Už 10 let nekupuju cukroví, mám náhradu. Ušetřím spoustu peněz a ještě si pochutnáme
Suroviny používané k pečení vánočního cukroví v současné chvíli velmi podražily. Například máslo, které nechybí v téměř žádném cukroví, je nyní nejdražší za celý rok. Jak se vyhnout nákupu drahých ingrediencí? Například tím způsobem, že letos cukroví vynecháme a nahradíme ho jinou alternativou.
Asi nebudete jediní, kdo si všiml v obchodě toho, že máslo zdražilo. Jak nyní dopéct vybrané druhy cukroví, aniž bychom utratili hodně peněz? Spolehnout se můžeme pouze na alternativy cukroví. Zároveň se nám vyplatí podívat na to, jak pekly naše babičky, když neměly máslo.
Sušené ovoce nám dodá energii i vitamíny
Pokud zrovna nemáte alergii na určité druhy ovoce nebo nemáte jiné zdravotní potíže, namíchejte si sušené ovoce. Ať už koupíte klasické sušené ovoce nebo to lyofilizované, je možné si vybrat více druhů. Ty poté smíchejte v nádobě, ve které je budete uchovávat. Chtěli byste ušetřit peníze i na sušeném ovoci? Nyní už to pravděpodobně nestíháte, ale počkejte si na léto. Pokud se vám podaří vypěstovat nějaké plody, dejte je usušit na sluníčko nebo přímo do sušičky. Poté je můžeme uschovat na Vánoce a máme hotovo. Například podzimní jablka stačí nakrájet, usušit a máme křížaly hotové. No není to jednoduché?
Zdravé tuky ve formě oříšků
Většina lidí se domnívá, že oříšky jsou drahé. Takové tvrzení je pravdivé jen v případě, že si je koupíte vyloupané, bez slupky a v uzavíratelném balení. V obchodech se nejčastěji setkáváme s mixem oříšků v sáčku. V předvánočním období mnoho obchodů nabízí i neloupané oříšky, které se prodávají na váhu. Proč jsou takto levnější? Nižší cena je kvůli tomu, že si oříšky musíme sami naloupat. Tuto skvělou potravinu bohatou na zdravé tuky si můžeme sehnat i zcela zdarma. Stačí, když se podíváme po okolí, zda někde na veřejném místě neroste ořech. Jediné, co musíme udělat, je oříšky posbírat a vyloupat. Do nádoby k nim lze přisypat třeba bonbony.

S máslem to nemusíme vzdávat
Vzpomeňte si, které vánoční cukroví je vaše nejoblíbenější. Pravděpodobně i tento druh obsahuje máslo. Jestliže se mu chceme vyhnout za každou cenu, ale zároveň si neumíme Vánoce představit bez našeho oblíbeného cukroví, podívejte se po levnější variantě másla. Jedná se o rostlinný tuk v kostce. Zkušenější lidé, kteří už napekli mnoho druhů cukroví, by po něm ani nesáhli. Velká část lidí ale při konzumaci cukroví nepozná rozdíl. Jestliže jste to doposud nezkusili, udělejte například linecké. Pokud nepoznáte rozdíl, využijte rostlinný tuk i do dalších druhů. Využíváním rostlinného tuku můžeme ušetřit peníze.
Máslo můžeme nahradit i sádlem
Abychom při pečení vánočního cukroví ušetřili, web Thekitchn doporučuje při pečení používat sádlo. Z toho si můžeme vyrobit například sádlové koláčky. Jak na jejich přípravu? Budeme potřebovat: 150 g sádla, 200 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 40 g kakaa, jahodová/ostružinová nebo malinová marmeláda.
Kromě marmelády si v misce smícháme veškeré suroviny. Poté z těsta odebíráme malé kousky a vytváříme kuličky. Jakmile bude kulička hotová, uděláme do ní prstem důlek. Takto připravené kuličky pokládáme na plech a nakonec dáme péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Koláčky pečeme asi 15 minut. Jakmile dopečeme, vyndáme plech s koláčky a důlky naplníme marmeládou. Následně vložíme koláčky zpět do trouby na 5 minut. Až budeme mít hotovo, necháme koláčky vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.

Podle webu The Everyday Farmhouse sádlo zvýrazňuje chuť upečených dezertů. Má oříškovou chuť a vydrží velmi dlouho. Oproti rostlinným tukům nebo máslu jej seženeme levně. Pokud by nám zůstalo, můžeme ho použít při vaření i smažení. Proč už dnes nepoužíváme sádlo? Nejspíše to bude z toho důvodu, že máme i jiné dostupnější varianty a sádlo nám přijde jako zastaralá ingredience.
Zdroje: thekitchn, czechology, theeverydayfarmhouse