Výjimečná škumpa. Češi ji neznají, přestože by ji měli ihned zařadit do stravy
Škumpa Rhus coriaria, rostlina z čeledi Anacardiaceae, je nejen oblíbeným kořením v oblasti Středomoří, ale také přírodním léčivem s bohatými terapeutickými vlastnostmi. Díky obsahu cenných fytochemikálií, jako jsou flavonoidy, taniny a polyfenoly, nabízí Škumpa koželužská široké spektrum zdravotních přínosů.
Každý z nás ví o známých potravinách, které překypují svými zdravotními benefity. Například všichni jednoznačně víme, že mandarinky obsahují vitamín C. Ale co doopravdy víme o škumpě? Tato, pro mnoho Čechů a lidí po celém světě, neznámá rostlina, přitom může působit blahodárně na naše zdraví.
Možná je právě teď čas, abychom ji společně objevili a poznali veškeré její benefity. V současné době existuje hned několik vědeckých studií a publikací, ve kterých se o účincích škumpy můžeme dozvědět cenné informace. My je pro vás shrnuli do několika bodů.
1. Silné antioxidační vlastnosti škumpy
Škumpa podporuje kardiovaskulární zdraví. Antioxidační vlastnosti snižují riziko srdečních onemocnění tím, že chrání cévy a srdce. Škumpa také zpomaluje stárnutí a to tak, že chrání buňky před oxidačním stresem, což přispívá k udržení mladistvého vzhledu.
2. Antibakteriální a protizánětlivé účinky
Tím však nekončíme. Škumpa má navíc také přirozené antibakteriální účinky, které pomáhají našemu organismu v boji proti nejrůznějším infekcím. Díky svým protizánětlivým schopnostem je účinná například při
- hojení ran a léčbě kožních onemocnění,
- zmírňování zánětů očí a podráždění,
- nebo také při podpoře imunity.
Tím, že škumpa pomáhá tělu bojovat s nejrůznějšími patogeny z vnějšího okolí, snižuje přirozeně také riziko chronických zánětů.
3. Podporuje trávení a bojuje proti zažívacím potížím
Škumpa je tradičně využívána při léčbě průjmů, žaludečních vředů a dalších zažívacích potíží. Pomáhá obnovit zdravou funkci střev a podporuje přirozenou mikroflóru ve střevech. To je klíčové také pro optimální hladinu imunity, protože jak je známo, imunita se nachází právě ve střevech.
Více než 211 fytochemických látek ve škumpě
Škumpa je bohatá na významné fytochemické sloučeniny. První složky byly nalezeny ve škumpě již v roce 1896 byly a pocházely z extraktu jejích listů. V nedávné době byly navíc analyzovány také její plody. Tato rozsáhlá analýza objevila 211 fytosložek, včetně taninů, flavonoidů, terpenoidů a anthokyanů.
Zajímavé je, že 180 z těchto sloučenin bylo poprvé charakterizováno právě v plodech škumpy, což dokazuje jedinečné chemické složení této rostliny.
Co to jsou fytochemické látky? Jedná se o skupinu sloučenin vyskytující se přirozeně v potravinách, které mají rostlinný původ. O fytochemických sloučeninách se předpokládá, že poskytují určitý stupeň ochrany proti nádorovým onemocněním, srdečním chorobám, artritidě nebo také proti vysokému krevnímu tlaku.
Škumpa koželužská ve stravě
A jak tedy zázračnou škumpu použít ve stravě tak, aby i pro nás byla prospěšná? Z této rostliny se vyrábí koření, které zakoupíme také v České republice, ačkoliv u nás ještě škumpa není tak rozšířená. Skvěle se hodí třeba na zeleninový salát, do sýrů nebo ji můžete přidat do pomázanek.
Zdroje: is.muni.cz, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, fresh.iprima.cz