Kolik kávy vypít, abyste se nepředávkovali. Je to směšně nízké číslo, riskuje snad každý
Přináší lepší náladu, oddaluje únavu a snižuje riziko onemocnění. Jedná se o nejoblíbenější nápoj na světě, který má mít mnoho pozitiv. V tomto článku vám však ukážeme, že přináší i jistá zdravotní rizika. O která se jedná?
Nápoj, který pijí milují lidé po celém světě. Dáváme si ho ráno, když potřebujeme nakopnout a setkáváme se nad ním s přáteli. Je pochoutkou, která nám dokáže zlepšit den. Najít ho můžeme v několika formách a každý si může vybrat tu svou nejoblíbenější variantu. Zdá se to jako značka ideál, ovšem co když tento nápoj má i svou stinnou stránku. Mnozí jej označují za zdravý a přínosný, ale co když tomu není tak? O jaký nápoj se jedná a kde je pravda? Čtěte dál!
Povzbuzení s riziky
Mnohé z vás při úvodních několika větách jistě napadlo, o který nápoj se jedná. Ano, není to nic jiného, než káva. Tento světoznámý a velice oblíbený nápoj ale nemusí být tak zdravý, jak se na první pohled může zdát. Mnozí vědci se domnívají, že může zmenšovat riziko několika civilizačních chorob, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, onemocnění srdce nebo diabetes. Mnoho článků se zaměřuje na její pozitiva, ale co když má i vysloveně negativa, o kterých se moc nemluví?
Káva a její složení
Primární látkou, kterou v kávě najdete, je kofein. Ten stojí za většinou účinků, kvůli kterým kávu pijeme. Jasně, někdo si kávu dává čistě jen na chuť, ale pro řadu z nás je to skvělý prostředek k tomu, jak přežít den. Kromě kofeinu se však v kávě nachází i řada dalších látek. Jejich přehled jsme sepsali níže. Konkrétní složení každé kávy se liší podle toho, jak byla káva pěstována, jak se připravovala a jak se podávala. S odlišným složením se mění také zdravotní účinky, které káva má, a to jak ty pozitivní, tak ty negativní.
Alkaloidy
Do této skupiny spadá také kofein, který je všem známý. Mezi další látky, které do této skupiny patří, a které jsou součástí kávových zrn, je trigonelin. „Je méně prozkoumaný než kofein, ale výzkumy naznačují, že může mít pozitivní zdravotní účinky – například snižuje riziko cukrovky druhého typu,” doplňuje portál vtm.zive.cz.
Diterpeny
V kávě jsou obsaženy celkem dvě látky z oblasti diterpenů. Těmi jsou cafestol a kahweol. Ty jsou zodpovědné za tvorbu kávového oleje. Jedná se o přírodní tuk, který se z kávy uvolňuje při její přípravě. Bohužel se však nejedná o zdravé látky. Mohou totiž zvyšovat riziko onemocnění srdce a cév.
Melanoidiny
Jedná se sloučeniny, které mohou přispívat ke zdraví člověka. Vznikají při vysokých teplotách, kterým je káva vystavena během pražení. Je zodpovědná za vlastnosti, které dělají kávu jedinečnou – barvu, chuť a vůni. Tyto látky mohou mít prebiotický účinek, díky kterému se zvyšuje množství prospěšných bakterií ve střevech.
Polyfenoly
Polyfenoly jsou látky, které se objevují v mnoha rostlinách. Mimo kávy je najdete také v kakau nebo v borůvkách. Tyto látky jsou prospěšné pro srdce a cévy, protože pomáhají předcházet onemocněním, jako je Alzheimerova choroba.
Rizika konzumace kávy
O pozitivech kávy jsme nejspíš každý už slyšeli. Má však i významná negativa. Vše se však odvíjí od toho, kolik kávy za den vypijete. Pokud to s ní budete přehánět, můžete se setkat s řadou zdravotních problémů. Mezi ně patří nervozita, úzkost, nespavost nebo zrychlený srdeční tep. Vyhnout se vám nemusí ani zažívací potíže. Pití kávy ve večerních hodinách může negativně ovlivnit kvalitu spánku, což vede k únavě a snížené produktivitě během dne.
I přes to, že je káva známá pro svou schopnost oddálit únavu, může to být bráno i jako negativum. „Studie zjistily, že vyšší příjem kofeinu prodlužuje čas potřebný k tomu, aby člověk usnul. Zejména u starších lidí může také snížit celkový čas spánku,” dodává portál fitnessrevolution.cz. Pokud budete konzumovat příliš mnoho kávy na pravidelné bázi, můžete mít problém usnout.
Kolik kávy je hodně kávy?
Abyste se vyhnuli negativním účinkům kávy na vaše zdraví, dejte pozor na to, kolik jí vypijete. Maximální doporučená denní dávka kofeinu pro dospělého člověka je 400 mg, což odpovídá čtyřem šálkům. Na každého káva působí jinak, a tak je důležité mít na paměti, že pro někoho mohou být i 4 šálky moc. Poslouchejte své tělo a pokud si všimnete, že vám určitý počet šálků nedělá dobře, omezte konzumaci kávy.
Zdroje: fitnessrevolution.cz, bezpecnostpotravin.cz, vtm.zive.cz, prozeny.cz, ncbi.gov