Oslaďte si život, když venku mrzne. Tyto 4 sladkosti zahřejí i ledovou královnu
Vymrzlí a prokřehlí zatoužíme po něčem sladkém. Mělo by to být něco, co nás nejen potěší, ale taky bude prospěšné a jako dělané pro zimní období.
V zimě toužíme po zahřátí na těle i na duši. Tak na chvíli nebudeme řešit kalorie, protože pro sladké chutě je zima jako stvořená. Navíc nejen čínská medicína, ale i zkušenosti našich předků ukazují, že jsou dokonce sladidla a sladká jídla, která celkově zahřívají a kromě hutných pečených a dušených jídel jsou právě ta sladká tím, po čem rádi saháme.
10 lidí, 100 chutí
Ovšem zahřívací účinky na naše tělo jsou jen orientační, většinou tedy platí, ale každý z nás je originál a čínská medicína praktikuje ideálně ryze individuální přístup. Každá nemoc má své příčiny, které jsou u každého jiné, tedy někdo se nachlazení v prosinci zbaví zahřívacími potravinami, jinému by spíše uškodily a potřebuje něco ochlazujícího.
Ale jednoduchá doporučení pro úpravu jídelníčku v každém ročním období lze pokládat za všeobecně platná. Máme tu navíc jednu extrémně zahřívací potravinu.
A pokud na ni dostanete chuť, tak ji tělo jednoduše potřebuje!
Melasa jako tajemný černý kůň
Zdaleka není tak oblíbená a známá, ale kdo jí jednou ochutnal a propadl její nahořklé kávové chuti, ten si bez ní už neumí představit zimní ohřáté mléko. Stačí půl lžičky. Zvýrazní bílou kávu, s tou si obzvláště rozumí. Nebo ozvláštní kakao… A naprosto nepřekonatelná je melasa do zimního pečení, do perníčků, litého perníku nebo bábovky. Obohatí vás o hořčík, ale také je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa.
Ostatně její výraznou chuť si skvěle užijeme i v horkých kaších.
Jáhly a rýže na sladký způsob jako naprostý základ tepla
Sladkost a zahřívací účinek se nádherně snoubí v jáhlách. Ty jsou tím esem v rukávu, který nás zahřeje spolehlivě po celodenní promrzlosti. Jáhlová kaše uvařená ve vodě, nebo mléce je hotová do 10 minut. Oslazená melasou, javorovým sirupem nebo medem.
Báječný je i datlový sirup, který dodá ovocný nádech. Tyto sirupy a sladidla obsahují méně cukru než například klasický hnědý cukr (98 %), melasa (75 %), javorový sirup (67 %) a datlový sirup (64 %).
A klidně si takhle dejte i rýžovou kaši. Rýže je podle čínské medicíny posilující potravinou a odvádí vlhkost, což by mohlo pomoci při nachlazení.
Skořice jako stylová vůně
A skořice není nadarmo součástí podzimních jablečných závinů a vánočního cukroví. Tu si můžete přidat do kaší. Patří totiž k silně zahřívacímu koření. Společně s hřebíčkem a kardamomem, takže klidně si udělejte báječný kořeněný jablečný kompot. Nádherně zahřeje. Stačí nakrájet jablka na kostičky, přidat hřebíček, skořici, kardamon nebo badyán, zalít trochou vody a krátce podusit, případně dosladit.
A do toho všeho přidejte krále zimních sladkých chutí. Všichni ho známe!
Med jako král zimní sladkosti
Zahřeje v teplém čaji, na kaši, ale i na pečivu s máslem. Obsahuje vitamíny, enzymy, minerály. Působí antisepticky i antibakteriálně, takže do bolavého krku je medový čaj to nejlepší, co můžete dát.
Zajímavé je, že včely dokáží samy poznat kvalitu medu a je-li jim nabídnut k obživě v době nouze, neomylně si vyberou ten nejkvalitnější. A poznají, co který med obsahuje, z jakých květů vznikl a používají ho i cíleně. Je to taková včelí lékárna. A lidé ji rádi využívají také.
Zdroj: pharmanews.cz, nzip.cz, uclahealth.org