Zmizí ze stolu rychlostí blesku. Toto silvestrovské pohoštění zvládnou jen ženy nad 40 let
Konají se letos silvestrovské oslavy u vás doma a chcete své hosty oslnit chutnými dobrotami, ale zároveň nemáte čas trávit hodiny v kuchyni? Máme pro vás řešení! Silvestrovské pohoštění z pouhých tří ingrediencí je nejen rychlé a jednoduché, ale také chutné.
Pokud nepatříte k těm, kteří si konec roku vyráží užít do ulic, pravděpodobně Nový rok přivítáte po boku přátel a rodiny. Jestli se letos silvestrovské oslavy konají u vás doma, potěšíme vás, že si je můžete užít i bez velkých příprav a zbytečných výdajů. Kromě receptů nezapomeňte popřemýšlet také nad aktivitami, kterými zabavíte své hosty. Nestárnoucí klasikou jsou deskové hry.
Recepty, které zvládne každý
Jednoduché recepty z několika málo surovin mohou být stejně chutné jako složité pokrmy. Připravili jsme pro vás tři osvědčené tipy na silvestrovské občerstvení, které ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Šneci z listového těsta
Zakoupené listové těsto je v kuchyni skvělou univerzální surovinou, která se dá využít k přípravě oblíbeného štrúdlu, anebo právě k přípravě slaných šneků. Těsto stačí rozválet, potřít rajčatovým pyré, posypat strouhaným sýrem a sušeným oreganem s bazalkou. Poté těsto srolujte do rolády, nakrájejte na kolečka a pečte v troubě při 180 °C zhruba 20 minut dozlatova.
Jednoduché guacamole s nachos
K přípravě guacamole je potřeba pouze avokádo, citronová šťáva a sůl. Rozmačkejte avokádo vidličkou, přidejte citronovou šťávu a špetku soli a podávejte v doplnění křupavých nachos. Případně si můžete základní recept na guacamole snadno vylepšit. Stačí přidat nasekaná rajčata, červenou cibuli, česnek nebo čerstvý koriandr. A pokud máte rádi pikantní jídla, nebojte se přimíchat nasekané chilli papričky. Kromě nachos guacamole skvěle chutná i s čerstvou zeleninou, například s mrkví nebo celerovými tyčinkami.
Ovocné špízy doplněné čokoládou
Jako sladká tečka poslouží ovocné špízy. Recept je opět zcela jednoduchý. Nakrájejte si oblíbené ovoce, například jahody, kiwi a banány, a střídavě je napichujte na špejle. Hotové špízy namočte do rozpuštěné čokolády a nechte ji ztuhnout. Pokud chcete hosty obzvlášť oslnit, vykrájejte ovoce do různých tvarů, a to například pomocí vykrajovátek na cukroví. Po namočení ovoce do čokolády ještě špízy posypejte drcenými ořechy nebo strouhaným kokosem.
Případně hostům nabídněte i zdravější variantu, tedy ovocné špízy v doplnění jogurtového dipu. Hotové špízy na chvilku uložte do lednice, aby čokoláda dostatečně ztuhla.
Nezapomeňte ani na nápoje
Hosté jistě ocení, když bude na výběr z více variant a když si budou moci dopřát jak alkoholický, tak nealkoholický nápoj. Skvělou volbou pro slavnostní přípitek je mimosa. Stačí smíchat šumivé víno s čerstvě vylisovanou pomerančovou šťávou v poměru 1:1 a na závěr do sklenice přidat plátek čerstvého pomeranč. S úspěchem se určitě setká také domácí punč. Potřebovat budete černý čaj, červené víno, pomerančový džus, cukr, skořici a hřebíček. Vše zahřejte v hrnci, ale nevařte.
„Základem je čerstvá šťáva z ovoce, kvalitní ovocné víno a raději šetřit s cukrem. Potom záleží na každém, kdo jaký má rád, a podle toho se volí výběr likéru, který se do punče přidává,“ zmiňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy barmanka Veronika Svobodová.

A pro ty, kteří nechtějí pít alkohol, připravte osvěžující okurkovou limonádu. Smíchejte perlivou vodu s rozmixovanými okurkami, šťávou z limetky a s lístky máty.
„Když si dáme něco na povzbuzení, tak bychom měli pamatovat na to, že můžeme právě v tento výjimečný den překročit tu míru. A tam dochází potom k rozporu s pravidly etikety. Což ani není tak důležité. Ale přicházíme o dobrou pověst. A dobrá pověst je vždycky víc než dobrá zábava,“ varuje v rozhovoru pro Český Rozhlas odborník na etiketu Ladislav Špaček.
Zdroje: video.aktualne.cz, forbes.cz, seznamzpravy.cz, plus.rozhlas.cz