Tento výrobek si v Česku nekupujte, radí Italové. Může v něm být rtuť
Italové varují před nákupem oblíbené potraviny, kterou se nevyplatí kupovat v České republice. Jedná se o zdravou pochoutku, která má množství využití v kuchyni a obsahuje mnoho živin. Nicméně, na trhu se najdou i takové výrobky, které mohou obsahovat rtuť a další škodlivé látky. Je třeba mít se na pozoru.
Na českém trhu se můžete setkat s potravinou, která je vhodná do salátů, pomazánek nebo například těstovin. Obsahuje spoustu bílkovin a omega-3 mastných kyselin, pro které je velmi vyhledávaná. Má skvělou jemnou chuť a je oblíbená také mezi lidmi na dietě, protože není příliš tučná.
Nicméně, i přes všechna pozitiva, můžete mezi dodavateli najít takové, kteří prodávají potravinu plnou nebezpečných látek, včetně rtuti. Ta může být velmi riziková, a to zejména pro těhotné ženy a děti. Vybírejte důkladně, co jíte.
Proč je pro člověka rtuť tolik nebezpečná?
Rtuť je silně toxický prvek, který, pokud se hromadí v těle, může způsobit řadu zdravotních potíží. Potraviny, zejména ty konzervované, mohou rtuť obsahovat v různých koncentracích. Existuje několik důvodů, proč byste si měli na možnou přítomnost rtuti v potravinách dávat velký pozor.

- Rtutí se člověk může otrávit: V takovém případě člověk pociťuje závrať, bolest hlavy, nevolnost či slabost. Může také trpět zvracením a průjmem. Takto akutní otrava rtutí bývá vzácná a dochází k ní v případě nadměrné konzumace potravin s obsahem rtuti.
- Mohou vzniknout chronické příznaky otravy: Dlouhodobá konzumace rtuti v malých dávkách může způsobovat neurologické problémy, jako je zhoršení paměti, soustředění a motorických funkcí. Můžete také trpět úzkostí, depresí a, v nejhorším případě, také změnami osobnosti.
- Ohroženy jsou těhotné ženy i děti: U těhotných žen může mít rtuť vliv na vývoj plodu, který může být problematický. Děti jsou na účinky rtuti citlivější, což může vést k neurologickým poruchám a negativnímu vlivu na jejich kognitivní vývoj.
- Poškozeny mohou být ledviny i játra: Jedná se o orgány, které hrají klíčovou roli ve správné funkci metabolismu a vylučování toxinů z těla. Funkce těchto orgánů může být vážně ohrožena.
- Lidé mohou trpět kardiovaskulárními problémy: Některé studie naznačují, že v případě vysokých hladin rtuti v těle může dojít ke zvýšenému riziku onemocnění srdce.
Pozor na konzervované ryby
Asi nejobávanější rybou, ve které bylo zjištěno příliš vysoké množství rtuti, je konzervovaný tuňák. Ta se v rybách objevuje v souvislosti s pobytem v kontaminovaných vodách. Tuňák je predátorem, který se živí menšími rybami, což může obsah rtuti v jeho těle ještě znásobovat.
V posledních několika letech byly v konzervovaných tuňácích nejrůznějších značek zaznamenány nadlimitní hladiny rtuti, které vyděsily společnost a vyvolaly otázky ohledně bezpečnosti jejich konzumace.
Pokud si chcete na tuňákovi přece jen pochutnat, existují možnosti, jak můžete riziko poškození těla rtutí minimalizovat. Jednoduše se zaměřte na bezpečnější druhy ryb a potraviny, ve kterých nebyla nalezena rtuť vůbec nebo jí obsahují minimum. Například tuňák pruhovaný obsahuje méně rtuti, než je tomu u větších druhů, jako je tuňák křídlatý nebo tuňák žlutoploutvý.
Jak vybrat bezpečného tuňáka?

Pokud se nechcete této rybky vzdát, můžete aspoň minimalizovat riziko negativního vlivu rtuti na váš organismus. Jednoduše vybírejte produkty, o kterých je obecně známo, že v nich rtuť nebyla nalezena.
Důkladně čtěte informace na etiketě
- vybírejte produkty, na kterých je jasně uveden původ ryby a metody, jakým byla ulovena (například logo Dolphin Safe je označením pro šetrnou metodu lovu)
- všímejte si ceny, protože levné značky většinou obsahují ryby s vyšší koncentrací rtuti – v tomto případě se investice do dražších značek vyplatí, vyhnete se tak utrácení za škodlivé a nekvalitní potraviny
Ryby jsou velmi zdravou potravinou, nicméně se v některých z nich může objevit vysoké procento rtuti, a to zejména v konzervovaném tuňáku. Ten může mít fatální následky u těhotných žen, kojících matek i dětí. Pokud patříte do některé z těchto skupin, volte raději ryby s nižším obsahem rtuti, jako je například losos nebo sardinky.
Zdroje: nordestvetrine.it, ifmv.cz, abczdravi.cz, dvojka.rozhlas.cz, dtest.cz