Z cukroví Češi nejvíce nenávidí vosí hnízda. Jestli uhádnete proč, jste fakt dobří
Přípravy na svátky vánoční zaberou mnoho času. Prostředí doma musí být perfektně uklizené, vše musí být zařízené, jídlo navařené a cukroví upečené. Zvládnout všechny tyto aktivity zabere spoustu času, a hlavně nervů. Nejvíce nenáviděnou aktivitou však pořád zůstává příprava vosích hnízd. Ptáte se proč? Odpověď je velmi prostá!
Pečení cukroví patří mezi časově nejnáročnější aktivity Vánoc. Příprava těsta, samotné pečení a zdobení, to není žádná sranda. O to horší je, pokud děláte hned několik druhů cukroví a do toho potřebujete zvládat ještě jiné aktivity. Některé druhy jsou náročné na přípravu, jiné na skladování či na nutriční hodnoty.
Proč právě hnízda?
Vosí hnízda, které se též nazývají včelí úly, patří mezi oblíbené vánoční cukroví mezi Čechy. Z průzkumu agentury MNForce pro Deník vyplynulo, že vosí hnízda se umístila na 3. místě v žebříčku nejoblíbenějšího cukroví Čechů. Předběhlo je linecké a vanilkové rohlíčky. I přes to, že vosí hnízda mnoho lidí miluje, je většina nenávidí. Tento zajímavý kontrast má poměrně jednoduché vysvětlení. Jsou totiž velice náročné na přípravu a ani jejich energetická hodnota není nijak dobrá.
K této problematice se vyjadřuje též vedoucí nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze, paní Tamara Starnovská následovně: „Vosí hnízda totiž třeba obsahují ořechy, ale i dramatické množství cukru. Když dáme dovnitř ještě vaječný koňak a hnízdo zalepíme piškotem, je výsledná energetická hodnota opravdu hodně vysoká.”
Pokud vám však občasná a přiměřená konzumace vánočních dobrot nevadí, budete se muset poprat s jiným problémem, a to s jejich přípravou, která není vůbec jednoduchá. V případě vosích hnízd to platí dvojnásobně. Nejprve je potřeba připravit těsto, které se za pomocí formiček tvaruje do vosích hnízd. Zní to docela jednoduše, ale opak je pravdou. Musíte totiž vychytat správnou konzistenci těsta, jinak se vám bude buď příliš lepit, nebo příliš drolit. Ani jedno není úplně ideální stav, zvláště pokud chcete mít vše co nejdříve hotové a užívat si vánoční pohody.
Když se vám podaří odhadnout správnou strukturu, je potřeba do těsta udělat dírku a naplnit ji krémem. Nakonec se k hnízdu přilepí piškot, který tvoří podstavec pro úl. Zde však nastává další možný problém – do hnízda se musí dát krému tak akorát. Pokud ho dáte málo, piškot se na něj nepřilepí a vosí hnízdo z něj spadne. Naopak pokud ho dáte až moc, krém zevnitř úlu vyteče. To však není vše.
I když si myslíte, že jste úl vytvarovali opravdu perfektně, dali dovnitř dostatek krému a piškot na něm drží, pravda se ukáže až po tom, co hnízdo vyndáte z formičky. Pokud jste ji totiž správně nevymazali, může se vám hnízdo rozdrolit. Jedná se o opravdu náročné cukroví, u jehož přípravy stačí i jedna malá chybička, díky které se pokazí vše.
Vosí hnízda jednoduše
Pokud jste milovníky vosích hnízd (nebo včelích úlů), ale nechcete se se s jejich přípravou piplat, pak pro vás je tato verze jako dělaná! Jedná se totiž o upravenou verzi vosích hnízd, ze kterých se staly včelí koule! Jestli se bojíte, že budou chutnat jinak než hnízda, tak obavy nejsou vůbec na místě! Rozdíl v chuti je naprosto minimální. Za to jsou mnohem rychlejší na přípravu! Pokud budete chtít připravit tuto jednodušší verzi, postupujte následovně.
Nejprve si připravte těsto na hnízda a náplň a nechte je vychladit. Poté z náplně vyválejte malé kuličky. Z těsta potom odkrajujte kousky, ze kterých nejprve uválíte kuličku a následně je rozmáčkněte na placku. Do této placky zabalte krémovou kuličku a následně vše vyválejte do kuličky. A máte hotovo!
Zdroj: lidovky.cz, toprecepty.cz, valassky.denik.cz