Prodej a nákup ovoce u silnice: Pozor na nečistoty a na to, aby byl stánek legální!
Každé léto se krajnice českých silnic promění v provizorní tržnice. Stánky s jahodami, meruňkami, borůvkami nebo melouny lákají projíždějící řidiče barevnou nabídkou a cedulemi typu „Čerstvé ovoce“, „Ze sadu“ nebo „Domácí ovoce a zelenina“.
Mnozí podlehnou – vždyť co je lepší než koupit sladké ovoce přímo od pěstitele? Jenže právě u těchto romantických představ se skrývá řada otázek. Jaká jsou zdravotní rizika ovoce prodávaného těsně u silnice? A je vlastně bezpečné u těchto stánků vůbec zastavovat? Pojďme se podívat na celý fenomén zblízka.
Kde se bere ovoce u silnice?
Na první pohled to vypadá idylicky: babička u cesty prodává pár kilo třešní ze své zahrádky. Ve skutečnosti to však často bývá jinak. Mnoho stánků zásobují překupníci, kteří zboží nakupují ve velkém (klidně i z dovozu) a jen ho přeprodávají s cedulí „domácí“. Takové ovoce pak může být staré několik dní, skladované bez chlazení, a jeho původ je prakticky nedohledatelný. Výjimky samozřejmě existují – v některých regionech opravdu narazíte na poctivé pěstitele. Rozpoznat je ale není snadné.

Co říká zákon?
Každý, kdo prodává na veřejném místě – a tím je i krajnice u silnice – by měl mít povolení od toho, komu ten pozemek patří. Někdy je to obec, jindy kraj nebo stát. A pokud se stánek objeví u frekventované silnice, třeba první třídy, tak se často jedná o pozemek Ředitelství silnic a dálnic. Tam už se to bere jako zábor veřejného prostoru, a ten musí být schválený. Navíc se za něj obvykle platí poplatek.
Jiná situace nastává, když je stánek na soukromém pozemku. I tam ale prodejce potřebuje svolení vlastníka a zároveň musí dodržovat předpisy o hygieně a bezpečnosti.
Ať už jde o drobného pěstitele, nebo profesionála, zákon vyžaduje:
- aby byl stánek označen jménem a IČO,
- aby prodejce na požádání vystavil účtenku (i když EET už není povinné, zákon o ochraně spotřebitele stále platí),
- a aby byly dodrženy základní hygienické normy podle zákona o potravinách.
Neviditelné riziko: znečištění z dopravy
Výfuky aut do vzduchu vypouštějí různé škodlivé látky – třeba oxidy dusíku, benzen nebo těžké kovy jako olovo, kadmium nebo arsen. A právě ty se pak usazují přímo na ovoci.
Nejvíc jsou ohrožené plody s jemnou slupkou – třeba hrozny, švestky nebo jablka. A když už je ovoce rozkrojené, jako třeba melouny nebo ananasy, můžou se škodliviny dostat rovnou do dužiny. Není to jen domněnka – studie ukazují, že ovoce prodávané přímo u silnic v sobě mívá víc těžkých kovů než to, které rostlo nebo bylo skladováno dál od dopravy.
Hygienické podmínky často pokulhávají
Dalším problémem je nedostatečná hygiena a nevhodné skladování. Ovoce na slunci rychle ztrácí kvalitu – dochází ke ztrátě vody, měknutí plodů, přeměně cukrů a mnohdy i k rozkladu. V kombinaci s vysokými teplotami se stává živnou půdou pro bakterie a plísně.
Prodejci na krajnici většinou nemají přístup k tekoucí vodě, chlazení, dezinfekci rukou ani ke správnému způsobu manipulace s potravinami. Navíc k ovoce často sahá mnoho lidí, kteří si ho chtějí prohlédnout – a ne každý si předtím umyl ruce. To vše zvyšuje riziko mikrobiologické kontaminace.
Bezpečnost silničního provozu
Zastavit u stánku u silnice se může zdát jako drobnost. Ve skutečnosti ale může jít o poměrně nebezpečný manévr – zvlášť pokud k němu dojde na hlavní silnici, bez vyhrazeného odstavného místa. Řidič, který náhle zabrzdí, aby „jen na minutku“ nakoupil, může způsobit nehodu. Navíc parkování částečně v jízdním pruhu nebo na neoznačené krajnici může být přestupkem. A pokud dojde k nehodě, pojišťovna nemusí být zrovna vstřícná.

Jak poznat kvalitní stánek?
Pokud přesto chcete nakupovat u stánků u silnice, dejte si pozor na několik věcí:
- Vzdálenost od silnice – ideálně alespoň několik metrů, ať ovoce není vystaveno přímému proudu výfukových plynů.
- Stínění a zakrytí – ovoce by nemělo být na přímém slunci, mělo by být chráněno před prachem a mouchami.
- Označení prodejce – je uvedeno jméno, původ ovoce, případně IČO? Pokud ne, není to důvěryhodný prodejce.
- Celková čistota stánku – působí místo udržovaně? Je ovoce čerstvé a neoschlé? Není podezřele levné?
- Možnost zaparkovat bezpečně – existuje zpevněné odstavné místo, mimo hlavní komunikaci?
Zdroje: podnikatel.cz, znojemsky.denik.cz, coi.gov.cz, Science ABC, Science Norway