Podle odborníků byste měli jíst pouze tento chléb. Koupíte ho na každém rohu

Podle výživových expertů existuje jeden chléb, který je absolutně nejzdravější s vysokou výživovou hodnotou a perfektně stravitelný. Zároveň varují před nevhodným pečivem, které našemu tělu mnoho nedá.

Vanessa Kimbell, zakladatelka školy Sourdough School a odbornice na výživu, se v rozhovoru na youtubovém kanále ZOE rozpovídala o tom, jak vybírat chléb. Ostatně ale to, co povídá, lze aplikovat i na výběr drobného pečiva, houstiček a bagetek. Pravidla jsou totiž naprosto stejná.

O výživové kvalitě rozhoduje jedna přísada. Odpovídá i na otázku, jestli je chléb obecně zdravý. Často je totiž různými dietními směry zatracován a zakazován jako něco, po čem snadno tloustneme.

Právě chléb, který byl zásadním předmětem celého povídání, je ale tak hodnotnou potravinou, že klidně může být základem jídelníčku, stejně jako to bylo u našich předků. Navíc v dobrých pekárnách a supermarketech ho najdete docela snadno.

Čím více ingrediencí, tím dále od vás

Mezi první důležité informace ohledně výběru pečiva a chleba se řadí ta, že se máme podívat na složení.

„Pokud v tu chvíli uvidíte extrémně dlouhý seznam ingrediencí, které nemůžete vyslovit, nepoznáváte je, odložte ho,“

radí Kimbell, jak uvádí SurreyLive.

Kimbell také tvrdila, že „čerstvě upečený chléb“, který kupují lidé v určitých velkých řetězcích amerických supermarketů, může být ve skutečnosti až 12 měsíců starý.

Tato odbornice na výživu mluví o rozpékaném pečivu, které může být ve zmrazeném stavu i řadu měsíců. Podle potřeby ho potom obchody vytahují a rozpékají dokřupava. Je to ostatně praxe, která je běžná i u nás.

Kvalitní pečivo je z těsta vyrobené z mála ingrediencí.
Kvalitní pečivo je vyrobeno z mála ingrediencí. (Zdroj: Shutterstock)

Kde najdeme složení u nebaleného pečiva?

Balené pečivo nám složení prozradí celkem snadno. Popisek nám prozradí přesné složení. U nebaleného to je horší, protože v supermarketech někdy bývá toto složení na malém štítu u cenovky, kde si ho můžete přečíst. V menších pekárnách mají prodavači složení k dispozici a můžete o něj požádat. A platí tedy, že čím méně ingrediencí pečivo má, tím lépe.

Kváskový chléb je nejlepší

A je to skutečně tak. Kvásek se vyrábí z mouky a vody, které v symbióze tvoří těsto neustále přirozeně se v mouce nacházejících laktobacilů a kvasinek. Startovací kultura, tedy ta, ze které těsto původně pochází, může být i staletí stará a každá pekárna považuje svůj kvásek na naprosté zlato.

Má nižší glykemický index a je zdravější

Kváskový chléb je celkově stravitelnější. Lépe ho snášejí i lidé s přecitlivělostí na pšenici (nikoliv však celiaci), ale je především nesmírně cennou potravinou. Je zdrojem vlákniny, ale i bílkovin, železa a vitamínů, jako je například kyselina listová.

„Nekrmím se, vyživuji se.“

Touto větou lze shrnout výhody kváskového chleba slovy Vanessy Kimbell z jejího youtube rozhovoru.

Kváskový chleba je chutný.
Kváskový chleba je chutný. (Zdroj: Shutterstock)

Více zasytí a nepotřebujete sníst tolik

Znáte ten pocit, že sníte krajíc chleba a nic? Vata, molitan… Tak s kváskovým chlebem, zejména tím domácím, toto nepocítíte. Chléb je obecně kyselejší, těžší, hutnější, stále však příjemně nadýchaný s výraznou chlebovou chutí a díky vysokému obsahu vlákniny i živin báječně zasytí.

Netýká se to ale jenom chlebového těsta, ale i kváskové bagety mají tu výhodu, že jsou v podstatě z fermentované mouky, která je pro lidské tělo lépe stravitelná a tělo z ní využije mnohem více, než z rychlokvašeného pečiva vyrobeného pomocí pekařských kvasnic.

Zdroj: getsurrey.co.uk,  youtube.com, who.int, sever.rozhlas.cz