouhou dobu.
Výhodou hrachové polévky je také její nízký glykemický index. To znamená, že je vhodná pro diabetiky a pro všechny, kteří potřebují kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Kdo by se měl konzumaci hrachové polévky vyhnout?
Jedná se určitě o osoby, které trpí alergií na luštěniny, zejména na hrách nebo arašídy. Konzumace polévky by mohla způsobit silnou alergickou reakci. Nejen to. Hrachová polévka může způsobit také nadýmání a trávicí potíže u lidí, kteří mají citlivé zažívání.
K tomu dochází kvůli vysokému obsahu vlákniny v polévce. Pokud tedy víte, že máte s něčím z uvedeného problémy, polévce se raději vyhněte.
Obohaťte svou hrachovku o kouzelnou ingredienci
Experimenty s ovocnými šťávami v zahraničí se těší stále větší oblibě. Díky tomu přišli kuchaři na vychytávku, která udělá z obyčejné hrachovky něco extra. Tím zázrakem je grapefruitová šťáva. Zdá se vám přidání této ingredience do polévky nezvyklé? Ano, ale stojí za vyzkoušení.
Šťáva totiž dodá polévce svěží tón, sytější chuť a celkově výsledek vaření zvýrazní. Jedná se o skvělou volbu, kterou ocení nejen milovníci netradiční kuchyně.
Proč grapefruit a jak ho použít?
Šťáva z grapefruitu přináší do ovoce osvěžující kyselost a podtón exotiky. Díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů navíc poskytuje řadu zdravotních výhod, což z ní dělá stále populárnější surovinu.
A jak do jídla šťávu správně zakomponovat? Přidávejte ji po troškách! Šťáva z citrusu je výrazná a proto ji do polévky vmíchejte po malých dávkách, díky čemu se vám podaří dochutit ji naprosto dokonale.
Čerstvě vymačkanou šťávu do polévky vmíchejte těsně před podáváním. Polévku po přidání šťávy už nevařte, mohla by zhořknout nebo nevzhledně změnit barvu.
Přidáváním tajných ingrediencí do pokrmů, z vás může udělat, mezi vašimi blízkými, oblíbeného a vyhledávaného kuchaře. Ať už vaříte hrachovou polévku podle tradičního českého receptu, nebo zkoušíte některou ze zahraničních variant, přidáním grapefruitové šťávy do pokrmu nic nezkazíte. Právě naopak. Každé porci dodáte svěžest, lehkost a zvýrazníte její chuť.
Zdroje: bienetrecentrobenessere.it, prozeny.cz, nzip.cz, ods.od.nih.gov, nzip.cz – glykemický index