Křupavé domácí hranolky. Jsou luxusní a můžete se s nimi cpát i o půlnoci
Hranolky jsou oblíbený fastfoodový pokrm, který rozhodně neřadíme k těm nejzdravějším. Pokud si však hranolky uděláte sami doma, mohou být nejen chutné a dokonalé, ale také poměrně zdravé. Věděli jste, že hranolky si můžete připravit bez tuku? A tak, abyste měli jistotu, že jsou opravdu jen z těch nejlepších surovin.
Brambory se pěstují po celém světě. Navíc jde o zeleninu bohatou na minerály a vitamíny. Brambory pomáhají snížit tlak a podporují zdraví střev. „Brambory, které jsou bohaté na rezistentní škrob, mohou prospívat kontrole hladiny cukru v krvi a pomáhají zvládat chuť k jídlu,” uvádí navíc Good Food. Brambory jsou také zdrojem vlákniny zvané pektin. Ten vás udržuje déle sytými.
Zdravé domácí hranolky
Brambory jsou tedy samy o sobě opravdu zdravá surovina. Pokud si je navíc koupíte od malého pěstitele nebo si je dokonce vypěstujete na vlastní zahradě, můžete se spolehnout, že neobsahují pesticidy a další chemické látky. Právě z takových brambor si pak můžete připravit ty nejlepší a nejzdravější domácí hranolky. Nejlepší jsou brambory s červenou slupkou. A ještě jedna rada. Obecně jsou pro přípravu hranolek lepší staré brambory než krásně žluté, ale vodnatější rané.
Při krájení brambor je dobré se soustředit. Vhodné je použít ostrý nůž nebo kráječ. Pokud nemají brambory silnou slupku, neloupejte je. Jen je umyjte horkou vodou. Slupka dodá opravdu úžasnou chuť. Chcete udělat steakové hranolky? Pak brambory rozřízněte napůl a následně maximálně na centimetrové plátky. A ty znovu na centimetrové kvádry. Zpracované hranolky pak dejte do nádoby se studenou vodou.
Pokračujte v přípravě
Ve studené vodě je vhodné nakrájené brambory nechat asi 20 minut. Proč? Odstraníte tak přebytečný škrob. Pak slijte vodu a hranolky osušte. Dejte je do mísy a zakápněte trochou oleje. Přidejte koření podle chuti a vše promíchejte. Pokud máte olej ve spreji, klidně ho použijte. Myslete vždycky na to, že oleje stačí opravdu přiměřeně. Nikdo nechce, aby v něm nakrájené hranolky plavaly.
Troubu společně s plechem nechte vyhřát na 200 stupňů a pak rozložte hranolky na plech na pečící papír. Pečte 20 minut a potom teplotu zvyšte na 220 stupňů. Následně ještě pokračujte v pečení, dokud nebudou vaše hranolky opravdu křupavé. To potrvá zhruba dalších 20 minut. Pamatujte si, že je potřeba troubu neustále kontrolovat. Pokud jste si udělali hranolky tenčí, upečou se dříve. Po vytažení z trouby použijte solničku, abyste hranolky rovnoměrně osolili. Následně hranolky přesypte do mísy a promíchejte.
Kde vznikly hranolky vás překvapí
Hranolky jsou pečené nebo fritované hranoly nakrájené z brambor. Oblíbené jsou po celém světě. A mnozí si je spojují především s Amerikou. Připravují se buď fritováním, pečením nebo smažením. Podávají se jako příloha k různým jídlům. A kde vlastně vznikly? „Podle většiny zdrojů hranolky vznikly v 17. až 18. století v Belgii, odkud se rozšířily do celého světa. Některé zdroje uvádějí, že se zrodily ve Španělsku,” píší na Wikipedii.
Ať už je pravda jakákoliv, je fakt, že v Belgii jsou hranolky opravdu oblíbené a konzumují se k naprosté většině jídel. Jde v podstatě o jedno z národních jídel. Zajímavostí jistě je, že každý obyvatel Belgie ročně zkonzumuje v průměru 75 kilogramů hranolků. To je o celou třetinu více než Američané. Tradiční belgické hranolky se připravují z bramborové odrůdy Bintje a krájí se ostrým nožem. Připravit si je však můžete v podstatě z jakékoliv odrůdy brambor, ideální jsou brambory červené.
Zdroj: wikipedia.org, bbcgoodfood.com, ireceptar.cz