Způsobuje vážné nemoci a zvyšuje riziko rakoviny. Češi přesto zkonzumují 50 kg ročně
Milujeme ho téměř všichni, ale málo komu dochází, co může způsobit. Každý ho spotřebuje až 50 kg za rok a mnohým způsobil zdravotní potíže. Tuhle nezdravou surovinu si už jen tak nedáte!
Konzumace této suroviny je velice oblíbená napříč všemi generacemi. Někteří ji považují za potravinu, která jim může zpříjemnit den. Někteří se její konzumaci snaží vyhýbat. Jiní si ji dávají jen tak ke kafíčku. Faktem je, že tato surovina může ovlivňovat naše celkové zdraví a způsobit zdravotní potíže. O jaké potravině je řeč?

Sladká tečka pro všechny
Konzumuje ji každý z nás. Dokonce by měla být v malé míře součástí každého vyváženého jídelníčku. Označuje se jako sacharid a v určitém množství ji naše tělo potřebuje. Tak co, už víte, o co se jedná? No jasně, není to nic jiného, než cukr. Tento sladký bílý zabiják je denně na talíři nebo ve skleničce mnohých z nás. Je to pomocník při špatných dnech, odměna za dobře odvedenou práci nebo sladká tečka, kterou si dáte po dobrém jídle nebo ke kávě. Někteří však cukr konzumují o hodně víc, než je zdrávo. Řeč je o jednoduchých cukrech, které naše tělo vůbec nepotřebuje. Naopak mu škodí.
Češi konzumují příliš cukru ve stravě
Podle nejnovějších průzkumů spotřebuje každý Čech na osobu a rok téměř padesát kilogramů cukru. Do tohoto množství se však neřadí pouze čistý cukr, ale také různé výrobky, které ho obsahují. Největším problémem jsou sladké nápoje, které obsahují mnoho cukru a na počet kalorií dokáží nahradit jednu porci jídla. Problém je však v tom, že vás nezasytí tak, jako klasické jídlo.
„Odhaduje se, že se konzumuje skoro třetina šálku přidaného cukru denně. Většina pochází z cukrem slazených nápojů, jako jsou limonády, ovocné nápoje, džusy, sportovní nápoje a slazená káva a další,” doplňuje k tomuto tématu Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Proč je tak špatný?
Pokud budete konzumovat cukr ve velké míře, vaše tělo vám za to nepoděkuje. Přílišná konzumace cukru totiž může zvyšovat chuť k jídlu a způsobit obezitu, zapříčinit rozvoj cukrovky a zvýšenou tvorbu zubního kazu. To jsou však pouze ty nejznámější následky. Věděli jste, že pokud to budete přehánět s cukrem, tak to bude mít negativní dopad i na vaše mozkové zdraví a kognitivní funkce? Nadměrná konzumace cukru může vést ke snížení schopnosti se něco naučit a zapamatovat si to.
Kvůli celkové zátěži organismu bude vaše tělo rychleji stárnout. A ano, řeč je také o stárnutí pleti. Jedno z nejzávažnějších onemocnění, ke kterému může vydatná konzumace sladkého přispět, je rakovina. Podle portálu idnes.cz a výzkumu amerických vědců „Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů na prsou a metastáz v plicích.” Pokud tedy konzumujete cukr na denní bázi a ve velkém množství, měli byste zvážit jeho omezení.

Jak omezit konzumaci cukru?
Omezení konzumace cukru nemusí nutně znamenat, že se musíte vzdát všech sladkých dobrot, které máte tak rádi. Zkuste se ale zamyslet nad svým každodenním jídelníčkem. Cukr je totiž obsažen i v takových potravinách, ve kterých byste to možná nečekali. Jako první se snažte omezit konzumaci veškerého sladkého pití, jako jsou sodovky nebo ochucené minerálky. Představují pro tělo mnoho prázdných kalorií, které nejsou nijak prospěšné.
Značné množství cukru najdete také v alkoholu nebo sladkých kávových nápojích ze známých řetězců. Do svého pitného režimu raději zařaďte čistou vodu nebo minerálku. Vhodný je také neslazený čaj.

Pokud je řeč o jídle, snažte se omezit průmyslově zpracované potraviny, do kterých výrobci přidávají cukr, aby měly lepší chuť. Řeč je například o dresincích a instantních jídlech. Vhodné nejsou ani potraviny s obsahem cukru, kam se řadí například bílé pečivo.
Omezit byste také měli veškeré sladké sušenky, tyčinky a další produkty, které jsou nejen průmyslově zpracované, ale současně obsahují mnoho cukru. Místo toho se zaměřte na komplexní potraviny, které budou tvořit zdravý a vyvážený jídelníček, díky kterému bude vaše tělo mnohem spokojenější.
Zdroje: denik.cz, info-zdravi.cz, idnes.cz, idnes.cz, news.cancerresearchuk.org, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, harvard.edu