Tyto potraviny konzumujte v zimě. Je v nich nejvíce vitamínu D
Pravidelná konzumace kvalitních potravin s vitamíny a minerály by měla být prioritou pro každého člověka. Jen díky vyvážené stravě se můžeme vyhnout určitým zdravotním potížím nebo nedostatku různých vitaminů. Například vitamín D je pro každého velmi důležitý a pokud je ho nedostatek, může se to projevit různými příznaky. Zařaďte proto do stravy dostatek surovin s vysokým obsahem vitamínu D.
Hlídejte si potřebné množství vitamínu D
Pohlídat si hladinu vitamínu D ve vašem těle můžete nejlépe pouze skrze krevní odběry. Ty si můžete i zaplatit a jednoduše budete vědět, zda máte tohoto vitamínu nedostatek či naopak. Mezi nejčastější formu, jak si lidé tento druh vitamínu doplňují, patří doplňky stravy. Na nich je uvedeno množství vitamínu D v jedné tobolce a také dávkování. Častokrát ale lidé vůbec netuší, zda už této látky nemají v těle dostatek a berou si další.
Nadměrné množství vitamínu D v těle může působit negativně na vaše zdraví. I když většina Čechů má tohoto vitamínu spíše nedostatek, nevyplatí se své zdraví riskovat. Pro dospělou osobu je doporučována denní dávka 2000 IU.
Více vitamínu D škodí
Pokud byste brali dlouhodobě vyšší množství tohoto vitamínu, mělo by to negativní vliv na vstřebávání vápníku a fosforu. Objevit se u vás mohou nevolnosti, zvracení, zácpa či žízeň. V ještě horším případě mohou selhat ledviny nebo se u vás může objevit akutní zánět slinivky.

Tento vitamín podpoří vaši imunitu, svaly i kosti
Vitamín D potřebuje každý člověk ke správné funkci svalů, ke vstřebávání vápníku do kostí i zubů a pro lepší imunitu. Udržuje zdravý stav zubů a kostí, pomáhá předcházet osteoporóze a podporuje zdraví dutiny ústní. Ukázalo se že jde také o účinného pomocníka v boji proti respiračním infekcím.
Těmito příznaky vám tělo napoví, že máte nedostatek vitamínu D
Jestliže na sobě pociťujete častou únavu, chronické bolesti, časté bolesti svalů a kloubů, dýchací potíže, deprese nebo zhoršené hojení ran, je možné, že za těmito symptomy stojí nedostatek vitamínu D. Ten nemusíte doplňovat pouze doplňky stravy, které častokrát nejsou ani kvalitní, ale můžete do stravy zařadit více potravin bohatých na tento vitamín. Důležité je, abyste si jejich příjem hlídali hlavně v zimě, kdy nechodíte moc na sluníčko a je větší pravděpodobnost, že vám chybí vitamín D.
Tučné ryby mají spoustu pro tělo potřebných látek
Mezi tučné ryby, které si můžete pořídit v obchodě, patří: losos, tuňák, pstruh, makrela a úhoř. Bohužel jejich cena není nejnižší, a proto si je lidé nemohou kupovat často. Jsou však velmi dobrým zdrojem vitamínu D a také obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi zdravé.
Dopřejte si čerstvé mléko
Pití mléka je doporučováno už od mala hlavně z toho důvodu, že obsahuje velmi potřebný vitamín D. Dětem je dáváno proto, aby měly zdravé kosti, svaly a dobrou imunitu.

Dávejte přednost vejcím od slepic z volného chovu
Vejce lze připravit mnoha způsoby a také se jedná o velmi důležitou surovinu při pečení a vaření. Jsou sice dobrá do diety, ale zároveň je v nich hodně vitamínu D. Při koupi dávejte přednost vejcím od slepic z volného chovu (ty, které chodí ven na sluníčko), jelikož v jejich vajíčkách je až 4x větší množství vitamínu D než ve vejci od slepic chovaných v klecích.
Játra nejsou pochoutkou pro mnoho lidí
Tato potravina patří na seznam surovin, kterým se lidé vyhýbají nejčastěji. Někdo játra miluje a jiní je zase nesnáší. V případě, že vám játra nevadí, můžete se těšit z prospěšných látek, jenž dodáváte vašemu tělu. Jakmile si dáte hovězí játra, doplníte vitamín D, A, železo či bílkoviny.
Zdroje: healthline, verywellhealth, feelyoung4life, nzip.cz