Tato zelenina je jedna z nejzdravějších na světě. V Česku ji přitom máme za ovoce
V letních měsících se těší obrovské oblibě, a to díky skvělé chuti a vysokému obsahu vody. Té ve složení najdeme dokonce až 92 procent. Právě proto plodina příjemně osvěží a skvěle hydratuje. Spousta lidí však stále neví, že z botanického hlediska ve skutečnosti není ovoce, ale zelenina.
Meloun vodní je bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerály, které přispívají k posílení imunity a podpoře zdraví srdce. Pomáhá rychle doplňovat energii i ztracené tekutiny. Ve složení najdeme také spoustu elektrolytů, jako je draslík, který je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů. V neposlední řadě meloun pomáhá snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a srdečních chorob. Pravidelná konzumace přispívá k odstraňování zánětů v těle a ochraně buněk před poškozením volnými radikály.

Ideální svačina nejen na léto
Pokud se snažíte zhubnout, anebo si zkrátka jen chcete dopřát zdravou svačinu, vyzkoušejte melounové smoothie. Meloun je nízkokalorický, obsahuje přibližně 30 kalorií na 100 gramů, a zároveň bohatý na vlákninu. Ta rychleji navodí pocit sytosti a zároveň přispívá k lepšímu trávení a vyprazdňování. K melounu doporučuji přidat také jablko a několik lístků máty. Společně tělo obohatí o zdraví prospěšné látky, osvěží jej a zasytí. Pokud zrovna nemáte čas na přípravu smoothie, dopřejte si alespoň samostatný meloun. Potěšíte tím nejen chuťové pohárky, ale také svaly, protože meloun napomáhá k jejich regeneraci po fyzické aktivitě.
„Voda a vitamíny A, B6 a C v této zelenině pomáhají udržovat vaši pokožku jemnou, hladkou a pružnou,“ řekla v rozhovoru pro Northwestern Health Sciences University doktorka Grace Derocha.
Melounů existuje spousta druhů
Ačkoliv nejoblíbenějším zástupcem je vodní meloun, tedy ten červený a sladký, pěstuje se mnoho dalších druhů. Ty se mezi sebou liší nejen barvou, ale také chutí a strukturou. Například žlutý meloun má jemnější a méně sladkou chuť, zatímco cukrový meloun patří k nejsladším zástupcům, často se přidává do ovocných salátů. V Japonsku se dokonce prodávají hranaté melouny, které jsou mnohonásobně dražší než ty běžně prodávané. Vynikají jak svým tvarem, tak úžasnou chutí a perfektním vzhledem. Na melounu nenajdete žádné trhlinky ani flíčky. Nejmenší hranaté melouny v Japonsku zakoupíte za zhruba 3 000 Kč.
Tipy, jak melouny využít v kuchyni
Melouny se perfektně hodí jak do zmiňovaného smoothie, tak do ovocných šťáv, sorbetů nebo je přidejte do ovocných salátů. Oblíbeným je zejména salát skládající se z melounu, feta sýru a máty. Připravíte si jej jednoduše tak, že smícháte na kousky nakrájenou dužinu vodního melounu s plátky ředkviček, ochutíte je pepřem, sušeným oreganem a zakápnete olivovým olejem. Vedle v misce smíchejte jogurt se sýrem feta, olivovým olejem a nasekanou mátou. Všechny ingredience spojte dohromady, osolte, opepřete a nechte si chutnat.
Vyzkoušet můžete také grilovaný meloun. Stačí jej rozkrátej na silné plátky a ogrilovat. Kousky melounu grilujte z každé strany zhruba 3 minuty. Na závěr je potřete směsí medu, limetkové šťávy, pepře a soli. Podávat grilovaný meloun doporučuji se zakysanou smetanou.

Jak v obchodě vybrat ten nejlepší kousek?
Vybrat meloun, který nebude pouze vodový, ale bude mít i nějakou chuť, může být někdy oříšek. Zralý meloun má na svém povrchu žlutou skvrnu, která vzniká při kontaktu se zemí během růstu. Čím je skvrna výraznější, tím je meloun zralejší. Dále je dobré do melounu ťuknout. Když se ozve dutý zvuk, měl by být meloun dostatečně zralý. Pomoci vám se správným výběrem může také stopka. Ideální je suchá a ztvrdlá stopka. Pokud je zelená, byl meloun pravděpodobně sklizený příliš brzy.
Zdroje: nwhealth.edu, healthline.com, ceskatelevize.cz