Pokud vložíte tuto zeleninu do mikrovlnky, poškodí oči jako pepřový sprej. Je to děsivé
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem v kuchyni, kterou vlastní skoro každý. Hodí se nejen k ohřívání jídel ale také k pečení, grilování či spoustě dalších užitečných činností. Věděli jste ale, že do mikrovlnky nemůžete dát úplně všechno?
Ohřívání jídel v mikrovlnné troubě má svá pravidla. Do mikrovlnky totiž nemůžete dát úplně všechno, co se vám zlíbí. Jedná se jak o pokrmy, tak také o materiály, které by v mikrovlnce neměly co dělat. Jeden z materiálů je však velice oblíbeným a rozšířeným, přitom se jedná o nebezpečnou záležitost. Ohříváním tohoto materiálu a pokrmů totiž riskujete své zdraví. O které z nich se jedná?
Do mikrovlnky nepatří všechno
Jistě jsou věci, které byste do mikrovlnky nikdy nedali. Fakt, že do této trouby nepatří žádné kovové předměty, ani alobal, nejspíše nemusíme zmiňovat. Co když vám ale řekneme, že do mikrovlnky nepatří ani některé konkrétní potraviny? Určité potraviny při projití procesem ohřátí v této kouzelné troubě ztratí svou dobrou chuť, na tom by ještě nebylo nic špatného. Horší to však je v případě, kdy do trouby dáte něco, co ohřátím může způsobit nebezpečí.
Řeč je například o zelenině, která obsahuje dusičnany, které se kvůli procesu zahřívání mohou přeměnit na karcinogenní látky a představovat pro zdraví člověka značné riziko. Mezi zástupce této zeleniny patří celer, kapusta, špenát, červená řepa, mrkev, brokolice a brambory.
Další surovinou, kterou byste nikdy neměli v mikrovlnce ohřívat, jsou houby. Ohříváním se totiž mění složení bílkovin hub, což vám může přivodit nepříjemné zažívací potíže. Zapomeňte také na ohřev veškerých pokrmů, které v sobě obsahují houby, jako například rizoto nebo bramboračku. Negativní zkušenost můžete získat i s ohříváním pokrmů, které obsahují chilli papričku.
Při ohřívání v mikrovlnce se totiž z papriček uvolňuje látka zvaná kapsaicin, která může za její pálivost. Jakmile otevřete dvířka mikrovlnky, vyline se z ní pára s obsahem této látky, která při kontaktu s vaším obličejem může způsobit následky podobné zasažení pepřovým sprejem.
Jak je to s materiály?
Podobně jako s potravinami je to i s materiály – některé se do mikrovlnky zkrátka nehodí, jiné jsou zase zdraví nebezpečné. Kromě kovových předmětů, alobalu nebo talířů s pozlacenými okraji se do mikrovlnky nehodí ani plastové předměty. Může se jednat o plastovou misku, krabičku či hrníček, co by mohlo dobře posloužit k ohřevu pokrmů. V tomto případě se však vůbec nejedná o dobrý nápad, protože použití plastu v mikrovlnce může mít negativní vliv na vaše zdraví.
Plastové předměty totiž obsahují látky, které jsou podobné hormonu estrogenu. Jedná se o látky bisfenol A (BPA), které produktům dodávají požadované vlastnosti. Při zahřívání plastů se z nich tyto látky uvolňují a mohou se dostat do potravin. Pokud se vám tyto látky dostanou do těla, hrozí vám hormonální nerovnováha, riziko rakoviny nebo neplodnost. Jak uvádí web firmy Tesco, „Další uvolněnou nebezpečnou látkou při ohřívání plastu jsou ftaláty, které mohou mít na svědomí zvýšený krevní tlak. Podobně to je i s polystyren, který při ohřívání uvolňuje škodlivý dioxon. Při ohřívání také proniká do jídla a zvyšuje riziko rakoviny.”
Jak správně ohřívat jídlo v mikrovlnce
Vyhněte se veškerým rizikovým potravinám a materiálům. Pro ohřev jídla zvolte místo plastu raději sklo nebo keramiku. Stejně tak se vyhněte používání jednorázových obalů na jídlo, které nejsou určené ani k opětovnému použití, ani k ohřevu v mikrovlnce. Bezpečnost dané nádoby si ověřte značením na obalu, kde by mělo stát „bezpečné do mikrovlnné trouby.”
Zdroje: zena.aktualne.cz, denik.cz, toprecepty.cz