Přidejte tuto tajnou ingredienci do bramboráků. Všichni vás budou obdivovat
Je mnoho dovedností, u kterých můžeme říct, že u nich nechybí talent. Ať už jde o zpěv, malování nebo třeba o nějaké řemeslo. A u čeho talent rozhodně také nechybí, je zcela jistě vaření.
Ale ne všichni ten talent, co se týče vaření, mají. Jídlo je základní potřeba člověka a pokud si nemůžeme dovolit vlastní kuchařku, chodit každý den do restaurace, či nemáme někoho jiného, kdo by nám vařil, máme několik možností.
Buď přestaneme jíst teplá jídla, přihlásíme se na kurz vaření nebo začneme vařit pomocí knížek a receptů na internetu. A i když se každý recept z internetu povést nemusí, vždy se můžete poučit pro příště a udělat to jinak. Mně osobně se každopádně moje první bramboračka z receptu na webu podařila na výbornou.
Česká klasika se začíná vytrácet
S postupující dobou a novou generací se mění i stravování. Dnes si mladí lidé zajdou radši na sushi, či do rychlého občerstvení. A pokud si zajdou do restaurace, dají si spíše minutku nebo něco cizokrajnějšího. Mnoho lidí se ale také začíná stravovat zdravěji a někteří i ze svých jídelníčku částečně nebo zcela eliminují maso. Důvody mohou být jak etické, tak i ekologické nebo zdravotní.
Kde jsou ty časy, kdy na menu v každé hospodě byla svíčková s pěti, rajská a nebo koprová omáčka. A i když se v nějaké té hospůdce tyto jídla námi starší generací oblíbené najdou, je to dnes již spíše vzácností.
V moderním pojetí si ale českou kuchyni můžete vychutnat také. A to například v restauraci 420 známého šéfkuchaře Radka Kašpárka, který se českou kuchyní inspiruje.
Předávání z generaci na generaci
Ještě však máme doma maminky, babičky či i dědečky a táty, kteří rádi nějakou českou kuchyni připraví. A pokud ne, někteří z nás, kteří s nostalgií a chutí na dobu omáček vzpomínají, si jistě dokáží nějakou připravit i sami. A snad se aspoň naše česká kuchyně bude předávat nadále v našich rodinách.
Zdravá strava je důležitá
Zdravé stravování je samozřejmě důležité a i když je česká kuchyně prostě oblíbená klasika, neznamená to, že by jsme se tak měli stravovat každý den. Jídelníček musíme doplňovat především tak, ať nám nechybí energie a veškeré živiny, které potřebujeme.
Nejen omáčky patří mezi českou kuchyni, koláče jsou známé až v Texasu
Mezi české poklady patří kromě omáček i jiné pochutiny. Například polévky, bramborový salát, koláče nebo i cukroví.
České koláče jsou koneckonců známé i v daleké cizině. V Texasu ve Spojených státech se koláče díky českým přistěhovalcům staly dokonce hitem.
A co takový bramborák. Je sice pravda, že podobné placky můžeme najít taktéž v zahraniční kuchyni, ale ty naše jsou prostě top. Provoněné česnekem, majoránkou, kdo by odolal? Každý z nás jistě víme, co do toho správného bramboráku patří.
Základ jsou každopádně brambory. Nejlepší jsou brambory typu C, které můžete nastrouhat jak nahrubo, tak najemno. A nebo zkombinovat obojí. Nahrubo budou křupavější, najemno hutnější. Křupavější budou, i když použijete méně mouky, než více.
Slyšeli jste už o tajné ingredienci?
Existuje ale vychytávka, která je ještě o trochu více vylepší, i když si myslíte, že už snad být ani lepší nemohou. Nejen, že do bramboráků můžeme dát mléko, které zajistí, že si zachovají hezkou světlou barvu. Ale ještě k větší křupavosti můžeme mouku nahradit strouhankou.
Samozřejmě je třeba dbát na správnou konzistenci těsta. Bramborové placky pak můžete konzumovat jak samotné, tak i s různými přídavky navíc. Ať už s masem nebo se sýrem. Popřípadě postačí i vhodný dip. Dobrou chuť!
Zdroj: prahain.cz, cesky.radio.cz, toprecepty.cz