Pokud je vám více než 40 let, okamžitě vyřaďte několik potravin z jídelníčku
Když je člověk mladý, většinou moc neřeší omezení v jídle. S přibývajícím věkem je však vhodné brát ohled na složení naší stravy. Obzvláště v období, kdy v našem těle nastávají změny. A ty mohou přicházet právě po 40. roce života.
Pokud tělu dodáváme všechny nezbytné základní živiny, vitamíny, minerály a další prospěšné látky, můžeme tento způsob stravování označit za zdravý. Měli bychom dbát ale i na to, abychom jedli pravidelně. Samozřejmě záleží na tom, co komu vyhovuje. Někdo upřednostňuje například tři jídla denně. Další si dá radši pět menších porcí za den. Důležitá je však i pravidelnost.
Další předností je jistě domácí strava. Jídlo si můžeme připravit sami a v tomto případě je plusem, že víme, jaké suroviny používáme. Jídlo připravené doma si navíc můžeme vychutnat v klidu a pohodě. A to jistě také prospívá našemu zdraví.
Neměli bychom zapomínat do stravy zakomponovat i hodně zeleniny a ovoce jako cenné zdroje vitamínů, minerálních látek, vlákniny.
Pamatujme i na pitný režim
Ačkoliv nám některé druhy ovoce a zeleniny dodávají i tekutiny, je potřeba přesto na pitný režim dbát. Nejlépe ve formě čisté vody či neslazených čajů. Džusy a limonády samozřejmě nejsou na škodu, jelikož obsahují koncentrovanou energii. Neměli by být ale základem pitného režimu.
Mezi zeleninu, která může tekutiny doplňovat, patří mimo jiné okurka, cuketa nebo ředkvička. Tyto druhy obsahují až 95 % vody. Z ovoce to je například meloun, broskve nebo jahody. Doplňujme proto tekutiny i těmito zdravými potravinami. Pitný režim jimi však nenahrazujme.
Pro stravování ve vyšším věku v podstatě platí stejná pravidla. To znamená nezbytné živiny, ovoce, zelenina a pamatovat na pitný režim. Starší lidé by ale měli konzumovat potraviny s nízkým (nebo žádným) obsahem přidaného cukru a nasycených tuků.
Bílkoviny a svalovou hmotu pak dodají luštěniny, mořské plody, mléčné výrobky.
Po čtyřicítce vyřaďte tyto potraviny z jídelníčku
Všeobecně bychom měli eliminovat nebo výrazně omezit průmyslově vyráběné potraviny, jídlo z rychlých občerstvení a potraviny s vysokým obsahem cukru, konzervantů, soli, barviv a chemických látek.
- Průmyslově zpracované potraviny mají škodlivý vliv na náš organismus. Obsahují minimum zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály nebo vláknina. A jejich škodlivý dopad se tak projevuje i na vzhledu. Vrásky jsou výraznější, kůže je opuchlá. Průmyslově zpracované potraviny dále zvyšují cholesterol, vzniká riziko infarktu a mrtvice.
- Omezte také konzumaci bílého pečiva. Cukr a bílé pečivo ve vyšším věku zintenzivňují proces, který je zodpovědný za ztrátu pružnosti pokožky. Ta se pak stává suchou, matnou a objevují se vrásky. A také nevzhledné stařecké skvrny. Je mnoho potravin, které nás poškozují jak vnitřně, tak i z vnějšku.
- Vyhněte se i konzumaci uzenin. I ty mohou mít výrazně negativní vliv na naše zdraví. Mají vysoký obsah soli. Ta může způsobit problémy s vysokým krevním tlakem. A ten je rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění a mrtvici. Vysoký obsah nasycených tuků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Uzeniny mohou mít navíc negativní dopad na trávicí systém a obsahují látky, které mohou vytvářet i karcinogenní nitrosaminy.
Naše stravovací návyky se v mladém věku nemusí nijak výrazně projevit. Ve vyšším věku si ale můžeme všímat změn, které má na svědomí i náš jídelníček. Proto si dávejme pozor na to, co konzumujeme. A pokud nás někdy chytne mlsná a dáme si i nějakou nezdravou „dobrotu“, dopřejme si ji. Ale s mírou. A především tak, aby velká část našeho jídelníčku měla za následek hlavně zdraví.
Zdroj: nia.nih.gov, apetitonline.cz, zdravezpravy.cz, bbc.co.uk, nzip.cz – I, II, III